Komodo National Park, Varanen in Indonesie

Komodo National Park, Varanen in Indonesie Komodo Eiland in Indonesië is de thuisbasis van de Komodovaraan. Het is één van de drie eilanden die samen het Komodo National Park vormen. Komodo National Park maakt deel uit van de Kleine Soenda Eilanden en is in eerste instantie gesticht ter bescherming van de Komodovaraan, de grootste varanensoort ter wereld.

Komodo National Park

Het Komodo National Park behoort tot het werelderfgoed en bestaat uit drie relatief grotere eilanden en een aantal kleinere eilandjes. In het algemeen wordt dan ook aangegeven dat het park uit drie eilanden bestaat. Deze eilanden zijn Komodo, Rinca en Padar. Deze eilanden zijn ontstaan door vulkanen. Komodo National Park ligt op de grens van Nusa-Tenggara Timur (Oost-Nusa Tenggara) en Nusa-Tenggara Barat (West-Nusa Tenggara).

Komodo National Park is in eerste instantie opgezet om de Komodovaraan en zijn leefgebied te beschermen. Later is dit uitgebreid met de lokale flora en fauna.

Komodovaranen

Komodovaranen komen voor op alle eilanden binnen het Komodo National Park maar de grootste aantallen zijn te vinden op Komodo eiland. In de jaren 80 was er sprake van dat het eiland niet lang meer door toeristen bezocht mocht worden maar tot op heden is het nog steeds mogelijk om het eiland te bezoeken. Dit kan alleen onder begeleiding van gidsen. Niet alleen omdat deze de weg op het eiland kennen maar ook omdat de Komodovaranen erg gevaarlijk zijn.

Komodovaranen zijn vleeseters. Ze eten dieren die op het eiland voorkomen zoals herten maar waterbuffels staan ook op het menu. De Komodovaraan heeft veel gevaarlijke bacteriën in zijn bek. Wanneer een dier gebeten wordt door een varaan is het een kwestie van tijd voor deze sterft aan de vergiftiging die hij oploopt door de bacteriën die tijdens de beet in de wond zijn gekomen. Het is voor de varaan dan voldoende om de geur van het dier te volgen en te wachten tot deze bezwijkt aan de verwonding.

Zwemmen en klimmen

Wanneer Komodovaranen nog klein zijn kunnen ze goed in bomen klimmen, dit verdwijnt wanneer ze groter worden. Komodovaranen eten soortgenoten, dus het vermogen om in bomen te klimmen is van levensbelang voor de kleintjes. Varanen kunnen erg goed zwemmen. Volwassen varanen kunnen daarbij tot wel vier meter diep duiken. Het is bekend dat Komodovaranen zelfs naar andere eilanden kunnen zwemmen. Dit laatste doen ze alleen in extreme omstandigheden zoals bosbranden.

Bedreiging van de regio

Komodo National Park is niet voor niets op de werelderfgoedlijst gezet. Het is een bijzonder gebied wat zeker beschermd en bewaard moet blijven. Toch zijn er bedreigingen voor het gebied.

Bewoners

Op dit moment wonen er ongeveer 4000 mensen verspreid over de grootste eilanden die tot het nationale park behoren. Dit heeft enige invloed op de toekomst van het park.

Toerisme

Toerisme heeft natuurlijk ook zijn invloed op de toekomst van Komodo National Park. In de jaren 80 was er sprake van dat er geen toeristen meer toegelaten zouden worden op het eland Komodo zelf maar tot op heden komen er nog dagelijks toeristen. Dit heeft natuurlijk te maken met de economische voordelen van het toerisme op Komodo. Toerisme heeft dus twee kanten in het geheel.

Exotische dieren en planten

Voornamelijk door al het bezoek aan het eiland komen er dieren en planten op de eilanden terecht die er eigenlijk niet horen.

Stropers

Waar bijzondere dieren zijn, daar zijn stropers. Ook stropers vormen zeker een probleem in het park.

Naast bovenstaande problemen zijn er ook echt serieuze zaken die voornamelijk te maken hebben met de wateren rondom de eilanden. Hierbij moet je denken aan:

Vissen met bommen

In dit geval worden er zelfgemaakte bommen ontstoken in gedeelten van de zee waar veel vis zit. Deze bommen worden gemaakt van chemicaliën en brandstof. Na het ontsteken van de bom kunnen duikers de vissen makkelijk uit de zee halen. Bij het gebruik van deze bommen beschadigt het koraal. Hoe groot de schade is is afhankelijk van de sterkte van de bom en de plaats waar deze wordt ontstoken.

