Ontspan met de kracht van de natuur

Ontspan met de kracht van de natuur Dat de natuur een rustgevend effect heeft op veel mensen, is een bekend gegeven. Toch benutten we “het zijn in de natuur” niet optimaal en dat zit veelal tussen de oren. Het is zonde dat we de natuur niet optimaal benutten, zeker gezien het feit dat het een perfecte tegenhanger van het drukke bestaan is of kan zijn.

Ervaar de natuur

Het verschil tussen het wandelen in de natuur of het ervaren dat je in de natuur loopt, zijn twee verschillende dingen. Dat is net zoiets als even een stukje lopen omdat de hond uitgelaten moet worden, of een lekkere wandeling gaan maken. Als je toch naar buiten gaat voor de hond, mag je zelf best genieten van de mooie omgeving. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we onszelf zo conditioneren dat we dat doen wat we van plan waren en als dat de hond uitlaten is, ga je niet voor de lekkere wandeling. Je ziet het ook niet echt.

Proef op de som

Tijdens een van de onderzoeken is een wandelroute door een natuurgebied gemaakt, waarbij mensen deze als zeer prettig hebben ervaren. De volgende groep kreeg mee, dat het watertje waar men deels langs moest lopen, een gegraven water voor een afvalverwerkingsbedrijf is, en toen bleek voor deze groep mensen de wandelroute eigenlijk niet zo leuk. Aangezien er tussen de twee groepen wandelaars effectief niets veranderd is, is het iets wat tussen de oren ontstaat. Het ervaren met al je zintuigen wordt blijkbaar bedoezeld door hoe je je geest instelt op iets. Het verleggen van de focus en echt ervaren is blijkbaar nodig.

Hoe aan te pakken?

Het gegeven dat we ons laten beïnvloeden door wat de geest ons meegeeft, is misschien wel logisch, maar dat maakt het niet goed. We zijn druk met werk, gezin, sociaal leven en om de balans te behouden moeten we ook zorgen voor echte ontspanning. Echte ontspanning gaat dus verder dan eens per jaar naar een vakantieplek te gaan of wekelijks een wandeling maken. Immers, als de geest er niet bij is, ontspan je niet echt.

Focus

Als je zo’n “natuurmoment” voor jezelf pakt, zorg dan dat je alle gedachten langzaam aan je voorbij laat gaan. Focus op jezelf, je lichaam, zodat je alle ervaringen ook gaat voelen en laat zorgen even voor wat ze zijn. Zodra je de focus verlegt en je je hier ook goed op concentreert. Ga lopen en gebruik al je zintuigen. Geur blijft lang hangen bij mensen, dus behalve kijken en luisteren is het ruiken ook erg belangrijk én koppel er voelen aan. Pak blaadjes in de hand en voel het verschil in de verschillende soorten bladeren, de nerf die je bij de ene goed voelt en bij de andere flinterdun en bijna niet voelbaar is. Maar ook de bast van de boom, leun er maar eens tegenaan en kijk wat je voelt.

Bekijk na zo’n 15 tot minuten in het bos even hoe je je voelt en begin bij de voeten. Hoe voelen de voeten, hoe anders is het na het eerste stukje van de wandeling. Voel je onderbenen, de spieren in je benen tot bovenaan toe en neem zo tot aan de kruin alle onderdelen van het lichaam en probeer het voor jezelf onder woorden te brengen. Ervaar wat een wandeling direct met je lichaam doet.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay
Ervaar je omgeving én ontspan
De natuur ervaren hoeft niet moeilijk te zijn, maar werkt pas als je je goed kunt focussen en je gedachten geparkeerd hebt. Gebruik de eerder ingezette zintuigen nu om de verschillende spullen ook echt te verzamelen. Neem een plekje in de natuur waar je alles bij elkaar legt of leg het allemaal op een meegebrachte mand of schaal. Niet in een tas proppen, want je vondsten moeten niet beschadigen (tenzij je ze beschadigd oppakt). Verzamel zoveel mogelijk verschillende zaken uit de natuur die je tegenkomt en ga er daarna eens goed voor zitten. Zet diezelfde zintuigen weer in en nu niet om je te focussen, maar om te ervaren wat je mooi vindt, wat je niet mooi vindt maar wat je wel apart vindt. Veeg het blad over je hand, je arm en voel wat het met je doet en als je er bijvoorbeeld kippenvel van krijgt, waarom is dat dan. Maar pak ook rustig een handje aarde en laat het door je handen glijden of veeg voorzichtig met je vingertoppen over een stukje mos.

