Stap voor stap CO2 uitstoot verminderen

Tienduizenden organisaties en personen proberen wereldwijd om in één jaar tijd tien procent te besparen op de CO2 uitstoot. Het begin was in 2010. Iedere stap - hoe klein ook - telt. Door samen energie te besparen laten zij (en wij ook?) aan de politiek zien hoe belangrijk het klimaat is. Daarnaast moeten regeringen onder druk gezet worden om actie te ondernemen. Steun dus de klimaatcampagne 10 : 10!

De tien stappen

De klimaatcampagne 10 : 10 heeft tot doel de CO2 uitstoot in één jaar te verminderen met tien procent. Dit kunnen we doen in tien stappen.

Eerste stap: isoleer je woning

Wanneer je merkt dat je energierekening hoog is, laat de woning dan isoleren. Dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten. Misschien bespaar je al flink op energie. Voor veel mensen is 10 : 10 gemakkelijk te halen. Help mee de CO2 uitstoot te verminderen. Doe mee aan de klimaatcampagne 10 : 10.
Iedereen kan meedoen:
  • als privé-persoon;
  • als organisatie;
  • als school;
  • als bedrijf.

Tweede stap: zet de verwarming lager

Wanneer je alleen of met partner en/of het gezin vrijdag 's avonds voor de buis zit terwijl iedereen - hartje herfst - alleen een T-shirt draagt, dan is het goed het voortouw te nemen en een trui aan te doen. Wanneer iedereen een extra laag aantrekt, kan de thermostaat van 21 graden Celsius terug naar 19.

Derde stap: gebruik waterbesparende douchekoppen

Elke dag een half uur douchen hoeft echt niet. Bespaar water door alleen al waterbesparende douchekoppen te kopen.

Vierde stap: bespaar elektriciteit

Gooi kleding niet te snel in de was. Zeker wanneer er gewassen wordt met een halfvolle wasmachine kost dat enorm veel energie. Bekijk ook eens of de standby van de tv op de slaap/studeerkamer uitgezet kan worden, dat scheelt enkele euro's op de elektriciteitsrekening. Moet de wasmachine worden vervangen, kies dan voor de nieuwe, zuinige variant (energielabel A+), dat kost immers veel minder CO2, evenals een energiezuinige koelkast en ledlampen. Energie besparen is een belangrijk ding. Doe altijd het licht uit wanneer je je kamer verlaat. Gebruik ook de haardroger eens wat minder. Ga nog verder en stap over op groene energie. Dat is zo geregeld en je bespaart er 15 procent mee op je CO2 uitstoot.

Vijfde stap: neem vaker de trein of de fiets

In plaats van elke dag in de file naar het werk te moeten staan, is de trein nemen vaak een betere optie. Dikwijls heel ideaal. Zo kom je zonder fileleed in het hartje van de grote stad. Bovendien kun je al treinrijdend lekker je krantje doorspitten.

Zesde stap: als het even kan vermijd dan (lange) vliegreizen

Kies eens in plaats van twee weken Kreta of Gran Canaria voor een stacaravan op de camping in Fankrijk. Immers een vliegreis met vier personen is wel erg milieuvervuilend. Niet vliegen scheelt niet alleen gedoe, maar helpt de planeet een beetje. En een vakantie op een camping is toch ook zo gek nog niet. Leuk plezier maken met kersverse campingvrienden.

Zevende stap: verspil geen voedsel

Een derde deel van het energieverbruik van een gemiddeld gezin is afkomstig van voeding. Gooi dus niet te snel eten weg, koop preciezer in en maan de kinderen aan hun bordje leeg te eten. Daarmee wordt al vlug tien procent op het energieverbruik bespaard.

Achtste stap: consumeer bewuster

Veel shoppen. Het gevolg daarvan is dat van alle spullen die in huis staan al vlug 20 procent staat weg te stoffen. Neem je voor minder impulsaankomen te doen.

Negende stap: bankier duurzaam

Je kunt geld wegzetten bij een bank die op een verantwoorde manier omgaat met jouw geld. Zo investeert de ASN Bank het spaargeld in organisaties en projecten die verantwoord omgaan met het klimaat.

Tiende stap: koop - als het even kan - zonnepanelen

Ben je toch bezig met dakisolatie, plaats dan meteen zonnepanelen op het huis. De panelen wekken stroom op en het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je kunt ook aan de slag gaan met een zonneboiler. Immers zelf energie opwekken is nu eenmaal hot.

Opmerking

Ook de ASN Bank zelf doet mee aan de besparing. Zo is de CO2 impact van het ASN aandelenfonds sinds 1 juli 2010 met bijna 28 procent gedaald vanwege het klimaatvriendelijke beleggingsbeleid.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bespaar enorm door je huis te laten isolerenBespaar enorm door je huis te laten isolerenIedereen wordt er mee geconfronteerd, er is geen ontsnappen aan. Om de zoveel tijd krijgen we een enorme energie rekenin…
Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de 1000 en 2000 per j…
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…

MilieuvervuilingMilieuvervuilingWe merken allemaal dat het klimaat aan het veranderen is. Het gaat niet goed met het milieu. Zowel de temperatuur als he…
De sluipende comeback van zure regenDe sluipende comeback van zure regenIn de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had zure regen een vernietigende invloed op het milieu. De flora en f…
Bronnen en referenties
  • Nieuwsberichten voor ASN Bankspaarders: spaarmotief.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.