Haaruitval bij de kat

Haaruitval bij de kat De kat verhaart het hele jaar door en tijdens de seizoenswisselingen gaat het nog eens een tandje hoger. De zomer- en wintervacht doet met veel losse haren haar intrede. Maar als verharing op een andere manier plaatsvindt, is er meestal iets aan de hand met de kat.

Algemeen

Er zijn verschillende redenen, dan de natuurlijke, waarom een kat veel meer dan normaal haar haren verliest, soms tot volledig kale plekken op de huid. Om de kat te kunnen helpen is het van belang te achterhalen – veelal met behulp van de dierenarts – waar de oorzaak ligt dat de kat zoveel haar verliest.

Jeuk

Een die nogal eens voorkomt is jeuk, maar dan in die mate dat het niet meer een keertje krabben is. Het gaat dan zover dat de kat de huid zelfs openkrabt en de halen op die plek verdwijnen.

Vlooien

De meest voorkomende problemen in dit kader zijn vlooien. De vlooienovergevoeligheid veroorzaakt een enorme jeuk en hoe meer vlooien hoe erger de kat er uiteraard last van heeft. Jeuk kan echter eenvoudig voorkomen worden door de kat maandelijks een pipetje in de nek te geven, zodat vlooien geen kans krijgen.
Is het leed al geleden dan is het een kwestie van de kat goed behandelen (speciale shampoo), maar vooral ook de omgeving. Kleden, kussens, plinten … kortom overal waar de vlo haar eitjes achter kan laten moet schoongemaakt worden. Vlooien langzaam uitroeien heeft geen zin. Vlooien moet je radicaal aanpakken.

Overgevoeligheid algemeen

Maar jeuk kan ook voorkomen als de kat een overgevoeligheid heeft voor iets wat niet direct te zien is. Het is lastig te achterhalen wat de oorzaak is, maar vaak maak je een begin met huismijt waar de kat overgevoelig voor kan zijn. Feitelijk is de behandeling niet veel anders dan bij de mens. De materialen vervangen is een optie, maar de dierenarts moet eerst vaststellen of het hier door komt. Wat je namelijk aan overgevoeligheden ook nog wel eens ziet is die voor voedsel. Het is dan een kwestie van uitproberen waar de kat goed op reageert (vraag om probeer zakjes, om te bekijken waar ze goed op reageert).

Emotionele kaalheid

We spreken hier over een kaalheid die ontstaat door enorme stress. De kat probeert de stress op te vangen door veelvuldig de vacht schoon te likken, wat vervolgens weer die kaalheid tot gevolg kan hebben. Spreekt voor zich dat als de oorzaak boven tafel is, het probleem op te lossen is. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je sowieso aan kunt denken, zoals een ander nieuw huisdier of juist de dood van een huisdier kameraadje. Maar een nieuwe baby in huis of een verhuizing kan al tot enorme stress leiden bij de kat.

De kat krijgt er last van, omdat er bepaalde stoffen in het lichaam geactiveerd worden. Vaak zie je de kaalheid op de rug ontstaan. Natuurlijk is de oorzaak achterhalen en oplossen het beste, maar als dit niet lukt, zijn er wel wat middeltjes – via de dierenarts te verkrijgen – om de stress te onderdrukken en de kat te laten herstellen. Door de onderdrukking van de stress kan de kat uit die vicieuze cirkel proberen te stappen en volledig herstellen.

Bijnier problemen

De ziekte van Cushing genoemd is ernstig en wil zeggen dat de bijnier niet goed functioneert. Vaak wordt de kat dik en sloom en de vacht ziet er vaal en dunnig, beetje onverzorgd uit. Via urineonderzoek kan dit achterhaald worden en de kat kan er aan geopereerd worden, maar soms zijn medicijnen genoeg om de kat weer in haar normale doen te krijgen.

Schildklierproblemen

Vaak komt dit pas voor als de kat al meer halverwege zijn/haar leven zit. De schildklier wordt overactief met als gevolg er teveel hormonen in het bloed komen en de kan enorme eetlust krijgen en toch afvallen. De kat drinkt en plast veel en er kan benauwdheid optreden. De huid wordt schilferig en omdat de kat toch de huid wil blijven schoonmaken en dit dus fanatiek doet met die schilfering, vallen de haren uit. Afhankelijk van het stadium waar de ziekte zich in bevindt, is het zinvol om te kijken of helpen met behulp van een operatie nog haalbaar is.

Tot slot

Oorzaken genoeg en gelukkig meestal op te lossen. Maar hoe eerder je handelt hoe beter en wacht dus niet af als je wat opmerkt bij je kat, maar raadpleeg de dierenarts.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Iedereen verliest per dag tot 100 haren als gevolg van het natuurlijke regeneratieproces. Vallen er echter duidelijk mee…

De kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenDe kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenKatten zijn dieren die graag op verkenning gaan wanneer ze buiten komen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een ka…
Het tamme dwergkonijn: aanschaf, voeding en vaccinatiesHet tamme dwergkonijn: aanschaf, voeding en vaccinatiesWanneer je een huisdier gaat aanschaffen, wil je daar waarschijnlijk eerst wat meer van weten. Hoe is het om een dwergko…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.