De blauwe rus en de nebelung omschreven

De blauwe rus is een kat met een heel eigen karakter. Rustig, vriendelijk, maar terughoudend tot vreemden. Dit ras bestaat al tweehonderd jaar maar is menigmaal met uitsterven bedreigd. Gelukkig hebben liefhebbers dit prachtige ras weer terug kunnen fokken naar wat het eens was, een opmerkelijk ogende kat met een opmerkelijk karakter. Voor het gemak wordt hier gesproken over de blauwe rus, maar ook de nebelung is een blauwe rus, alleen dan met lang haar. Ze hebben dezelfde voorouders en ook de langharige nebelung komt uit een nestje met kortharige Blauwe Russen. Echter in de jaren '80 kwam er pas belangstelling voor de langharige variant en heeft nu een eigen stamboek. Daar waar nodig wordt extra toelichting gegeven onder de nebelung.

Karakter

Het karakter van de blauwe bus is een verhaal op zich, deze katten zijn vroeger gekruist met siamezen maar dat zie je totaal niet terug in hun karaktertrekken. Blauwe russen zijn katten die houden van comfort en bij voorkeur urenlang op een lekkere kussen of bij iemand op de schoot liggen. Ze houden van rust dus passen over het algemeen niet in een gezin met jonge kinderen. Ze worden niet graag aangehaald of opgepakt door vreemden, ze zullen dit ook laten merken al zullen ze niet gauw hun nagels uitslaan, daar zijn ze te vriendelijk voor. Het liefst kruipen ze ergens weg als er onbekenden over de vloer komen. Ze zijn niet erg aanwezig en zelfs krolse katten zijn erg stil. Ze houden wel van spelen, ze blijven ook speels tot op hoge leeftijd, maar zijn niet uitzonderlijk speels.

Uiterlijk

Bron: Moonsword, PixabayBron: Moonsword, Pixabay
De naam van dit ras spreekt voor zich, de blauwe rus is blauw, wat een grijsachtige kleur is. Hun lichaam is lang en mag niet te grof of te fijn zijn, ze hebben lange slanke poten en kleine ovale voetjes. Ze hebben een lange staart die niet te breed mag zijn, ook niet aan de aanzet. De kop is breed, iets wigvormig en mag niet te lang zijn, er is, ondanks hun voorouders, niks siamees aan hun af te zien. Hun oren zijn vrij groot, breed aan de basis en lopen toe in een punt, de binnenkant van de oren is nauwelijks behaard. De neus moet vierkant en recht zijn zonder stopen de ogen staan ver uit elkaar. De hals is lang en krachtig. De blauwe rus heeft een dubbele zachte korte vacht die fijn is van structuur en die niet aan mag liggen, de haren moeten goed uitstaan. De vacht van de blauwe rus is speciaal en ongeëvenaard.

Nebelung

De nebelung, wat mistwezen betekend in het Duits, een erg toepasselijke naam vanwege zijn sprookjesachtige verschijning, is de langharige variant op de blauwe rus, dezelfde voorouders, maar het gen dat lange beharing veroorzaakt is altijd recessief aanwezig geweest en kwam slechts tot uiting toen een huiskat met overeenkomsten met de angora gedekt werd door een kater met de overeenkomsten van de blauwe rus, het is niet duidelijk tot hoever deze kater ook daadwerkelijk een blauwe rus was, echter, in het eerste nestje van deze twee katten werd er één langharige nebelung geboren en in het tweede nestje van dit koppel werden er twee langharige kittens geboren. De eigenaren waren zo onder de indruk van hun bijzondere vacht dat ze besloten om een fokprogramma en daarmee een nieuw ras op te richten die afstamt van de Blauwe Rus. In de jaren '80 stelde men hier een stamboek voor op met precies hetzelfde rasstandaard als de blauwe rus, alleen dan met middellange beharing.

