Zes bizarre beesten

Zes bizarre beesten Het dierenrijk heeft bijzondere inwoners. Denk bijvoorbeeld aan de kameleon, die verschillende kleuren kan aannemen, of de ééndagsvlieg, die maar heel kort volwassen is. Maar het kan nog veel gekker … Maak kennis met zes zeer bizarre dieren!
Bron: Lionel Mauritson, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Lionel Mauritson, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pas op, ik bijt (met gif!)

Bij giftige dieren denken we meestal aan reptielen, of insecten. Maar er bestaan ook zoogdieren met een giftige beet. In tegenstelling tot slangen en spinnen, zien die er nog schattig uit ook! De slow lori is een halfaapje dat voorkomt in Zuid-Azië. Deze diertjes hebben een gifklier op hun arm zitten. Door over de klier te likken, activeren de aapjes hun gif. De beet is niet gevaarlijk voor mensen. Wel kan de beet erg pijnlijk zijn, vooral omdat de diertjes vaak niet los willen laten! Advies is om je arm in water te dopen. Het water verlicht de beet én zorgt dat de aanvaller je uiteindelijk zal laten gaan. Ondanks zijn giftige beet wordt dit schattige beestje bedreigd. Slow loris zijn erg populair op de zwarte markt, als huisdier en als medicijn.


Bron: LA Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: LA Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Deze slang kan vliegen

Als je bang bent voor slangen, kan je dit misschien maar beter niet lezen. In Zuidoost Azië vliegen sommige slangen namelijk door de lucht! De paradijsslang is een slang die zijn leven in de boom doorbrengt. Als hij aangevallen wordt, ontsnapt hij door er vandoor te 'vliegen'. Hij laat zich uit de boom vallen, en spreidt zijn ribben. Daardoor krijgt zijn lijf de vorm van een vleugel, waardoor hij min of meer recht vooruit kan zweven. Vervolgens blijft de slang in evenwicht door in de lucht te kronkelen. De slang kan vanaf tien meter hoogte zo'n veertien meter verder landen! In de lucht haalt de slang zo'n zesendertig kilometer per uur. Echt bang hoef je trouwens niet te zijn. De paradijsslang is vrij ongevaarlijk, en ook erg schuw.


Bron: Glaucus Atlanticus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Glaucus Atlanticus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Dit ruimtewezen bestaat echt

Dit is geen ruimtewezen uit een Japanse tekenfilm, maar een naaktslak. Een zeenaaktslak wel te verstaan. Hoewel dit diertje maar zo'n drie centimeter groot is, is het niet bang uitgevallen. Dit kleine diertje voedt zich namelijk met veel grotere neteldieren, zoals het Portugese oorlogsschip. Het Portugese oorlogsschip is een op een kwal gelijkend dier met giftige tentakels. Die kunnen wel 50 meter lang worden! De zeenaaktslak is immuun voor de tentakels. Daarom kan hij zich aan deze dieren aanvallen, ook al zijn ze veel groter dan hij. Vleesetende naaktslakken, best een eng idee. Gelukkig maakt het prachtige uiterlijk van dit diertje veel goed. Zagen de naaktslakken op land er maar zo uit.


Bron: Gyorgy Csoka, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Gyorgy Csoka, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Deze wesp is een vlinder

Wespen zijn gevaarlijke beesten, die een pijnlijke steek uitdelen. Ze maken zich kenbaar door hun zwart-gele kleuren. Andere dieren gaan deze pestkoppen graag uit de weg. Sommige diersoorten liften handig mee met het beruchte zwart-gele oorlogstenue. Het bekendste is de zweefvlieg. Maar ook andere dieren gebruiken deze truc. De hoornaarsvlinder spant hierin de kroon. Dit diertje lijkt in alles op een wesp, maar het is een vlinder. Het enige wat deze vlinder mist, is de typische wespentaille. Die wespentaille wordt 'nagebootst' door een donkere vlek voor het borststuk van de vlinder. Donker kleedt af! De hoornaarsvlinder komt voor in Europa en Azië.


