Te dikke kat, wat nu?

Te dikke kat, wat nu? Steeds meer katten hebben last van zwaarlijvigheid. Dit kan door een slecht werkende schildklier, deze maakt dan te weinig hormonen aan. Maar meestal is het eetpatroon van de kat de boosdoener. Wat is er aan te doen?

Wel / niet te dik?

Stel eerst vast of je kat inderdaad te dik is. Dit kan door de kat vast te pakken en de ribben te voelen. Bij een kat die niet te dik is kun je de ribben, als je er overheen wrijft, direct voelen. Moet je in meer of mindere mate op de huid drukken om de ribben te voelen, dan is je kat te dik. Vaak merk je het ook al aan de verminderde activiteiten van de kat.

Behandeling

Behandeling is belangrijk om de kat in goede conditie te houden. Naast de botten en gewrichten die te veel belast worden, kan de kat zich ook niet goed meer wassen en kunnen er huidproblemen ontstaan. In actie komen dus.

Schildklier

Als de schildklier de boosdoener is dan kan een behandeling via de dierenarts uitkomst bieden. Er zijn hormoonvervangende middelen die het probleem op kunnen lossen.

Eetpatroon

Weeg de kat (bijvoorbeeld in een mandje op de personenweegschaal ... en vergeet niet het mandje ook apart te wegen). Om te volgen of er een dalend patroon in het gewicht zit is het van belang ook kleine schommelingen te volgen (meestal niet direct zichtbaar). Er zijn verschillende mogelijkheden.

Minder eten
Minder eten klaar zetten kan als eerste geprobeerd worden en de kat niet laten “snoepen”. Noch kattensnoepjes, noch overgebleven restjes van een maaltijd van het gezin.

Bij de reguliere voeding uit de supermarkt kan nog opgelet worden of de kat ouder is, daar is speciale voeding voor te koop.

Dieetvoeding
Een andere manier is speciale dieetvoeding. Deze speciale voeding geeft een vol gevoel, maar er zitten minder calorieën in de voeding verwerkt. Deze speciale voeding is bij de dierenarts te koop.

Bewegen
Zoals ook bij mensen is meer beweging voor de kat goed. Probeer met de kat wat spelletjes te doen die haar in beweging zetten. Dit regelmatig blijven herhalen. Naast de beweging zal de kat de aandacht ook prettig vinden.

Succes!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding is een lastig onderwerp. Lees hier waar het meestal fout gaat, wat de symptomen van verkeerde voeding zij…
De juiste voeding voor uw huisdier, o zo Belangrijk!De juiste voeding voor uw huisdier, O zo Belangrijk! Waarom is dit zo belangrijk? Er verschijnen elk jaar nieuwe voeding…
Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?De ontlasting van een hond zegt iets over zijn gezondheid. Bij een gezonde hond is de ontlasting stevig en donkerbruin v…
De kat met diarreeDe kat met diarreeIedereen die een of meerdere katten heeft zal er vroeg of laat mee te maken krijgen, je kat heeft diarree. Diarree kan v…

Het verlaten huisdierHet verlaten huisdierNu de zomervakantie weer begonnen is leven heel veel huisdieren in hun ergste nachtmerrie. Achtergelaten, eenzaam, honge…
Chinchilla’s als huisdierChinchilla’s als huisdierChinchilla’s zijn knaagdieren die vaak als huisdier worden gehouden. Maar waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Te dikke kat, wat nu?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Fré Bakker, 31-05-2010 12:00 #1
Is slagroom en b.v. roomboter slecht, snoepen, als de kat schildklier problemen heeft?

Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juli 2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!