Kleuren

De originele kleur van de blauwe rus is blauw wat een egaal grijze donkere kleur moet zijn zonder enige aftekening, masker, of spooktekening. Tegenwoordig worden er ook gitzwarte blauwe russen gefokt en spierwitte, deze worden echter niet in alle overkoepelende organisaties erkend. De zwarte katten moeten volkomen zwart zijn, inclusief de neusspiegel en voetzooltjes, de witte katten moeten absoluut wit zijn met een roze neusspiegel en roze voetzooltjes. De oogkleur moet bij de zwarte en blauwe katten groen zijn, gele tinten zijn niet gewenst. Bij witte katten mag dit zowel groen, odd eyed en blauw zijn.

Verzorging

De verzorging van de kortharige blauwe rus is simpel, de vacht hoeft slechts één keer per week geborsteld te worden met een zachte borstel, wees voorzichtig met de vacht van deze kat, gebruik zo min mogelijk rubberen borstels want de zachte ondervacht wordt heel snel beschadigd of wordt zelfs uitgetrokken door deze borstel. Hetzelfde geldt voor de langharige nebelung.

Geschiedenis

De geschiedenis van de blauwe rus is rotsachtig. De afkomst van de blauwe rus is onduidelijk, maar vermoedelijk Rusland, ongeveer tweehonderd jaar geleden werden er in de omgeving van de Russische havenplaats Archangelsk, aan de witte zee blauwe katten aangetroffen, in de 19e eeuw werden deze katten meegenomen naar Groot Brittanie waar ze tentoon gesteld werden als Archangelsk katten. Vroeger werden blauwe katten samen tentoon gesteld ondanks de verschillende rassen. Dat was een probleem voor dit ras daar keurmeesters zich toch aan een bepaald rasstandaard vasthielden. Hierdoor stierf het ras bijna uit.

In 1912 kwam er een speciale klasse voor buitenlandse kattenrassen maar door de Russische revolutie was alles wat ook maar uit Rusland kwam ongewenst, men had simpelweg geen hoge pet op van wat dan ook wat van Russische grond kwam. Om deze reden werd het ras tot 1939 tentoon gesteld als de blue foreign.

De tweede wereldoorlog was de tweede tegenslag, na de oorlog waren er nog maar weinig rastypische blauwe russen over en om inteelt te voorkomen hebben liefhebbers uit noodzaak de katten gekruist met blue point siamezen. Het nadeel hiervan was dat de blauwe rus teveel weg kreeg van de siamees. Uiteindelijk hebben overkoepelende organisaties in de jaren '60 hun handen ineen geslagen om het originele russisch blauwe ras terug te fokken tot wat het eens was, een kat met een heel eigen uiterlijk en karakter, en zijn hierin geslaagd.
© 2010 - 2022 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: NebelungKattenrassen: NebelungDe Nebelung is een kat afkomstig uit de Verenigde Staten. Zijn naam heeft hij te danken aan het Duitse woord Nebel. Deze…
Blauwe maan: twee keer een volle maan in een maandIn 2009 werd veelal aangekondigd dat er tijdens de jaarwisseling van 2009 op 2010 een blauwe maan zou zijn. Veel mensen…
Comino  eiland in de Middellandse ZeeComino eiland in de Middellandse ZeeComino is een klein eiland in de Middellandse Zee, dat tussen Malta en Gozo in ligt. Het eilandje is beroemd om zijn bla…
Duiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in een van de blauwe gaten staat bij menigeen op de bucket list. Blauwe gaten zijn een soort onderzeese sinkholes…

Kattenvoer en voedingsstoffenKattenvoer en voedingsstoffenDe kat, ons beste maatje, een vriend voor het leven, een dier dat je niet graag zou missen. Door de jaren heen werd de v…
De Munchkin alias TeckelkatDe Munchkin is een niet zo'n bekend ras en wordt op het internet ook wel aangezien voor een 'gefotoshopte' kat, dit komt…
Bronnen en referenties
  • Esther Verhoef - Geïllustreerde Katten Encyclopedie
  • Afbeelding bron 1: Moonsword, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 31-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.