De Foxterrier (draadhaar)

De hedendaagse Foxterrier Draadhaar vind zijn oorsprong in het Engeland van de 18de eeuw. Zoals bij de meeste terrier rassen is zijn precieze afkomst in nevelen gehuld. Foxterriers kun je al vinden op schilderijen van jachttaferelen uit de 14de en 15de eeuw. Toentertijd werden trouwens alle type’s van terriers die werden gebruikt voor de jacht op de vos, Foxterriers genoemd. Volgens “de kenners” was de draadhaar (in de volksmond ook wel ruwhaar genoemd) er eerst en is -de aanvankelijk populairste van de twee Foxterrier rassen-, de gladhaar, ontstaan uit kruisingen met de Old English Terrier, de Black and Tan terriers van England, Bull Terriers, Greyhounds en Beagles.

 • In 1862 verscheen de eerste Foxterrier Draadhaar op een show in Birmingham. Namen die uit deze tijd worden genoemd zijn dezelfde als die we kennen uit de geschiedenis van de Jack- en Parson Russell Terrier. Namelijk “Old Tip”(Geb.:1866-Eig.: Tom Kendall de Master of Foxhounds in Yorkshire), “Old Tartar”, en “Old Jock”.
 • Old Jock / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Old Jock / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

 • In 1876 werd de eerste rasstaand voor de Foxterrier door de Kennel Club opgesteld en werden de draadhaar en de gladhaar “officieel” niet meer met elkaar gekruist.

 • In 1906 fokte de Hertogin van Newcastle de reu “Comedian of Notts”. Deze reu wordt vaak als stamvader van de hedendaagse Fox Terrier Draadhaar opgevoerd.

 • In 1913 wordt in Engeland op initiatief van Dhr. Calvert Butler de “Wire Foxterrier Accociation” opgericht.

 • In 1916 word in Nederland de Nederlandse Foxterrier Club opgericht, de rasvereniging voor zowel de glad- als de draadhaar.

 • In 1924 wordt er weer een belangrijke stamvader geboren, de reu “Talavera Simon”

Volgens ene Dr. Krasilnikoff bestaan er drie mannelijke hoofdlijnen binnen de draadhaarfokkerij, waaraan een beginneling op het gebied van stamboomresearch veel kan hebben:
* Barrington Bridgegroom-Crackley, Supreme-Gallant Fox of Wildoaks.
* Fountain Crusader, Signal Warily-Beau Brummel, Talvera Jupiter of Crackley Startler
* Fountain Crusader, Talvera Simon, Talvera Romulus, Supreme-Gallant Fox of Wildoaks

Ofschoon de gladhaar dus oorspronkelijk de populairste was van de rassen is dat gedurende de ontwikkeling van het ras omgedraaid met een hoogtepunt net na de tweede wereldoorlog.
Hoewel origineel gefokt voor de vossenjacht, het verdelgen van ongedierte en het jagen op konijnen, tegenwoordig zijn ze vooral gezelschapsdier en showhond.

Rasstandaard

Hoofd en schedel:

 • Het schedeldak moet bijna vlak zijn, licht hellen en geleidelijk versmallen naar de ogen. In een goed harmonieus hoofd moet er weinig verschil in lengte zijn tussen schedel en voorsnuit.

Staart:

 • Vrij hoog aangezet en vrolijk gedragen. Hij moet goed sterk en stevig zijn en van behoorlijke lengte. Een zeer korte staart dient noch voor de arbeid, noch voor de tentoonstelling.

Ogen:

 • Moeten donker van kleur zijn, tamelijk klein en niet uitpuilen, vol vuur, leven en schranderheid, zoveel mogelijk cirkelvormig en niet te ver uit elkaar liggen. Alles wat naar een geel oog zweemt is zeer verwerpelijk.

Oren:

 • Moeten klein zijn, in de vorm van een V en matig dik, de lellen goed gevouwen, en voorwaarts, dicht langs de wangen vallen. De bovenste lijn van het gevouwen oor moet goed boven het schedeldak uitkomen.

Gebit:

 • Zowel de boven- als de onderkaak moeten sterk en gespierd zijn, de tanden zoveel mogelijk als een bankschroef tegen elkaar sluiten. De onderste hoektanden staan bij het dichtklappen voor de bovenste en de punten van de bovensnijtanden staan even voor die van de ondersnijtanden.

Hals:

 • Moet droog en gespierd, behoorlijk lang, vrij van keelhuid zijn en van terzijde gezien een sierlijke bocht maken. Schouders: Van voren gezien moeten zij steil omlaag hellen van hun verbinding naar de boegpunten, welke droog moet wezen. Van de zijde gezien moeten zij lang wezen, goed naar achteren liggen en schuin naar achteren oplopen van de boegpunten tot de schoft, die altijd scherp uitkomt. Een goed naar achteren liggende schouder geeft de lange voorhand, welk, verenigd met een korte rug, zo gewenst is bij Terrier of jachtpaard.

