Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijden
De hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdluis weer heerst of een basisschool in haar greep heeft. Hoe kun je de hoofdluis nou goed bestrijden? Hieronder wordt beschreven hoe je de hoofdluis bestrijdt.
De hoofdluis
De hoofdluis is de bekendste soort van de luizen. Het is een klein parasitair insect die leeft van het bloed van mensen. Het wordt gezien als een plaaginsect. Hiermee wordt bedoeld dat hoofdluizen schadelijk en/of lastig zijn voor mensen. De biologische naam voor de hoofdluis is pediculus humanus capitis.
Hoofdluizen leven voornamelijk in je haar. Ze leven van je bloed dat ze halen uit je hoofdhuid. Ze zuigen het bloed op met hun steeksnuit. Het insectje is niet gevaarlijk, want het kan geen ziektes overbrengen. Ongeveer 10% van alle basisschool kinderen komen jaarlijks in aanraking met hoofdluizen. Veel mensen denken dat iemand hoofdluizen krijgt wanneer hij of zij onhygiënisch leeft. Dit is helemaal niet het geval maar de hygiëne van een persoon heeft er wel iets mee te maken. De hoofdluis prefereert schoon haar en hoofdhuid, terwijl het insect zich sneller kan verspreiden via onhygiënisch hoofdhaar en huid.
De hoofdluis kan veel jeuk verzorgen bij mensen door de allergische reactie op het speeksel die de parasiet achterlaat nadat hij bloed heeft gezogen uit de hoofdhuid. De parasiet is zeer besmettelijk, omdat hij via kleren en andere spullen zich verspreidt van mens tot mens. Hoofdluizen zijn zeer klein maar als je goed kijkt zijn ze net met het blote oog zichtbaar.
Symptomen van hoofdluizen
- Jeuk
- Zere hoofdhuid
- Geïrriteerde hoofdhuid
- Hoofdhuid infecties door het krabben
Bestrijding van hoofdluizen
Je kunt de hoofdluis op drie manieren bestrijden.
Kammen (luizenkam)
Met een speciale luizen- of wel netenkam kunnen de parasieten uit het haar gekamd worden. Met verschillende punten moet rekening gehouden worden.
- Het is de bedoeling dat deze methode dagelijks wordt herhaald gedurende een periode van ongeveer 2 weken.
- Was het haar eerst met gewone shampoo. Het haar moet nat zijn voordat je het haar gaat kammen.
- Kam eerst de klitten eruit met een normale kam.
- Doe het kammen boven een witte ondergrond zodat de luizen goed zichtbaar zijn.
- Zorg dat je tijdens het kammen goed dichtbij de hoofdhuid komt.
- Na het kammen zorg je ervoor dat de kam goed ontsmet wordt door de kam met heel heet water af te spoelen.
- Een kam kost ongeveer 10 euro.
- In het haar zitten levende en dode luizen. Levende luizen zitten dichtbij de hoofdhuid, wanneer een luis ver van de hoofdhuid zit zijn ze dood.
Hoofdluizenshampoo (chemische bestrijding)
Met speciale shampoos zijn hoofdluizen ook te bestrijden. Wees met het gebruik van zulke shampoos wel voorzichtig, want ze kunnen ook schadelijk zijn voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen, astma of longaandoening hebben.
Je hebt drie soorten shampoo die op drie verschillende manieren werken.
- Tast zenuwstelsel aan van de luis
- Brengt een laag aan om de luis die zorgt voor verstikking
- Verlammende werking op de luis
Aantal merken van luizenshampoos.
- XT luis
- Pioderm
- Nyda
- Lice Guard
- Picksan
- Perpol
Lees goed de bijsluiter voordat je een shampoo of spray gebruikt. Gebruik de shampoos en sprays nooit preventief. Het is namelijk nooit aangetoond dat preventief gebruik van een van deze middelen werkt. Na het bestrijden van de hoofdluis moet wel goed uitgekeken worden op herbesmetting via mensen.
Natuurlijke bestrijding hoofdluis
Je kunt de hoofdluis ook met minder agressieve en natuurlijke middelen bestrijden. Door het haar en de hoofdhuid goed te wassen of te spoelen met de volgende natuurlijke middelen zijn hoofdluizen goed te bestrijden:
- Azijn
- Tea tree oil
- Koffie en/of thee
- Eucalyptus oil
Deze middelen zijn beter voor jou en beter voor het milieu dan chemische middelen.
Ontsmetten van kleding
Luizen kunnen niet goed tegen hoge of lage temperaturen en gaan al snel dood bij een wat hogere of lagere temperatuur. De luis is daarom goed te bestrijden door je kleren op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen.
Je kleren zijn te ontsmetten door:
- Hoge temperatuur wassen (60 graden)
- 30 minuten in de droger
- Meer dan een dag in de vriezer
- Lange tijd in een luchtdichte zak (2 dagen +)