Milieubewust zijn: tips voor een groen leven

Milieubewust zijn: tips voor een groen leven Door menselijk handelen kan het milieu veranderen. Daarom is het milieu voor veel mensen belangrijk en probeert men milieubewust te leven. Echter, door de grote mate van verspilling en vervuiling kan het milieu natuurlijk ook verslechteren. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze door hun keuzes en gedrag milieuschade en -vervuiling aanrichten. Door een aantal kleine aanpassingen en milieubewust te leven, kun je echter makkelijk bijdragen aan een gezond milieu! Gelukkig zijn er genoeg tips voor een groen leven. Milieubewust leven betekent dat je je bewust bent van het milieu: de omgeving waarin we leven. Als je milieubewust bent, dan kun je hier ook makkelijker je gedrag op aanpassen. Door bewuste keuzes te maken voor voeding, je vervoersmiddel en energie, kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Ook al zul je niet alle tips direct overnemen, je kunt er altijd een aantal te proberen. Op deze manier draag je bij aan een gezondere leefomgeving voor jezelf en toekomstige generaties.

Voeding

Als het om je voeding gaat, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. De ene tip is is makkelijker toe te passen dan de ander, maar het is het proberen waard. Als je naar de winkel gaat om eten te kopen, is het het handigst om een lijstje mee te nemen. Op deze manier moet je van tevoren er al over na hebben gedacht wat en (vooral) hoeveel eten je nodig hebt. In Nederland wordt er veel voedsel weggegooid, omdat mensen te veel kopen en niet op maat koken. Zorg er dus voor dat je niet teveel eten in een keer koopt en kookt. Als je hebt gekookt en er eten overblijft, dan kun je dit bewaren en de restjes invriezen. Je kunt bijvoorbeeld één keer in de week een restjesdag doen, zodat je het eten niet hoeft weg te gooien.

Een andere manier om bewust inkopen te doen, is door bepaalde typen producten te kopen. Zo is het milieuvriendelijker om groentes uit het seizoen te kopen, omdat deze vaak minder ver vervoerd hoeven te worden om in de supermarkt terecht te komen. Ook kun je ervoor kiezen om meer biologische producten te kopen, deze zijn te herkennen aan verschillende keurmerken, zoals eko en milieukeur. Biologische producten hebben vaak minder energie verbruikt en minder schadelijke stoffen uitgestoten.

Een manier om in je dieet een grote positieve impact te maken op het milieu is door geen vlees te eten, omdat de productie van 1 kilo vlees ongeveer 14 keer meer energie kost dan de productie van plantaardig voedsel. Je kunt volledig vegetariër worden, maar ook een aantal keren in de week vlees laten staan. Er zijn verschillende producten die eiwitten bevatten en veel minder schadelijk voor het milieu zijn dan vlees, zoals ei, peulvruchten, quorn en vleesvervangers die je kant en klaar in de winkel kunt kopen.

Vervoer

Door uitlaatgassen wordt het milieu sterk vervuild. Je kunt daarom veel energie besparen door voor een zo zuinig mogelijk vervoersmiddel te kiezen. Een auto is in vergelijking met het openbaar vervoer en de fiets zeer vervuilend. Probeer daarom om met de trein of de bus naar het werk te gaan. Als dit niet lukt, is een zuinigere auto een goed alternatief. Probeer wel om kleinere afstanden (bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen) te fietsen en niet met de auto te gaan, hoe verleidelijk dit soms ook is. Met fietstassen kan er een prima hoeveelheid boodschappen worden meegenomen en wordt het milieu minder belast dan wanneer je met de auto zou gaan. Probeer ook wanneer je een dag of weekend weggaat de trein te pakken. Je kunt redelijk voordelig met de trein door Europa reizen en hiermee bespaar je uitlaatgassen. Dit geldt ook voor op vakantie gaan, aangezien het vliegtuig één van de grootste vervuilers is en je kan vervuiling voorkomen door een groener alternatief te kiezen.

Energie en huishouden

Niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis kan er veel energie bespaard worden. Een voor de hand liggende keuze is het nemen van groene stroom, waardoor je een directe bijdrage levert aan een groener en gezonder milieu. Echter, er zijn veel kleine dingen die je in je huishouden kunt doen om milieubewuster te leven en die vaak op de lange termijn ook geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het kopen van energiezuinige apparaten, die te herkennen zijn aan een A-label. Je hoeft niet al je apparatuur direct te gaan vervangen, maar koop bijvoorbeeld wel een groene koelkast als je huidige koelkast aan vervanging toe is.

Ook zijn er manieren waarop je met huishoudapparatuur om kunt gaan die energie besparen. Een voorbeeld is koud je kleding wassen (en bij voorkeur op de eco-stand) in plaats van warm en geen gebruik te maken van een droger, maar je kleding op te hangen. Een andere tip is dingen ontdooien in de koelkast: hierdoor duurt het ontdooien wel iets langer, maar bespaar je energie doordat de koelkast minder hoeft bij te koelen. Daarnaast gaan veel elektronische apparaten op een stand-by-stand in plaats van volledig uit te gaan. Zorg ervoor dat je ze uitzet, want een stand-by-stand kost ook energie. Een manier om dit te doen, is door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te halen of door het apparaat aan te sluiten op een stekkerdoos die je uit kunt zetten. Vergeet ook niet het licht uit te doen wanneer je een kamer verlaat. Dit zijn allemaal relatief makkelijke trucjes die met weinig moeite niet alleen energie, maar ook energiekosten besparen.
© 2015 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…
Milieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust ondernemen binnen de kinderopvang wordt steeds belangrijker. Hier volgen een aantal tips om milieu bewust t…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
Hoe wordt energie duurzaam opgewekt?Het milieu is een onderwerp waar steeds moeilijker onderuit valt te komen. We weten dat als we doorgaan zoals we nu bezi…
Bronnen en referenties
  • http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/vleeseten.html
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.