Maak je ervaring af op het moment dat je iets gevonden hebt wat je de moeite waard vindt en waar je blij van wordt. De kans is groot dat je hier al snel zo’n 10 tot 15 minuten mee bezig bent.

Laat je verbazen

Als mensen volwassen worden is het zich laten verrassen door wat dan ook, vaak naar een tweede plan geschoven. Enerzijds omdat we graag de controle willen hebben en verrassen wil nu eenmaal zeggen dat je de controle even ergens anders moet neerleggen. Anderzijds gebruiken we onze zintuigen in combinatie met onze geest zo slecht, dat we het mooie zo onder onze handen door laten glijden. Doe dat eens een keer anders en neem de zaken die je eerder door je handen hebt laten glijden nog eens onder de loep met als opdracht voor jezelf… wat je het meest verbaasd, wat is opmerkelijk genoeg om er nog eens bij stil te staan.

Zodra je iets gevonden hebt, ga je kijken of je deze nog meer kunt vinden en verzamel een minicollectie maar meer van hetzelfde. Let op de misschien minuscule verschillen en geniet van hetgeen je ziet en ervaart. Zorg dat je in een periode van 10 tot 15 minuten zoveel mogelijk aan je nieuwe verzameling toevoegt.

Even niets

Even niets kan in de natuur op verschillende manieren, maar een echte rustgever –zo wijzen onderzoeken al jaren uit - is de boom. De grote zware boom die al heel lang op diezelfde plaats staat en langzaam aan het uitdijen is geslagen. Als je met je rug tegen de bast van boom aan gaat zitten en in alle rust naar boven kijkt, zie je de grote zware takken langzaam overgaan in meer kleine, steeds dunner wordende takken. Het hangt boven je, maar voelt ook als beschermend en dat maakt de geest rustig. Focus op de eerder genoemde details in de boom en voel de eventueel aanwezige druk volledig uit je hoofd glijden.

Dit proces kan qua duur heel verschillend zijn, maar de ervaring leert dat je al snel 10 minuten nodig hebt en kan oplopen tot wel zo’n 30 minuten.

Voel je één met de natuur

Zodra je de natuur ook daadwerkelijk in je opneemt, letterlijk voelt, ruikt en ziet en dit van onder de boom, voel je dat je op gaat in de natuur. Alsof je bij die natuur, die je eerder zo als vanzelfsprekend zag, gaat horen. Je waant jezelf haast onzichtbaar. Als je maar lang genoeg zou blijven zitten, zouden de takjes langs je lichaam richting de zon groeien, je huid langzaam een groenige gloed krijgen en je geluiden op gaan in de rest van de geluiden van de natuur.

Tot slot

Binnen pakweg anderhalf uur kan je de natuur echt leren kennen en kan deze je helpen in je balans van het leven. Je moet er alleen wel echt voor willen gaan, het ervaren én er van leren.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Alternatieven voor het voetbal kijkenAlternatieven voor het voetbal kijkenNaast het in enorme hoeveelheden bekijken van voetbalbeelden, zijn er ook nog mensen die niet van voetbal houden. Wat ee…
De lol van dauwtrappenDe lol van dauwtrappenWat maakt dauwtrappen anders – en leuker – dan een gewone wandeling in de natuur? Immers dauwtrappen is niet meer of min…
Natuurbescherming in NederlandNederland heeft veel natuur. De natuur is er heel mooi. Maar hoe wordt die natuur beschermd en door wie?

Feugelpôlle als natuurlijke klimaatbufferFeugelpôlle als natuurlijke klimaatbufferDe feugelpôlle, Amelands voor vogel kwelder, op de westerkwelder bij Hollum op Ameland is een bijzonder stukje natuur. D…
Gewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeGewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeZeehonden komen in Nederland het meest voor in de Waddenzee. In de Ooster- en Westerschelde zien we ze ook. De zeezoogdi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vught - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Lenaaera, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.