Tips om het milieu en je portemonnee te sparen
Dat we niet goed omgaan met onze aarde weten we inmiddels wel: onze auto’s en fabrieken stoten teveel koolstofdioxide uit, we transporteren producten onnodig over de hele wereld, kappen regenwouden, vervuilen de zeeën met plastic en de grond met pesticiden. Iedereen weet dat we eigenlijk duurzamer moeten gaan leven. Maar het is niet altijd makkelijk om ons gedrag aan te passen of groene alternatieven te vinden. Sommige aanpassingen vergen een te grote inspanning of zijn veel duurder dan de niet-milieuvriendelijke opties. Gelukkig zijn er ook toepassingen die wel eenvoudig zijn en die je zelfs kosten kunnen besparen. Zodat je weer meer geld overhoudt voor andere biologische aankopen.
Spullen hergebruiken
Over het algemeen zijn we geneigd om naar de winkel te gaan als we iets nodig hebben. De meeste van onze aankopen betreffen nieuwe spullen. Terwijl dezelfde spullen vaak voor minder geld tweedehands te koop zijn. Bekijk voor je volgende aankoop eerst het aanbod op Marktplaats eens, daar vind je wellicht hetzelfde product voor de helft van de prijs – en zonder dat er nog een exemplaar van geproduceerd hoefde te worden. Ook op rommelmarkten zijn leuke spullen te vinden die je (soms met een beetje fantasie) prima een tweede leven kunt geven.
Grijs water hergebruiken
Naast het hergebruik van spullen, kun je zelfs sommige gebruiksmiddelen nog eens gebruiken. Zo zijn restjes water zeer geschikt om op te vangen en de planten mee water te geven. Te denken valt aan koud geworden thee, het laatste beetje water uit de waterkoker met ketelsteen of (afgekoeld) kookvocht van de avondmaaltijd. Zet een gietertje klaar op het aanrecht zodat je de restjes makkelijk kunt verzamelen. Heb je veel van dit grijze water, bijvoorbeeld badwater, pak dan een emmer en gebruik het om de WC mee door te spoelen. Je bespaart zo niet alleen op schoon drinkwater, maar ook op de rekening van het waterbedrijf.
Een baksteen of plastic fles in de spoelbak leggen
Tegenwoordig zijn veel toiletten uitgerust met een waterbesparende knop voor de kleine boodschap. Ook zonder deze knop is het heel eenvoudig om je toilet waterbesparend te maken: leg een baksteen of fles in de spoelbak. Het volume van het voorwerp zorgt ervoor dat de spoelbak na het doortrekken iedere keer met minder water gevuld hoeft te worden. Zo gaat er iedere spoelbeurt minder water het riool in en minder geld naar het waterbedrijf. Wel even op zoek naar een zwaar voorwerp dat in de bak past (afhankelijk van de vorm van je toilet). Lukt het niet met een baksteen of een fles, probeer dan eens een paar grote kiezelstenen.
Je aan de maximumsnelheid houden
Hard rijden zorgt voor een groter brandstofverbruik van je auto. De meeste auto’s rijden het zuinigst bij 90 km per uur. Omdat de luchtweerstand enorm toeneemt met hogere snelheden, gaat dat exponentieel omhoog als je harder rijdt. Door niet over de maximum snelheid heen te gaan, bespaar je dus op benzine en op het milieu.
Elektriciteit gebruiken in de daluren
De piekuren van elektriciteitsverbruik liggen tussen 18 en 23 uur. Als het elektriciteitsnet zwaar belast wordt, is het niet mogelijk om de hoeveelheid wind- en zonne-energie op te schroeven en zal er meer stroom uit vervuilende elektriciteitscentrales gebruikt worden om de piekbelasting op te vangen. Centrales kun je niet snel aan- en uitschakelen, dus draaien ze daarna op een inefficiënter niveau gewoon door. Wil je dat er minder vervuilende stroom gebruikt wordt, zet je wasmachine en vaatwasser daarom in de daluurtjes aan. Als je een dubbele meter hebt, kun je na 23 uur ook nog eens flink op de elektriciteitskosten bezuinigen. Dit advies geldt ook als je een groene stroomleverancier hebt, want groene en grijze stroom komen samen in het elektriciteitsnet terecht.
Vaatwasser na wasprogramma uitzetten
De meeste afwasmachines hebben wel indicator-lampjes waarmee de wascyclus gevolgd kan worden. Door de vaatwasser direct na het wassen uit te zetten, bespaar je de energie die het kost om met hete lucht de vaat te drogen. De vaat kan namelijk ook best gewoon aan de lucht drogen. Vergeet niet om het deurtje van de vaatwasser open te zetten en na enige tijd heb je een (redelijk) droge vaat. Restjes water die bovenop de vaat zijn achtergebleven kun je alsnog even met een droogdoek opwrijven. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee want je bespaart energiekosten.
Je vriezer uitzetten
Deze tip is niet voor alle huishoudens bruikbaar, maar overweeg eens of je inderdaad een vriezer nodig hebt. Als je meestal een half brood en zakje diepvrieserwten in je vriezer hebt liggen, kun je hem waarschijnlijk gewoon uitzetten zonder dat je hem mist. Brood, groenten, vlees en vis blijven een paar dagen goed in de koelkast. Als je gemiddeld twee keer per week boodschappen doet, hoef je niet per se een voorraad in de vriezer te hebben liggen. Dus trek de stekker eruit of zet het knopje van je vriesvak uit, en bezuinig op energie. Bovendien hoef je geen vervanging meer te kopen aan het einde van de levensduur van de vriezer.