Asbest: gevaarlijke stof

Asbest: gevaarlijke stof Asbest, vroeger werd het heel veel gebruikt in de bouw. Maar ineens was asbest heel slecht voor de gezondheid. Wat is hiervan waar en wat moet ik doen wanneer ik asbest in of rond mijn woning vind? Antwoord op deze vragen en nog veel meer:

Wat is asbest

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam. Asbest bestaat namelijk uit hele kleine vezels. Deze vezels komen in de natuur voor. De vezels zijn zo ontzettend kleine, dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Hiervoor heeft men een microscoop nodig. Asbest is dus een natuurproduct en bestaat uit mineralen. Asbest word gewonnen in Canada, Amerika en Rusland. Al heel lang gebruiken de mensen asbest voor divers doeleinden. Zo gebruikten de oude Romeinen het voor lampenpitten. Karel de Grote, die bekend is om zijn koninkrijk in Franken (een gebied langs het Romeinse Rijk), had een kleed van asbest.

Asbest in de bouw

Asbest heeft een goede isolerende eigenschap. Het is ook heel sterk en slijtvast. Bovendien is asbest heel goedkoop. Om die reden is asbest heel veel gebruikt bij de bouw van woningen en andere bouwsels. Het werd gebruikt in schepen, schoorsteenpijpen, rioolbuizen, bloembakken, vrachtwagens, auto's, kacheldeuren, kortom asbest werd overal in verwerkt. Tot de jaren 80 van de 20e eeuw (1980-1989) werd asbest nog gebruikt bij de bouw van diverse gebouwen, voertuigen en voorwerpen. Daarna werd bekend welke gezondheidsrisico's asbest met zich mee bracht, en werd asbest vervangen door ander materiaal.

Schadelijk voor de gezondheid

Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Deze vezels kunnen bij inademing zeer diep in de longen doordringen. Daar veroorzaken ze longvlieskanker, longkanker, buikvlieskanker en stoflongen. Of iemand een asbestziekte krijgt, hangt ervan af hoe vaak en hoe lang hij hiermee in aanraking is gekomen. Tussen het contact met asbest en het ontstaan van een asbestziekte kan tientallen jaren zitten. Vreemd is dat in de jaren 30 van de 20e eeuw al bekend was dat asbest bepaalde ziekten kon veroorzaken. In de jaren 60 was er een Nederlandse bedrijfsarts die hier onderzoek naar deed. Hij publiceerde hierover een artikel in 1969. Pas in 1992 werden alle asbestmaterialen verboden. Het heeft dus, van ontdekking tot verbod, in totaal meer dan vijftig jaar geduurd voordat het tot de mens door drong hoe gevaarlijk asbest is. Om die reden zijn er nog veel mensen die ieder jaar aan een of andere asbestziekte overlijden,. Naar schatting zijn dit er jaarlijks tussen de 1000 en 1600 personen, alleen al in Nederland.

Afvoeren asbest

Woningen die voor 1980/ 1990 gebouwd zijn, bevatten vaak nog asbesthoudende materialen. Zolang er geen schade bestaat aan deze materialen, is er ook geen gevaar voor de gezondheid. Anders word het bij bijvoorbeeld een brand, waarbij asbestdeeltjes vrij komen, of bij de afbraak van het gebouw of de woning. Asbest werd veel gebruikt in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Maar ook bij schuurtjes of onderkomen met een golfplaten dak. Het is niet te herkennen of iets uit asbest bestaat, dit kan alleen door laboratorium onderzoek. Er gelden strenge regels voor het verwijderen van asbest. Bedenk dat het ook gevaarlijker is om zomaar asbest te verwijderen, dan het te laten zitten. Soms is het mogelijk de asbest zelf te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om geschroefde asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn of om asbesthoudende tegels. In deze materialen zit het asbest stevig verankerd. Wanneer een sloopvergunning nodig is, moet de asbest verwijderd worden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Brand en asbest

Wanneer een gebouw afbrandt met asbest hierin verwerkt, komt de asbest vrij in de lucht, en word door de wind meegevoerd. Soms kan de asbest hierbij over een groot gebied verspreid worden. Ga in ieder geval nooit kijken bij een brand, de kans is groot dat je dan eerste rang staat bij het inademen van asbestdeeltjes. Blijf binnen en sluit zoveel mogelijk de deuren en ramen. Wacht op het bericht van de gemeente of brandweer, deze kunnen zeggen of er asbest is vrijgekomen, Indien dit het geval is, zal een speciaal bedrijf de asbest komen opruimen.

Asbestclaim

Mensen die vroeger in asbestfabrieken werken, krijgen vaak na gemiddeld twintig tot dertig jaar te maken met Mesothelioom. Dit is kanker aan de longvliezen of het buikvlies. De overheid geeft een schadeclaim aan exmedewerkers die aan deze vorm van kanker lijden. De verjaringstermijn hiervoor is dertig jaar, maar omdat de ziekte soms pas na dertig jaar tot uiting komt, kan deze termijn verlengd worden met nog eens vijf jaar.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…
Mesothelioom – kanker aan de longvliezenMesothelioom – kanker aan de longvliezenEen zeldzame ziekte is mesothelioom (mesothelioma), een tumor die zich aan de longvliezen of het buikvlies bevindt. Long…
Asbest verwijderen: alleen door gecertificeerde bedrijvenWanneer er asbest wordt aangetroffen mag dit niet op eigen houtje worden verwijderd. Het kan verplicht zijn om een asbes…
Wat kost asbest verwijderen?In het verleden werd asbest gebruikt in de bouw vanwege bepaalde kwaliteiten van het product. Later is ontdekt dat het m…

Wat zijn ecolabels?Wat zijn ecolabels?Steeds meer producten worden tegenwoordig voorzien van een ecolabel. Wat houdt zo'n ecolabel eigenlijk in? en wat voor s…
Kwalijke afvalstromenKwalijke afvalstromenHet is verontrustend dat er nog steeds afval verdwijnt naar ontwikkelingslanden. Het vormt een bedreiging voor mens, nat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Asbest
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.