Nationaal park Denali

Nationaal Park Denali ligt midden in Alaska, in het noordwesten van Amerika. Een land van bossen, gletsjers en ijspieken. De hoogste berg van Denali, én van heel Noord-Amerika, is Mount McKinley: 6.194 meter hoog. Al in 1917 werd Nationaal Park Denali uitgeroepen tot natuurreservaat. Dat was om het gebied met zijn wilde dieren en planten te beschermen. De dieren hebben erg veel ruimte nodig. Zo heeft een roedel wolven een uitgestrekt gebied van 240 vierkante kilometer nodig om te jagen. Het grootste deel van het park is toendra. Dat is uitgestrekt, open tand met grassen en struiken, maar zonder bomen. Voor sommige dieren is het een zware klus om er de winter door te komen. In december staat de zon laag in de lucht. Dan is er maar vier of vijf uur zonlicht per dag. En dat is niet genoeg om het land op te warmen. Temperaturen dalen soms tot vijftig graden onder nul. Een dik pak sneeuw bedekt de toendra.

Op pad

Maar weinig dieren leven op de toendra tijdens de strenge winter. Alleen elanden en wolven trotseren de kou en de sneeuw. Tijdens de korte dagen zijn ze voortdurend op zoek naar het schaarse voedsel. Beren houden een winterslaap. In de herfst eten ze genoeg voedsel om de lange winter te kunnen overleven in hun holen. Andere dieren, zoals kariboes, vertrekken richting het zuiden of gaan de bossen in. Daar is het warmer en valt meer eten te halen. De kariboe is een wilde rendiersoort. Hij heeft brede, platte hoeven, die werken als sneeuwschoenen. Dankzij deze hoeven glijden de dieren niet uit op de spekgladde of drassige grond. In de lente stijgt de temperatuur weer in Denali. Dan komen veel planten en dieren terug.

Weer lente

Als de lange winter in Denali voorbij is, komt het landschap weer tot leven. In de lente bloeien kleurrijke planten. Dieren verliezen hun dikke wintervacht. Sommige veranderen zelfs van kleur. De hele winter droeg de Amerikaanse sneeuwhaas een witte vacht. Daardoor viel hij niet op in de sneeuw en kon hij ontsnappen aan hongerige roofdieren. Nu verruilt de haas zijn wintervacht voor een grijsbruine zomervacht. Ook met deze schutkleur valt hij niet op als hij op zijn gemak zit te grazen.

Zomergasten

Het is zomer en het wordt nog druk op de toendra. Vogels komen terug van hun overwintering in Zuid-Amerika of Azië. Kuddes kariboes keren terug uit de bossen waar ze de winter doorbrachten. Eind mei worden de jonge kariboes geboren. Een paar minuten na de geboorte staat een kariboekalf nog wankel op zijn poten. Het kan alleen maar korte afstanden lopen. Nog geen dag later kan het kalf al harder lopen dan een mens. Dat moet ook wel: vaak liggen hongerige wolven op de loer...

Wolvenroedels

Wolven jagen meestal in roedels. De leider van een roedel gaat voorop. De andere wolven volgen hem, meestal in een rij achter elkaar. Op zoek naar voedsel kunnen ze per dag meer dan vijfenveertig kilometer afleggen! Als een roedel een kudde kariboes in het oog krijgt, gaan de wolven op zoek naar een jong of ziek dier. Met z'n allen gaan ze het te lijf. Ze drijven hun prooi uit de rest van de kudde. Dan vallen ze aan. Dat lijkt gemeen, maar ook wolven moeten overleven. En door hun manier van jagen helpen ze weer andere dieren, zoals raven, vossen en grizzlyberen. Die kunnen meesmullen van de overblijfselen. Vreemd genoeg helpen de wolven zelfs de kariboes. Door juist de zieke beesten op te eten, blijft de rest van de kudde gezond. En wordt ze niet te groot. Als een kudde te hard zou groeien, dan bleef er te weinig voedsel over voor alle dieren. Veel kariboes zouden dan alsnog sterven.

Zomerzon

Midden in de zomer is de toendra een tand van overvloed. Overal fluiten vogels en zoemen insecten. Bloemen bedekken de grond met een geel, paars en roze tapijt. Voedsel is makkelijk te vinden. Elanden en kariboes grazen kilo's gras per dag. Uilen storten zich met hun klauwen op een haas. Grizzlyberen schrokken wortels en bosbessen naar binnen. En ze eten andere dieren, van eekhoorns tot kariboes. Daar gaan ze meestal niet zelf voor op jacht. Ze eten liever de restjes die andere roofdieren achterlaten. Als ze zoeken naar voedsel gaan ze op hun achterpoten staan. Ze steken hun neus in de lucht. Zo kunnen ze een dood dier zelfs op vijftien kilometer afstand ruiken.

Muggen

De hoge temperaturen in de zomer zorgen ook voor miljoenen muggen. Op de toendra komen meer van deze bloedzuigers voor dan waar ook ter wereld. Door muggenbeten kunnen kariboes in één week een kwart van hun bloed verliezen. Om hieraan te ontsnappen rollen ze zichzelf soms door de overgebleven sneeuw.

Herfst

Aan het einde van de zomer worden de dagen weer korter. Het wordt kouder en de muggen verdwijnen. Andere dieren maken zich klaar voor de winter. Dall-schapen krijgen een dikkere vacht. Grizzlyberen beginnen flink te eten. Tijdens de herfst eten ze twintig uur per dag. Per week komen ze dan ook een kilo of twintig aan. Deze vetvoorraad is nodig om de winter door te komen. De zomergasten van de toendra zoeken hun overwinteringplekken op. Kuddes kariboes trekken zich terug in de bossen. De Noordse stern moet veel verder weg. Deze vogel vliegt helemaal naar Antarctica, zo'n 16 duizend kilometer verderop (en in het voorjaar weer terug!).

Diepvries

In november is er al heel wat sneeuw gevallen. Voedsel vinden wordt steeds moeilijker. Grizzlyberen gaan op zoek naar een hol. Daar zullen ze binnenkort inkruipen voor hun lange winterslaap. Bedekt met sneeuw lijkt de toendra stil en levenloos. Maar schijnt bedriegt. Wolven gaan weer op jacht, op zoek naar een prooi. Jagen is nu veel moeilijker. Hongerige roedels speuren naar elanden en Dall-schapen die door ziekte of honger verzwakt zijn. Het gehuil van de wolven echoot over het vlakke besneeuwde landschap. Een lange, strenge winter ligt in het vooruitzicht. Maar op een dag wordt het weer lente. En dan begint alles weer van voor af aan.
© 2013 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale parken Noord-Amerika: DenaliNationale parken Noord-Amerika: DenaliDenali nationaal park is gelegen in de Verenigde Staten van Amerika, in Alaska. Dit betekent dat het er 's winters behoo…
Voorbeeldreis: AlaskaVoorbeeldreis: AlaskaAlaska is niet meteen het eerste land waar je aan denkt om op vakantie te gaan. Maar deze ruige staat, ingeklemd tussen…
Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska is geen land, maar één van de staten van Amerika. De staat grenst aan Canada en is verder omsloten met water. Ala…

Het leven op graslanden en savannenHet leven op graslanden en savannenOp bijna alle continenten van de wereld zijn graslanden en savannen te vinden, hoewel de gebieden veel kleiner zijn gewo…
Antarctica - verleden en toekomstAntarctica - verleden en toekomstAntarctica, de koudste plek op aarde. 's Winters is het dag en nacht donker, in de zomer juist altijd licht. Het is er s…
Bronnen en referenties
  • Nat junior
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.