Borst:

 • Diep en niet breed, een te nauwe borst is bijna even verkeerd als een, die zeer breed is. Overdreven borst en borstkasdiepte is een belemmering voor een Terrier wanneer hij de grond in gaat.

Lichaam:

 • De rug moet kort en vlak zijn, zonder schijn van slapte – de lendenen gespierd en zeer licht gewelfd. De borstkas moet diep zijn, de voorste ribben matig gewelfd en de verdere diep en goed gewelfd. Een Terrier kan moeilijk te kort van rug zijn, zolang zijn hals voldoende lang en de romp voldoende lenig is. De teef mag iets meer ruimte tussen ribben en bekken hebben dan de reu.

Achterhand:

 • Moet sterk en gespierd zijn, geheel vrij van inzakken of zwakte; de dijen lang en krachtig; de knieën goed gebogen en noch naar binnen, noch naar buiten staand; de sprongen goed gebogen en laag bij de grond; de hielen zuiver recht en van achteren gezien evenwijdig aan elkaar.

Benen:

 • Moeten, van welke kant ook bezien, recht zijn, het gebeente der voorbenen moet tot de voet toe sterk wezen. De ellebogen moeten in loodrechte stand aan de romp aansluiten en vrij van de zijden bewegen, zowel voor- als achterbenen moeten bij het lopen recht naar voren worden gebracht.

Voeten:

 • Moet rond, gesloten en niet groot wezen – de zolen hard en met goede eeltkussens en de tenen matig gebogen en noch naar binnen, noch naar buiten gericht. Een Terrier met goed gevormde voorbenen en voeten slijt zijn nagels tot kort af doordat zij het wegdek raken, daar het lichaamsgewicht gelijkelijk over de zolen is verdeeld.

Beharing:

 • Het voornaamste verschil tussen die van de glad- en van de ruwharige variëteit is dat, terwijl de eerste recht en vlak is, de laatste er ruw uitziet – daar de haren neiging hebben te golven. De beste vachten bestaan uit een dichte, ijzerdraadachtige beharing – zoals kokosmatten – de haren groeien zo dicht bij elkaar dat, wanneer men ze met de vingers scheidt, de huid niet zichtbaar wordt. Aan de voet van deze stijve haren groeit korter, fijner en zachter haar – onderhaar genoemd. Het haar op de flanken is nooit zó hard als dat op de rug en achterhand. Het haar op de boven- en onderkaak moet enigszins hard aanvoelen en slechts voldoende lang zijn om de snuit een krachtige indruk te doen maken en hem kenmerkend van de gladharige variëteit te onderscheiden. Het haar op de voorbenen moet eveneens dicht en enigszins hard zijn. De lengte van vacht moet gemiddeld van 0,75-1 inch (1,9-2,5 cm) zijn op de schouders en hals, tot 1,5 inch (3,8 cm) op de schoft, rug, ribben en achterhand.

Kleur:

 • Wit moet overheersen; gestroomd, rood, leverkleurig of leiblauw zijn verwerpelijk. Overigens is kleur van weinig of geen belang.

Aard:

 • De Terrier moet levendig zijn, snel van bewegingen, doordringend van uitdrukking, altijd vol verwachting; al is het maar voor het kleinste grapje. In de uitdrukking van de ogen en de dracht van de oren en staart toont zich de aard.

Grootte:

 • Een stevig geraamte en kracht in een klein bestek, maar men moet hier niet uit opmaken, dat een Fox Terrier plomp of in enig opzicht grof zou moeten zijn – snelheid en uithoudingsvermogen zijn van evenveel belang als kracht. De Terrier mag in geen geval hoog op de benen zijn, maar evenmin laag. Hij moet als een juist gebouwd jachtpaard staan en ondanks een korte rug met een galopsprong veel grond beslaan. Volgens de hedendaagse vereisten mag een normale, goed evenredig gebouwde reu niet hoger zijn dan 15,5 inch (ruim 39 cm) schofthoogte – de teef in verhouding lager.

