De kat met artrose

De kat met artrose Het is al langer een bekend probleem bij honden, zeker op latere leeftijd. Echter, bij katten is het nooit zo bekend geweest, Artrose bij de kat! Sterker nog, men heeft lang gedacht dat het niet voorkwam bij de kat. Niets is helaas minder waar, ook de kat kan artrose krijgen.

Wat is het?

Artrose is feitelijk het achteruit gaan van de gewrichten, slijtage dus. Er is een toename van gewrichtsvochtproductie, met als gevolg dat het gewricht zwelt. Hoewel het altijd in lichte mate begint, kan het in de loop der tijd erg pijnlijk worden op het moment dat de kat beweegt. Dit heeft te maken met het een verdikking van het gewrichtskapsel, waardoor enig moment het kraakbeen beschadigt en extra botvorming langs de randen van het gewricht. De pijn kan van dien aard zijn dat de kat er kreupel van gaat lopen.

Als de kat echt kreupel gaat lopen, ben je al in een verder gevorderd stadium, maar als je alert bent op je kat, kan je het in een eerder stadium constateren en in overleg treden met de dierenarts over de behandeling.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Constateren

Wat aan de ene kant gemakkelijk is, is aan de andere kant lastig. De kat is namelijk geen pieper en zal dus niet gaan miauwen of janken als deze pijn heeft. Dat maakt het lastig om te constateren dat er iets aan de hand is. Toch zijn er wel wat zaken waar je eventuele artrose aan kunt herkennen en dus is alert zijn geen overbodige luxe. Denk hierbij aan:
  • de kat zal de tuin zo veel mogelijk vermijden
  • als de kat zit, lijkt ze met een wat opgebogen rug te zitten
  • de kat zal zo min mogelijk ergens opspringen, denk aan de bank, de vensterbank of de krabpaal
  • de kat ligt meer dan gemiddeld (omdat de kat veel slaapt, zal dit niet direct opvallen)
  • de krabpaal zal grotendeels vermeden worden, uitrekken of krabben aan de paal gebeurt niet meer
  • eetlust kan verdwijnen
  • heel soms is de kat plots niet meer zindelijk
  • de kat kan veel met de ogen naar de grond staren
  • als het even kan zal de kat iedere trap vermijden.

Aan het gedrag kan je het eventueel ook merken, denk hierbij aan:
  • snel en feitelijk zonder reden blazen naar iedereen en alles
  • boos worden als je de kat gewoon op wilt pakken
  • de kat kan nukkig worden

Wat te doen?

Zoals het ook bij de mensen is, is het helaas bij de kat ook niet te genezen. Begin wel met het goed volgen van het gewicht. Een te dikke kat kan meer last hebben als deze artrose heeft. Stem met de dierenarts af of, als de kat te dik is, deze aangepaste voeding kan krijgen. Er is speciale dieetvoeding voor katten met artrose. Verder is bewegen goed om af te vallen, maar dat probeert de kat nu net te vermijden. De voeding in deze is dus essentieel. Wat de dierenarts wel kan voorschrijven zijn pijnstillers en als je deze geeft en de kat goed op gewicht houdt, kan de kat nog jaren mee.

Tot slot

Het is altijd goed alert te zijn op je huisdieren, maar zeker de ouder wordende kat kan zonder dat je het in de gaten hebt, allerlei klachten krijgen. Klachten die zeer pijnlijk kunnen zijn en artrose is er zo een. Toch kan je, als je in ieder geval constateert dat er iets aan de hand is, in overleg met de dierenarts vaak veel doen. Gun je je oude(re) kat nog een lekkere oude dag?
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Het tamme dwergkonijn: aanschaf, voeding en vaccinatiesHet tamme dwergkonijn: aanschaf, voeding en vaccinatiesWanneer je een huisdier gaat aanschaffen, wil je daar waarschijnlijk eerst wat meer van weten. Hoe is het om een dwergko…
Geschiedenis van de kat als huisdierDe kat is net als elk ander gedomesticeerd dier gewend aan de mens. Een huiskat is volgzaam, maar toch behoudt hij zijn…
Bronnen en referenties
  • H. Brugman
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.