De weercodes van het KNMI
Tijdens de herfst trekken de herfststormen achter elkaar over Nederland, die soms flinke schade achterlaten. Door grote tegenstellingen in de temperatuur ontstaan op een snellere manier stormen. Deze temperatuurverschillen ontstaan met name in de laatste twee seizoenen van het jaar, waardoor deze stormen voornamelijk in de herfst en winter plaatsvinden. Dit komt doordat het in het noorden van de wereld al snel kouder wordt, terwijl het zuiden nog redelijk warm is. Op ongeveer tien kilometer hoogte ontstaan daardoor straalstromen, krachtige stormen die redelijk snel elkaar opvolgen. Het KNMI gebruikt vier soorten weercodes, waardoor wij ons kunnen voorbereiden op de wind van de komende of de huidige dag.
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut ofwel het KNMI houdt zich bezig met het weer in Nederland. Zij geven niet alleen zaken weer zoals de temperatuur, maar zij kijken ook naar de mogelijke gevolgen van het weer. Het KNMI heeft vier verschillende weercodes om dit aan te geven, namelijk de kleuren groen, geel, oranje en rood. Het KNMI gebruikt de weercodes die wereldwijd ook gebruikt worden. Het idee achter deze kleurencodes is dat een waarschuwing wordt gegeven aan iedereen die het huis uit moet tijdens de komende dag. Zo kan iedereen voorbereid de weg op en zo rekening houden met het slechte aankomende weer.
Uitgifte van code geel, oranje of rood
Sinds 2010 wordt een weercode afgegeven per provincie in plaats van een weercode voor heel Nederland. Dit zorgt ervoor dat gericht gestuurd kan worden op het uitgeven van informatie over mogelijk extreem weer door het KNMI, doordat het nu specifiek is per provincie in plaats van voor het hele land. Door meteorologen van het KNMI wordt 24 uur per dag en zeven dagen in de week het weer in de gaten gehouden met behulp van ruim 30 automatische weerstations verspreid over Nederland. Bij een verwachting op gevaarlijk of extreem weer, anders dan code groen, gaat het KNMI in conclaaf met andere experts op het gebied van het weer om een gedegen advies uit te kunnen brengen. Wanneer deze verwachting ook door de andere experts aanvaard wordt, maakt het KNMI op haar eigen website de weercode bekend, rekening houdend met de mogelijke kans op extreem weer. Tevens wordt op Twitter via het kanaal @KNMI en op teletekst pagina 713 nieuws omtrent de weercodes verspreid. Het KNMI houdt sinds 2010 bij op welke datum code oranje of code rood uitgegeven is, wat het gevolg van de uitgegeven code was en op welke provincie(s) de code betrekking heeft gehad.
Weercodes KNMI
Code groen
Code groen komt het meeste voor, namelijk vrijwel elke dag in het jaar, en wil zeggen dat er geen waarschuwingen actief zijn. Het is nog steeds mogelijk dat het waait of regent, maar dit is niet benoem waardig. Bij code groen zijn dus geen extreme weersomstandigheden actief voor Nederland.
Code geel
Code geel wil zeggen dat weggebruikers voorzichtig dienen te zijn gedurende het verkeer. De kans bestaat dat gevaarlijk weer zich voor kan gaan doen en komt na code groen het meeste voor in Nederland. De kans op gevaarlijk weer is minimaal 60%, waardoor het aannemelijk is dat gevaarlijk weer op zal gaan treden in de nabije toekomst. Code geel wordt maximaal 2 dagen van tevoren aangekondigd. Weggebruikers of andere mensen die plannen hebben om naar buiten te gaan, worden door het KNMI aangeraden om het weerbericht goed in de gaten te houden. Gevaarlijk weer dat betrekking heeft op code geel kan bijvoorbeeld gladheid zijn vanwege sneeuw of ijzel, of minder dan 200 meter zicht door de mist.
Code oranje
Code oranje geeft weer dat een hele grote kans bestaat op extreem weer. Ook deze kans is minimaal 60%, al bestaat er een onderscheid tussen gevaarlijk en extreem weer. Extreem weer heeft een grote impact en kan zorgen voor schade. Hierbij kan gedacht worden aan flinke neerslag in de vorm van sneeuw, hagel of regen en onweer. Bij code oranje moet gekeken worden of evenementen in de buitenlucht door kunnen gaan of wellicht afgelast moeten worden. Windstoten gaan tot maximaal 100 kilometer per uur en het zicht is bij mist maar beperkt tot maximaal 10 meter.
Code rood
Code rood wordt door het KNMI afgegeven wanneer de kans op extreem weer minstens 90% is en wordt maximaal 12 uur van tevoren afgegeven. Het is bij code rood aan te raden om de weersvoorspellingen goed te volgen en de adviezen van bijvoorbeeld het KNMI of ANWB op te volgen. De grenswaarden van code oranje zijn op alle vlakken overschreden en vaak is dit een aanleiding om niet meer de openbare weg op te gaan. Het is daarom aan te raden om alle activiteiten aan te passen en zo min mogelijk naar buiten toe te gaan. Code rood is tevens de hoogste waarschuwing die gegeven kan worden door het KNMI.