Bron: Patrick Coin (Patrick Coin), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Patrick Coin (Patrick Coin), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Deze kever gooit met chemische bommen

Een van de meest bijzondere verdedigingsmechanismen in de natuur is die van de bombardeerkever. Deze kever leeft op warme, rotsachtige terreinen in Zuid-Europa. Het beestje is nog geen centimeter groot. Toch weet het iedere aanvaller af te schrikken. Hij kan chemische stoffen op zijn belagers af spuiten. Dat doen wel meer insecten, maar de bombardeerkever heeft een heel geraffineerd spuitmechanisme. Vóór hij de stoffen op zijn belager af spuit, mengt hij ze eerst in zijn achterlijf, in een soort 'explosiekamer' Daar ontstaat een chemische reactie. Hierbij ontstaat een bijtende stof. Door de chemische reactie bereikt het goedje een temperatuur van 100 graden! Deze narigheid wordt door middel van een 'spuitkopje' naar buiten gespoten, richting belager. Die denkt de volgende keer dus wel twee keer na voor hij een bombardeerkevertje aanvalt.


Bron: Willow Gabriel, Goldstein Lab, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Willow Gabriel, Goldstein Lab, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Deze 'beer' overleeft alles

Het beerdiertje is een van de sterkste dieren op aarde. Het kan de meest extreme omstandigheden overleven. Temperaturen net boven het absolute nulpunt of kokend water, voor het beerdiertje is het geen probleem. Ook kan het met extreme druk overweg: beerdiertjes overleven een druk die zes keer sterker is dan de druk in de diepste troggen van de oceaan. Van straling heeft het beerdiertje ook niet veel te vrezen. Het kan een dosis aan die honderden keren hoger ligt dan de dodelijke dosis voor een mens. Wetenschappers hebben deze diertjes zelfs mee de ruimte in genomen. Ook na 10 dagen in de ruimte bleken de diertjes nog te leven! Een taaie rakker dus. En dat voor een diertje van slechts een halve millimeter groot.

Lees verder

© 2014 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Lori van de blauwe bergenDe Lori van de blauwe bergenDe lori van de blauwe bergen is een van de kleurrijkste vogels in deze wereld. Hij heeft bijna alle kleuren van de regen…
Het beerdiertje, niet klein te krijgenHet beerdiertje, niet klein te krijgenZe bevolken de aarde al zo een 500 miljoen jaar maar toch hebben weinig mensen ze gezien. Ze zijn namelijk heel erg klei…
Brood bakken in een slow cookerBrood bakken in een slow cookerSlow cookers worden in Nederland steeds populairder. Het is een ontzettend handig keukenhulpmiddel. Gerechten worden voo…
Slow fox (of langzame fox)De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorsp…

Het Liesbos in Noord-BrabantHet Liesbos in Noord-BrabantHet Liesbos is een bos in de provincie Noord-Brabant, met een ligging ten zuiden van het dorp Prinsenbeek en ten oosten…
Een korstmos is een samenlevingsvorm tussen alg en schimmelEen korstmos is een samenlevingsvorm tussen alg en schimmelMossen en korstmossen worden vaak in één adem genoemd. Toch is een korstmos iets heel anders dan een mos. Een korstmos (…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Slow_loris
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/31/de-giftige-zweefslang-kan-meters-door-de-lucht-dankzij-zijn-ribben/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Paradijsslang
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Glaucus_atlanticus
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Portuguese_Man_o%27_War
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornaarsvlinder
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_bombardeerkever
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tardigrade
  • http://download.cell.com/current-biology/pdf/PIIS0960982208008051.pdf?intermediate=true
  • Bron foto bombardeerkever Patrick Coin
  • Bron foto slang: LA Dawson
  • Bron foto hoornaarsvlinder: Gyorgy Csoka
  • Bron foto hoornaarsvlinder: Zeenaakstlak dapete
  • Bron foto beerdiertje:Rpgch
  • Afbeelding bron 1: Lionel Mauritson, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: LA Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Glaucus Atlanticus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Gyorgy Csoka, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Patrick Coin (Patrick Coin), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 6: Willow Gabriel, Goldstein Lab, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Carpeventum (42 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.