Gang:

 • Gang of lopen is de beslissende proef op de bouw. De terrier moet zijn benen recht vooruit brengen bij het lopen, de voorbenen moeten hierbij loodrecht neerhangen en evenwijdig aan de flanken zwaaien als de slinger van een uurwerk. De voortstuwende kracht komt voornamelijk uit de achterbenen, de volmaakte gang wordt bereikt, doordat de terrier over lange dijen en gespierde schenkels beschikt, goed in de knie gebogen, welke een sterke afzet of stoot van de spronggewrichten in voorwaartse richting mogelijk maken. Wanneer de hond op ons toeloopt, moeten de voorbenen een voortzetting vormen van het rechte front, de voeten op dezelfde afstand als de ellebogen. Staat hij, dan is het vaak moeilijk uit te maken of een hond iets los in de schouder is, maar zodra hij loopt, treedt de fout – zo zij bestaat – voor de dag, daar de voorbenen dan een neiging hebben elkaar te kruisen, weave of dish. Wanneer daarentegen de hond stijve schouders heeft, vertonen de voeten de neiging verder uit elkaar te raken, met een soort roeibeweging. Wanneer de sprongen naar binnen draaien – koehakken – draaien de knieën en voeten naar buiten, wat een ernstig verlies der voortstuwende kracht tengevolge heeft. Staan de sprongen naar buiten, dan ontstaat neiging de achtervoeten te kruisen, wat een lompe waggelgang ten gevolge heeft.

N.B. Oude littekens of verwondingen als gevolg van het werk of een ongeluk, mogen de kansen van de terrier in de ring niet benadelen, tenzij zij zijn beweging of bruikbaarheid voor het werk of de fokkerij schaden.

Fouten:

Neus: wit, vleeskleurig of in belangrijke mate gevlekt met een van deze kleuren. Oren: Prik-, tulp- of rozeoren. Gebit: flink onder- of bovenvoorbijten.

Opmerking:

De reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

Het karakter

In het algemeen is de Foxterrier een vriendelijke, toegewijde en aanhankelijke hond met een grote persoonlijkheid. Ze kunnen wel waaks, bezitterig en jaloers zijn. Ook eigenwijs, koppig, vrolijk, nieuwsgierig en snel, komen voor in het Foxterrier “woordenboek”.
Ze kunnen meestal goed overweg met kinderen maar dit kan natuurlijk niet zonder toezicht.
Van pup af aan goed socialiseren is van groot belang, want een vechtpartij met andere honden gaat de Fox niet snel uit de weg. Zijn alerte, zelfbewuste houding lokt dit ook vaak uit bij soortgenoten. Ook al wordt de Fox Terrier bijna nergens meer gebruikt als jachthond zijn instincten zijn zeker nog niet uitgeblust. Opgepast dus met andere huisdieren zoals katten en konijnen. Zoals de meeste terriers houden ze ook van graven en een mooie siertuin is dan ook voor weinig eigenaren van een Foxterrier weggelegd. Een goed consequent maar niet te hard opgevoede Foxterrier, is een trouwe vriend voor het leven en een prettige huisgenoot.

Door dit pittige en intelligente ras lichamelijk en geestelijk fit te houden met spelen, fietsen en wandelen, voorkomt u dat ze agressief of nerveus worden en uw interieur slopen. Nog beter is het beoefenen van een hondensport zoals; agility, obedience, flyball, breitensport enz. Op de website van de rasvereniging las ik dat er snelheidswedstrijden worden gehouden op de “wildbaan” (wat wij kennen als terrier-racen!).

De gezondheid

De Fox Draadhaar is een gezond en sterk ras. Puntjes van aandacht zijn wel, oogziekten, doofheid en patella luxatie. Een Foxterrier wordt gemiddeld zo’n 13 tot 15 jaar oud.

De verzorging

De draadhaar moet ongeveer 4 keer per jaar worden getrimd. De rijpe vacht moet met de hand of met een trimmes worden geplukt. Scheren is slecht voor ruwharige vachten. De vacht verliest structuur en kleur. Voor een professionele showtrim is het aan te bevelen een goede salon of een welwillende en ervaren exposant van dit ras op te zoeken. Verder heeft de hond een wekelijkse kam en borstelbeurt nodig. Het beste is om dat een pupje al vroeg aan te wennen. Van tijd tot tijd is het ook nodig het overtollige haar uit de gehoorgang te verwijderen en de nageltjes te knippen.
© 2008 - 2021 Jo-62, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plukken van een hondPlukken van een hondHet plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet…
Hondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërHondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërDeze terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en het is een kruising tussen de foxterriër en de Engelse dwergterriër…
Alles over de Jack Russel TerriërDe Jack Russel is van oorsprong een hond die gebruikt werd bij de vossenjacht in Engeland. De Foxterriër is de voorloper…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…

De Sundevall gerbilVan de meeste gerbilsoorten worden slechts weinig exemplaren in Nederland en Belgie gehouden. Hieronder valt ook de Sund…
Zwerfhonden in Portugal hebben hulp nodigZwerfhonden in Portugal hebben hulp nodigVeel honden die leven in landen in Zuid-Europa hebben een triest leven. Honden zwerven over straat, worden zomaar achter…
Bronnen en referenties
 • De Terrier Times
 • Nederlandse Fox Terrier Club
 • Met medewerking en fotomateriaal van: www.machosworld.de & www.glamorgans.nl
 • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jo-62 (8 artikelen)
Laatste update: 13-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.