Opwarming van de aarde: is het al te laat?
In de afgelopen eeuwen is de mens geëvolueerd. Handwerk maakte plaats voor geïndustrialiseerde megacorperaties, het paard werd ingeruild door de auto. Zo zijn er tal van voorbeelden die de vooruitgang symboliseren. Maar vooruitgang heeft zijn prijs. Althans volgens het IPCC (intergovernmental Panel on Climat Change). Opwarming van de aarde blijkt onvermijdelijk geworden te zijn. Maar wat zijn de oorzaken, kunnen we nog wat doen en wat zijn de gevolgen voor onze samenleving?
Oorzaken van de opwarming van de aarde
Het gat in de ozonlaag gemeten in 2000 /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD) Volgens een IPCC rapport vrijgegeven en gepubliceerd in het jaar 2007 is de industrialisering van de planeet de oorzaak van het opwarmen van de aarde. De mens is altijd een bezige bij geweest. Het comfort en gemak gaat voor de roofbouw die er dagelijks op de natuur wordt gepleegd. Winst is belangrijker dan het behoud van de planeet. Deze factoren werden in het rapport van het IPCC weergegeven.
- Uitstoot van schadelijke gassen in de atmosfeer. Deze stoffen worden beschreven als broeikasgassen, die zo worden genoemd door het effect dat zij veroorzaken op deze planeet. Deze gassen omvatten onder andere kooldioxide en methaangas. Deze gassen en stoffen veroorzaken het zogenaamde broeikaseffect. Met andere woorden, deze schadelijke gassen zorgen ervoor dat de temperatuur op het aardoppervlak hoger ligt dan de zon of de aardkern verantwoordelijk voor is. Deze zogenaamde broeikas vormt een soort afscherming rond de aarde waardoor de warmte van de aarde niet kan vrijkomen en dus in feite gevangen wordt gehouden op deze planeet. Oorzaak van deze uitstoot van broeikasgassen zijn de verbranding van de zogenaamde fossiele brandstoffen. Zoals uitstoot van gassen van auto's, energievoorziening, uitstoot van schadelijke fabrieksgassen en vuilnisverwerking.
- De massale ontbossing is een tweede oorzaak voor de opwarming van de aarde. Door plaatsgebrek en het gebruik van hout in de industrie word er jaarlijks meer bos gekapt. Om het effect van deze oorzaak te begrijpen moet men teruggaan naar het basisprincipe van planten en bomen. Meer bepaald naar het principe van de fotosynthese. Dit is een proces gebruikt door planten om schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide om te zetten naar koolhydraten, die de plant gebruikt als energievorm. Verder produceren planten en bomen nog zuurstof die zij afgeven in onze wereld. Het gevolg van de ontbossing is dus minder opname van schadelijke stoffen en minder afgave van zuurstof. Gevolg? Meer schadelijke stoffen worden vrijgegeven in de natuur en komen in de atmosfeer terecht.
- Toename in industriële en agrarische activiteit is vast en zeker een grote oorzaak met als gevolg opwarming van de aarde. Alhoewel maatregelen zijn genomen om de uitstoot van schadelijke gassen en vervuiling door fabrieken tegen te gaan, blijft er nog een groot aantal landen die niet aan deze norm voldoen.
- Het toenemend aantal van de bevolking van de aarde werkt onrechtstreeks mee aan de opwarming. Meer mensen betekent meer auto's, meer productie, meer huizenbouw, meer energiebehoefte en meer huishoudelijk afval.
- Het gat in de ozonlaag is ook een oorzaak voor de opwarming van de aarde. Het gat wordt veroorzaakt door de broeikasgassen die de laag langzaam maar zeker afbreken.
Wat wordt er gedaan om de opwarming tegen te gaan?
- Het Kyotoakkoord: dit is een geschreven overeenkomst getekend door diverse landen om de uitstoot van schadelijke gassen tegen te gaan.
- Wereldwijde propaganda om mensen aan te zetten milieuvriendelijker te leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn carpoolen en het gebruik van spaarlampen/
- Strenge milieunormen ten opzichte van fabrieken en megacorporaties.
- Het uitvinden van alternatieve energiebronnen, meer populair worden de zogenaamde zonnepanelen.
Kritiek op de zogenaamde opwarming van de aarde.
Alhoewel meeste wetenschappers het eens zijn over de opwarming van de aarde bestaat er nog een stem van kritiek op de zogenaamde opwarming van de aarde hysterie. Niet iedereen is akkoord met het onderzoek dat afgelopen jaren gebeurde. Een eerste wetenschappelijk bewezen argument bestaat erin dat eerst de temperatuur veranderd, en de uitgestoten gassen stijgen met de temperatuur. Concreet betekent dit dat de temperatuur een factor zou zijn voor de uitstoot van broeikasgassen en dus de broeikasgassen geen oorzaak zijn voor opwarming van de aarde. Een tweede veelgebruikt argument is een publicatie in een krant anno de late jaren 1800. Waar wetenschappers akkoord zouden gaan met het kouder worden van de aarde en de aankondiging van een nieuwe ijstijd. Ook zou de beroemde 'An inconvienant truth' film van All Gore berusten op statistisch vervalste bewijzen.
Gevolgen van Global Warming
Indien de hedendaagse wetenschappelijke gegevens kloppen zijn de gevolgen niet te overzien.
- Smelten van de ijskappen zullen ervoor zorgen dat het zeepeil tegen 2100 met 5 meter stijgt. Concreet gevolg is de kustgemeenten van bijvoorbeeld België en Nederland onder zeepeil komen te liggen.
- Grote droogtes als gevolg van minder drinkbaar water. Door zeepeilstijgingen zal er meer zoet water worden gevormd en een tekort komen aan zout water.
- Krachtigere orkanen en stormen die de ganse wereld zullen treffen.
- Onverwachte vloedgolven of tsoenami's die duizenden slachtoffers zullen eisen.
- Uitsterven van diverse diersoorten zoals de ijsbeer.
- Meer bosbranden en woestijnvorming.
- Vermindering van zeebiotoop. Concreet voorbeeld: minder krill betekend een terugdring in populatie van de blauwe vinvis wat een disruptie en onevenwichtig zeeleven kan veroorzaken.
Tot slot
Niet iedereen is het eens over de feiten die men global warming noemt. Verder onderzoek is zeker aangewezen wat dit betreft. Toch kunnen we niet ontkennen dat de mens geen effect zou hebben op de planeet. Vervuiling is hiervan een groot bewijs, en ontkenning zou weleens de ondergang van de aarde kunnen betekenen. Ook al mist het dossier over de opwarming van de aarde meer wetenschappelijke bewijzen, toch moet de mens proberen de planeet leefbaar te houden voor volgende generaties.