InfoNu.nl > Dier en Natuur > Insecten en ongedierte > De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé)

De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé)

De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé) Beyoncé is de twijfelachtige eer ten deel gevallen dat er een insect naar haar is vernoemd. En niet zomaar een insect, nee het is een tot nu toe onbekende paardenvlieg. Zij schaart zich hiermee bij een select gezelschap wat eveneens zijn naam aan het dierenrijk heeft gegeven zoals Frank Zappa (spin), Michael Jackson (fossiele kreeft) en Sting (kikker). Deze paardenvlieg werd door wetenschapper Bryan Lessard naar Beyoncé vernoemd.

Naamgever paardenvlieg

De jonge onderzoeker Bryan Lessard van CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) heeft een zeldzame paardenvlieg gevonden in de Australische deelstaat Queensland. Hij onderzoekt als biotechnicus de vliegensoorten in het zuidelijk halfrond (Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika), hierbij gebruik makende van hedendaagse moleculaire technieken. Bij dit onderzoek werd door de CSIRO samengewerkt met de North Carolina University in de Verenigde Staten van Amerika.

Voordat Bryan Lessard bij de CSIRO ging werken heeft hij gestudeerd aan de universiteit van Wollongong in New South Wales, Austalie waar hij een goed ontvangen proefschrift heeft geschreven over de identificatie van forensisch belangrijke bromvliegen. Deze onderzoeker is dus niet zo maar de eerste de beste.

Moleculaire technieken

Heel in het kort uitgelegd wordt hierbij genetisch materiaal geïdentificeerd. Met behulp van mitochondriaal DNA (klein ringvormig DNA wat zich niet in de celkern bevindt en uitsluitend wordt doorgegeven via de vrouwelijke lijn) werd het niveau van soortverwantschap vastgesteld en er werd ook gebruik gemaakt van onderzoek van nucleair DNA, waarmee de geslachtsverwantschap kan worden vastgesteld.

Waarom Beyoncé?

"Hoewel vliegen vaak als een plaag worden gezien zijn ze belangrijke bestuivers van planten en nu maak ik gebruik van de leuke kant van taxonomie (=de wetenschap van het indelen) door de vlieg te benoemen naar een bekende persoonlijkheid", aldus Bryan Lessard. De scaptia Beyonceae is de all-time diva onder de vliegen met de unieke dikke begroeiing van gouden haren op de onderbuik. “Haar derrière is zelfs zonder microscoop waar te nemen. Dit deed mij denken aan Beyoncé in haar goudkleurig kostuum”, zei Bryan Lessard en toen ook nog bleek dat de eerste exemplaren van deze paardenvlieg in 1981 (geboortejaar van Beyoncé) werden gevonden was de naam van deze onbekende paardenvliegsoort een feit: Scaptia (Plinthina) Beyonceae.

Meerdere vernoemingen

Het kan overigens erger dan een paardenvlieg. Jerry Garcia van de groep "Grateful Dead" is de twijfelachtige eer ten beurt gevallen dat er een tak van kakkerlakken naar hem is genoemd, de cryptocerus Garciai.
Nog meer voorbeelden:
 • Aleiodes Shakirea - een wesp die zijn naam dankt aan Shakira
 • Cirolana Mercuryi - een isopod genoemd naar Freddie Mercury
 • Heteropoda Davidbowie - een spin genoemd naar David Bowie
 • Barbaturex Morrisoni - een (uitgestorven) hagedissoort genoemd naar Jim Morrison
 • Agra schwarzeneggeri - een kever die vernoemd is naar Arnold Schwarzenegger
 • Kootenichela deppi - een soort kreeftachtig dier wat voorkwam in de oudheid en zijn naam dankt aan Johnny Depp
 • Agathidium vader - dit is een keversoort die niet zozeer vernoemd is naar een beroemdheid, maar wel naar een schurk uit een film "Darth Vader".

Paardenvlieg

Paardenvliegen hebben hun naam te danken aan de overlast die ze onze edele viervoeters bezorgen. Ze leggen hun eitjes op de voorbenen van het paard, wanneer deze uitkomen gaan de larven bewegen. Het paard reageert op het irritante gejeuk door te likken. Hierdoor komen de larven in de maag terecht waar ze zich aan de wand hechten en het dier pijn bezorgen. Pas als de larven volwassen zijn laten ze de wand los en verlaten het lichaam met de mest. Een paardenvlieg wordt ook wel daas of steekvlieg genoemd.
© 2012 - 2017 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – DNA-verwantschapsonderzoekMarianne Vaatstra – DNA-verwantschapsonderzoekMarianna Vaatstra werd in 1999 op 16-jarige leeftijd in Veenklooster verkracht en vermoord. DNA-verwantschapsonderzoek b…
Australian Open 2013: deelnemers en uitslagenAustralian Open 2013: deelnemers en uitslagenVan 14 januari 2013 tot en met 23 januari 2013 werd in Melbourn, Australië de Australian Open 2013 gehouden. De Australi…
Champions Trophy Hockey 2008; teams en speelschema vrouwenVan 17 mei tot en met 25 mei vindt in Mönchengladbach (Duitsland) de World Hockey Women's Champions Trophy plaats. Aan d…
Is een nashipeer gezond?Is een nashipeer gezond?Nashiperen zijn peren die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen. Het zijn peren die niet de bekende peervorm hebben. Naship…
Barclays ATP World Tour Finals Londen 2015 tennis: programmaBarclays ATP World Tour Finals Londen 2015 tennis: programmaVan 15 tot en met 22 november 2015 vond het Barclays World Tour Finals 2015 in Londen plaats. De beste tennissers strede…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans / Pixabay
 • Bron: de Standaard
 • Bron: website CSIRO
 • http://wibnet.nl/dieren/6-dieren-vernoemd-naar-beroemdheden

Reageer op het artikel "De Scaptia (Plinthina) Beyonceae (vernoemd naar Beyoncé)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 28-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!