Vissen met cyanide

Bij deze manier van vissen worden vissen vergiftigd. De hoeveelheid gif is niet voldoende om de vis te doden maar alleen om deze te verdoven zodat deze levend gevangen kan worden. Een duiker neemt een fles met gif mee onder water. Wanneer hij een vis ziet die hij gevangen wil nemen jaagt hij deze op zodat de vis zich in het koraal gaat verschuilen. Op het moment dat de vis niet meer weg kan wordt het gif bij de vis gespoten.

Vernietiging van het koraalrif door visserij

Veel vissers houden bij het vissen geen rekening met het koraal. Hierbij wordt bewust het koraal vernietigd en de vissen worden gevangen. Wat overblijft is dood koraal.

Overige vismethoden

In Indonesië wordt veel gebruik gemaakt van het vissen met bamboe fuiken. Op zich is dat geen probleem maar bij het plaatsen daarvan wordt veel koraal beschadigd. Naast de fuiken wordt ook veel gebruik gemaakt van vallen. Deze vallen worden geplaatst tussen het koraal. Ook bij het plaatsen van deze vallen wordt het koraal ernstig beschadigd.

Overbevissing

Een probleem wat op meer plaatsen in de wereld speelt is overbevissing. Dit heeft helaas geen verdere uitleg nodig.

Bereikbaarheid

De eilanden van het Komodo National Park zijn alleen per boot bereikbaar. De beste manier is om een meerdaagse boottocht (Live-aboard) te maken met een boot waarbij je op hele mooie plekken komt. Deze boottochten vertrekken vanaf meerdere plekken waaronder Lombok. Tijdens deze tocht vaar je langs mooie eilanden en maak je uitstapjes op diverse eilanden waaronder Rinca met varanen en wilde paarden en het varaneneiland Komodo. Op Komodo kan je onder begeleiding van gidsen de varanen van dichtbij bekijken. Ook stoppen de meeste boten bij een eiland bestaande uit een enorm mangrovebos waarvandaan 's avonds in de schemering enorme hoeveelheden vliegende honden vertrekken op zoek naar eten, een enorm spectaculair en indrukwekkend schouwspel. Onderweg heb je kans om onder andere dolfijnen en vliegende vissen te zien.

Duiken en snorkelen

In het gebied van Komodo National Park is een groot aantal plekken te vinden waar je uitstekend kan duiken en snorkelen. Afhankelijk van de duiklocatie zijn er mooie koraalriffen en een enorme variatie aan vissen waaronder diverse soorten haaien, tonijn, kabeljauw, adelaarsroggen, schildpadden en nog veel meer. Informeer naar de beste duikstekken in de buurt bij de lokale toeraanbieders.

Indonesië is natuurlijk gigantisch groot en er is enorm veel te zien. Mocht er een mogelijkheid zijn om een boottocht door het Komodo National Park te maken is dat zeker aan te raden.
© 2013 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Komodo National Park, thuis van de KomodovaraanKomodo National Park, thuis van de KomodovaraanKomodo National Park, thuis van de Komodovaraan. De grootste hagedis ter wereld. Informatie over het eiland Komodo, de v…
Komodovaraan: de draak van IndonesiëKomodovaraan: de draak van IndonesiëAlles wat je over de in Indonesië levende Komodovaraan kunt vertellen is indrukwekkend. Zijn oorsprong, zijn lengte, zij…
De komodovaraan – grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan – grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kunnen prooien eten die groter zijn dan zichzelf. Helaas staat het…
Toerisme in IndonesiëToerisme in IndonesiëIndonesië is een schitterend land, dat je als toerist zeker een keer gezien moet hebben. Het land heeft ontzettend veel…

De meteorologische herfst en de astronomische herfstDe meteorologische herfst en de astronomische herfstDe herfst is een van de vier seizoenen die we kennen in Nederland. Kenmerkend voor de herfst zijn de prachtig gekleurde…
Alles over koraalriffenAlles over koraalriffenAl 450 miljoen jaar bestaan er koraalriffen. Vermoedelijk zijn ze de oudste ecosystemen op onze planeet. Koraaldiertjes,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.