Nachtsafari: tips
Een safari in de nacht geeft een heel andere belevenis. In de nacht zijn er dieren te vinden die overdag niet te zien zijn. Je kan hele andere dieren zien, de natuur ziet er anders uit en het is uiteraard donker. Een zaklamp mee is handig, want je wilt veel zien. De Big Five is natuurlijk helemaal mooi meegenomen om te zien, maar een leeuw zou ook al leuk zijn om te zien. Nachtsafari's kan je ondernemen in Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en tal van andere Afrikaanse landen.
Inhoudsopgave
De nachtsafari
Een nachtsafari is totaal verschillend ten opzicht van een safari overdag. Een safari 's nachts zorgt voor een andere beleving, andere dieren en andere natuur. Waar de dieren overdag heel veel liggen, slapen en het rustig aan doen, zijn ze 's nachts actief. Naast de dieren die ook overdag al zichtbaar zijn, zullen er nu ook andere dieren te zien zijn. Veel dieren zijn alleen in de nacht wakker, waardoor er weer veel ontdekt kan worden. Een safari in de nacht biedt dus een totaal andere beleving.
Verder ziet de natuur er totaal anders uit, doordat het vrij donker is. Bij volle maan valt er nog wel redelijk te zien, maar als er amper een maan is, dan is het al gauw extreem donker. Bijzonder is dat je nu niet meer zo ver kan kijken als overdag kan, waardoor alles veel dichterbij gebeurt. De bomen die bewegen kunnen nu van alles herbergen, omdat je het allemaal niet kan zien. Dit zorgt voor spanning en een avontuurlijk gevoel.
De kans om nu de big five tegen te komen is veel hoger. Leeuwen zijn namelijk veel actiever in de nacht, alhoewel ze nog steeds twintig uur per dag slapen. Luipaarden zijn ook veel actiever, terwijl olifanten, buffels en neushoorns altijd wel actief zijn. Laat je verrassen door de schoonheid van de natuur.
Lampen tijdens je nachtsafari
Bij de meeste georganiseerde nachtsafari's (georganiseerde nachtsafari's zijn overigens bijna overal verplicht) zitten er lampen op de auto. De auto heeft dan twee tot acht lampen aan de zijkant. Dit zijn bijna schijnwerpers en geven een enorme lichtbundel. Mocht je bij een lamp gaan zitten, hou er dan rekening mee dat je deze dan waarschijnlijk moet bedienen. Zo'n lamp weegt niet niks, dus bedenk van tevoren of je er wilt gaan zitten.
Aan te raden is om ook een goede zaklamp mee te nemen. Vaak mag deze niet gebruikt worden, maar alsnog is het verstandig om mee te nemen. Een zaklamp is handig omdat je weer zal worden afgezet bij de poort van de camping, waarna je je eigen weg moet vinden. Om dus goed te kunnen zien waar je loopt is een zaklamp aan te raden. Daarnaast is een zaklamp handig bij een nachtsafari over de camping of rondom het huisje. Je mag hier gewoon schijnen en door het hek heen en op de camping valt vaak het een en ander te zien.
Het is verstandig om eens extra aandacht te besteden aan de
sterren. Vraag aan de chauffeur, je gids en de mede passagiers of alle lampen eens uit mogen en kijk naar de sterrenhemel. De kans is groot dat de melkweg en verschillende sterrenstelsels goed zichtbaar zijn. Ideaal zou zijn als dit op een open plek is, waar geen lichtvervuiling is. Verder is het handig als het niet te bewolkt is, zodat de sterrenhemel goed zichtbaar is.
Tijdens de safari, als de lampen weer aan zijn, is het handig om extra goed te letten op de
bomen direct langs het pad waar je rijdt. De kans is vrij groot dat er een kameleon op de bladeren zit of dat er een luipaard in de boom zit te wachten op een prooi. Daarnaast zitten er in bomen vaak vogels, zoals uilen, die zitten te wachten tot ze een prooi vinden. Als het goed is, dan zullen de chauffeur en de gids ook goed opletten, want zij willen natuurlijk een fooi. Hoe meer jij ziet, des te groter de kans dat zij een fooi krijgen. Wees dan ook niet bang om de gids te vragen om een bepaald dier. Alhoewel de gids vaak zelf zal vragen wat iedereen wilt zien, kan het geen kwaad om te benadrukken dat je echt een leeuw wilt zien. Hij zal dan informeren bij andere gidsen om te kijken of hij die leeuw kan vinden.
Wat belangrijk is om meer te zien, is je oren goed de kost te geven. Je ogen zijn in het donker minder betrouwbaar, daarom is het slim om goed te luisteren. Mocht je een leeuw horen brullen, kan je met de gids bepalen waar die zit. Goed luisteren verhoogt dus de kans om bijzondere dieren te zien. Aanwijzingen kunnen zijn:
- Geritsel in het gras of de bomen
- Het klappen van vleugels
- Het snel wegrennen van andere dieren
- Extreme alertheid van mogelijke prooidieren
Snelheid tijdens je safari
De snelheid waarmee gereden wordt is cruciaal. Hoe langzamer er gereden wordt, hoe meer dieren er per kilometer gespot worden. Ga er niet vanuit dat je continu dieren zult zien, maar met een langzamere snelheid is de kans wel groter. Rijd nooit harder dan twintig kilometer per uur, ook vanwege de veiligheid van dieren. Het is ook slim om af en toe stil te gaan staan. Een momentje stil staan en de motor uitzetten kost wat tijd, maar daardoor is er een absolute stilte om je heen. Dankzij die stilte is de kans groter dat je iets hoort en daardoor iets ziet.
Tips voor tijdens je nachtsafari
- Luister altijd goed naar de gids en chauffeur
- Stap nooit zomaar uit de auto
- Wees stil, zodoende is de kans groter dat je iets hoort
- Heb geduld. Lukt het de eerst nacht niet, dan kan je nog eens gaan, niet elke rit is even productief
- Geniet van alles, wees niet te gefocust op dat ene dier vinden