Muizenoverlast, wat kan ik daar tegen doen?
Veel mensen hebben last van muizen in hun huis, schuur of kelder. Je kan ze ruiken of er worden knaagresten en uitwerpselen gevonden. Er zijn mensen die bang zijn voor muizen en vinden het vies als ze in hun huis zitten. Muizen zijn op het eerste gezicht onschuldige beestjes, maar kunnen veel schade veroorzaken aan uw huis en of ziektes veroorzaken door hun uitwerpselen en aan uw voedselvoorraad knagen. In ieder geval genoeg redenen om te zorgen dat uw woning muisvrij wordt.
Veel mensen raken overstuur als ze het idee hebben, dat zich muizen in hun woning hebben gehuisvest . De vraag is; hoe bestrijden we muizen op een manier die afdoende is. Allereerst moet u er voor zorgen dat er geen voedingsresten blijven liggen, dit lokt juist muizen. Loop alle plinten en hoekjes en het plafond in de woning na, zodat u er zeker van bent, dat ze niet binnen kunnen komen via kieren en gaten. Er zijn twee manieren om de muizen te bestrijden namelijk. met en zonder gif. Zonder gif is natuurlijk milieuvriendelijker. Sommige mensen willen de muizen op een diervriendelijke bestrijden, als de muis levend gevangen is laten ze het diertje in de natuur weer vrij.
Kenmerken en leefwijze
De muizen kunnen we indelen in twee soorten knaagdieren;
- De veldmuis en woelmuis, deze leven enkel van plantaardig voedsel.
- De bosmuis en huismuis, deze eten plantaardig maar ook dierlijk voedsel.
Over het algemeen zijn muizen erg schuw en zijn vaak in de nacht het meest actief. Muizen zijn erg lenig en snel, kunnen door de kleinste gaatjes en spleten kruipen. De mens heeft meestal te maken met de huismuis of in een enkel geval de bosmuis. Deze muizen zitten graag in huis, kelder of schuur. In en om het huis zijn er allerlei plaatsen waar ze zich kunnen nestelen en zich erg goed thuis voelen. Ze kunnen op een makkelijke manier genoeg voeding vinden om te overleven.
Overlast
Muizen kunnen zich snel voortplanten en daardoor snel een echte muizenplaag veroorzaken. Er ontstaat grote overlast doordat ze gaan knagen aan bedrading, waardoor er gevaar op kortsluiting en brand kan ontstaan. Muizen zitten graag in kleding en dozen die opgeslagen zijn op zolder of in de bergruimte. De uitwerpselen zorgen voor vervuiling en of ziektes voor mens en dier. Zij besmetten met hun urine en uitwerpselen de voeding in de voorraadkasten en verspreiden ziektekiemen. Aan het huis zelf kan grote schade toegebracht worden. Mensen kunnen angst hebben voor muizen en het idee alleen, dat er muizen in hun huis zitten maakt men overstuur. In ieder geval genoeg redenen om te zorgen dat muizen uit uw woning geweerd moeten worden en door de preventieve maatregelen ook weg blijven.
Hoe weet ik of ik muizen heb
Ten eerste kunnen er knaagresten gevonden worden en aangevreten verpakkingen van voedingsmiddelen, de muizen laten kleine zwarte keuteltjes achter. Deze muizekeutels zijn spits en langvormig vaak donker gekleurd tegen zwart aan, zij zijn +/-een halve cm van lengte en ongeveer 2 mm dik.
Preventieve maatregelen
Zorg ervoor dat de muizen niet overal in kunnen komen, alle spleten en gaten in uw huis moeten goed afgedicht worden, denk aan de plinten, onder kasten, hoekjes in de keuken, zolder en plafonds. Dit afdichten zou kunnen gebeuren door deze naden, kieren, kleine openingen dicht te kitten. Voedingsresten direct opruimen en de vloeren schoonhouden. Zorg dat de voorraadkast goed afgesloten is. De verpakkingen van voeding goed afsluiten of bewaar de aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken.
Bestrijdingsmethoden
Indien u van huisdieren houdt is een kat in huis heel nuttig om de muizen te weren, door het jachtinstinct zult u op een diervriendelijke manier de muizenfamilies kunnen terugdringen. Een grote of kleine hond met een jacht instinct kan tevens afdoende zijn.
Bestrijden zonder gif
Een minder diervriendelijke manier, maar zeker ook een aloude succesvolle methode en zeker het proberen waard en zonder gif is, de muizenvalletjes met kaas en/of pindakaas. Deze muizenvallen werken met een veer en klappen dicht, nadat de muis gelokt is met een stukje voer, zorg wel dat de vloeren goed schoon zijn zodat er nergens anders voedsel te vinden is, zodat hij sneller bij de val zal gaan eten. Ook is het mogelijk de muis levend te vangen en het beestje dan in de vrije natuur los te laten.
Bestrijden met gif
De minst diervriendelijke manier, maar wel afdoende is het bestrijden met gif, het gif heeft bestanddelen die wel schadelijk zijn voor het milieu, de muis zal langzaam dood gaan, met veel pijn. Gif is wel toegestaan maar alleen binnenshuis.
Gebruik lokdozen gevuld met gifkorrels op plaatsen waar de muizen vaak zijn, maar zorg wel dat het buiten bereik is van kinderen en/of huisdieren. Elke dag controleren of er voldoende gifkorrels zijn, anders bijvullen. Na een paar dagen zult u dode muizen vinden, doe deze in een afsluitbare zak en lever het gif en lokaas bij uw gemeente in bij het Klein Chemisch Afval (KCA)
Zorg dat u altijd handschoenen draagt i.v.m. overdraagbare ziekten en infecties.
Blijft u overlast houden van muizen, dan is het verstandig contact op te nemen met de ongediertebestrijdingsdienst van de gemeente waar u woont, deze kunnen u advies geven en eventueel verder helpen met de bestrijding.