Sigaretten recycling beter voor het milieu
Sigaretten zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook schadelijk voor dieren en het milieu. Wereldwijd zijn er miljarden rokers en wanneer we buiten lopen gooien we de sigarettenpeuken geregeld op de grond. Volgens onderzoek is het heel nuttig sigaretten te recyclen. Zo voorkomen we alle peuken op de grond, houden we het staal roestvrij en zijn we milieubewust bezig. Gaan we echt peuken recyclen?
De straat is een asbak
Hoe vaak zien we niet dat de persoon die voor ons loopt de opgerookte sigaret op straat uit trapt en laat liggen? Hoe vaak laten we zelf sigarettenpeuken achter op de stoep, in een veld, een bos of zelfs in een open water? Hoe vaak is de moeite te groot om met de asbak uit de auto naar een afvalbak te lopen en gooien we deze leeg op de parkeerplaats? Inmiddels lijkt het een handeling te zijn geworden die heel gewoon is en waar we niet meer over nadenken. In heel Nederland is er geen straat en geen park te vinden waar geen uitgetrapte sigarettenpeuk ligt en dat is eigenlijk overal waar sigaretten verkocht worden zo. De wereld is een grote asbak en mensen denken dat het niet erg veel kwaad kan. Toch kunnen al die sigaretten op straat en in wateren ernstige gevolgen hebben.
Grote gevolgen voor het milieu
Zeker in de zomer, wanneer er al een tijdje droogte heerst, gebeurt het vaak. Er wordt een brandende sigaret weg gegooid in een bosrijk gebied en een bosbrand legt hectares natuur in de as. Een vonkje kan zorgen voor een binnenbrand, in huis, op kantoor.. Brand is zo ontstaan en een enkele sigaret kan miljoenen euro's schade veroorzaken. Maar dat is niet het enige! In opgerookte sigaretten zitten gifstoffen die vrij komen wanneer zij worden weg gegooid en dit schaadt het milieu. Wanneer er in een water 1 sigaret per liter wordt gegooid sterven alle vissen. Een concentratie van een pakje sigaretten per 25 liter zorgt er dus voor dat alle dieren in het water het niet zullen overleven. Is het dan nog steeds een te grote moeite om de peuk in een asbak te doven of uit te maken, op te rapen en in een afvalbak te gooien?
Verschil in sigaretten
Iedere roker heeft een bepaald merk sigaretten dat hij of zij graag rookt en dat is logisch. Iedere sigaret is anders, heeft een andere smaak en een andere samenstelling. Zo zijn er sigaretten die biologisch afbreekbaar zijn en andere sigaretten zijn dat niet. De meeste sigarettensoorten zijn niet biologisch afbreekbaar en dus nog schadelijker voor het milieu. In 1999 voerde het tijdschrift Tabacco Control een onderzoek uit naar de hoeveelheid weg gegooide sigaretten op jaarbasis. Volgens de resultaten gooien rokers wereldwijd jaarlijks 4,5 biljoen sigaretten op de grond. Om het geheel in cijfers uit te drukken, en daarmee te laten zien hoeveel dat eigenlijk is, 4.500.000.000.000 peuken!
Waarom recyclen?
Het eerste idee waarom we sigaretten zouden moeten recyclen is wel duidelijk overgebracht door de voorgaande feiten. Het is beter voor het milieu, voor mens en dier. Daarnaast is er nog iets ontdekt door Chinese wetenschappers. In een achtergelaten sigarettenpeuk zitten namelijk 9 bestanddelen die staal zouden beschermen tegen roest. 1 van deze bestanddelen is nicotine. Wanneer de sigaretten worden gerecycled en bewerkt, kunnen de werkzame stoffen het staal beschermen tegen hardnekkige roest. Of er werkelijk wordt besloten sigaretten te gaan recyclen is nog even afwachten. Men heeft namelijk nog niet onderzocht wat het allemaal gaat kosten om de peuken te recyclen en wat het uiteindelijk op zal gaan leveren. Pas wanneer deze verhoudingen goed zouden liggen ten opzichte van elkaar zal de sigaret gerecycled gaan worden en zo ver is het anno 2010 nog niet.