mijn kijk op
Broeikaseffect: 'Beter vliegen dan rood vlees eten?'
De gevolgen van de bio-industrie worden steeds meer merkbaar. Er zijn gevolgen waar de kenners niet op het eerste gezicht naar gekeken hebben: het is beter om 3 maanden je biefstuk te laten staan dan ervoor te kiezen om lopend van Amsterdam naar Barcelona te gaan in plaats van erheen te vliegen.
Vlees eten als oorzaak van het broeikaseffect: wie had dat ooit gedacht? Toch kent Europa honderden exportregelingen om vlees- en zuivel op de wereldmarkt te kunnen afzetten. ‘De westerse menukaart moet worden herschreven. Minder vlees en meer vegetarische maaltijden zijn noodzakelijk’, zegt Dr. Rajendra Pachauri, voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Bio-industrie
Sommige mensen kampen nog steeds met de vraag: wat is de bio-industrie eigenlijk? Wat levert het ons op en wat kunnen we ermee produceren? De naam bio-industrie staat voor verschillende moderne vormen van veeteelt wordt veelvuldig gebruikt in Europa. Tot deze bio-industrie behoren veebedrijven die hun vee op industriële en systematische wijze gebruiken voor eindproducten. Deze eindproducten zijn voornamelijk vlees, melk en eieren. Deze vorm van veehouderij is in de jaren ’50 en ’60 opgekomen. Een van de kenmerken hiervan is de grote dierdichtheid: bijvoorbeeld kippen en varkens zitten dicht op elkaar gepakt in kleine ruimtes.
Toch willen we ook duidelijkheid hebben over de nadelen van deze industrie: welke problemen ontstaan door de bio-industrie? Volgens een eind november jl. verschenen rapport, Livestock’s Long Shadow, van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de VN is 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij. Wat ook een belangrijk probleem is, is dat bijna één derde van de landbouwgrond in de wereld nu wordt gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren in plaats van voor graan als voedsel voor mensen. Vroeger graasde het vee altijd op het grasland, voortaan krijgen ze deze kans niet meer omdat ze onderdeel zijn van een industrie.
Den Haag
Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is wat de gezaghebbers in Den Haag denken over dit probleem? Het kabinet spant zich wel in voor duurzame veehouderij, maar vermindering van de vleesconsumptie is toch wel een gevoelig onderwerpt. Een voorstel van GroenLinks voor een simpele voorlichtingscampagne voor één vleesloze dag per week stuitte in 2008 nog op onoverkomelijke bezwaren van minister Verburg. Zij zei als overheid niet te willen voorschrijven wat de mensen eten; dit is een populaire stelling die de meeste Tweede Kamerleden van harte onderschrijven.
Oplossing?
Waar een probleem is, moet natuurlijk ook een oplossing komen. Deze oplossing moet komen van de Nederlandse politiek in Den Haag. Wat doet het kabinet eigenlijk aan de problemen betreffende de bio-industrie? De vlees-en zuivelproductie en afzet wordt juist gestimuleerd door de overheid, maar eigenlijk vooral door de Europese Unie: honderden exportregelingen zorgen ervoor dat deze producten tegen een zeer redelijke prijs op de markt terecht komen.
Welke oplossingen worden er dan voorgesteld door deskundigen? Ik zal als voorbeeld de Wereldvoedselorganisatie (FAO) nemen: zij schatten dat de mondiale vleesproductie in 2050 verdubbeld zal zijn. Zij bieden als oplossingen aan dat er efficiëntere methoden moeten komen voor grondbeheer, verbetering van het diervoeder om de uitstoot van methaan terug te dringen en verbeteringen in de doelmatigheid van irrigatiesystemen.
Kortom, het ziet er niet naar uit dat in de nabije toekomst de consumptie van vlees en daarbij de bio-industrie een halt toegeroepen wordt, en als er oplossingen komen, zijn deze meestal voor de langere termijn. Mensen denken de komende tijd waarschijnlijk wel na nu deze kwestie zo vaak in het nieuws is geweest voordat ze hun mes zetten in een lekker mals gebakken biefstukje of in een stukje gehaktbal. Mensen zullen zeker niet stoppen met vlees eten door dit nieuws, maar verminderen kan altijd een doel zijn van de verschillende overheden!
© 2010 - 2024 Svenmoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Extra malse biefstukHeb je wat te vieren? Dan kook je natuurlijk extra lekker. Een heerlijk stuk vlees ofzo! Een tijd geleden ben ik begonne…
Zwanger en biefstukBiefstuk eten tijdens de zwangerschap kan gevaren opleveren indien de biefstuk niet doorbakken is. Vlees van landbouwdie…
Bronnen en referenties
- Jeroen den Blijker (Trouw), ‘De grootste klimaatbedreiging is de productie van rood vlees’, 21 september 2009
De Volkskrant, ‘De vleesindustrie is de grootste boosdoener’, 15 januari 2009
Trouw, ‘Andere kijk op vlees is dringend noodzakelijk, bij publiek en politiek’, 14 september 2009