Te dikke kat, wat nu?

Te dikke kat, wat nu? Steeds meer katten hebben last van zwaarlijvigheid. Dit kan door een slecht werkende schildklier, deze maakt dan te weinig hormonen aan. Maar meestal is het eetpatroon van de kat de boosdoener. Wat is er aan te doen?

Wel / niet te dik?

Stel eerst vast of je kat inderdaad te dik is. Dit kan door de kat vast te pakken en de ribben te voelen. Bij een kat die niet te dik is kun je de ribben, als je er overheen wrijft, direct voelen. Moet je in meer of mindere mate op de huid drukken om de ribben te voelen, dan is je kat te dik. Vaak merk je het ook al aan de verminderde activiteiten van de kat.

Behandeling

Behandeling is belangrijk om de kat in goede conditie te houden. Naast de botten en gewrichten die te veel belast worden, kan de kat zich ook niet goed meer wassen en kunnen er huidproblemen ontstaan. In actie komen dus.

Schildklier

Als de schildklier de boosdoener is dan kan een behandeling via de dierenarts uitkomst bieden. Er zijn hormoonvervangende middelen die het probleem op kunnen lossen.

Eetpatroon

Weeg de kat (bijvoorbeeld in een mandje op de personenweegschaal ... en vergeet niet het mandje ook apart te wegen). Om te volgen of er een dalend patroon in het gewicht zit is het van belang ook kleine schommelingen te volgen (meestal niet direct zichtbaar). Er zijn verschillende mogelijkheden.

Minder eten
Minder eten klaar zetten kan als eerste geprobeerd worden en de kat niet laten “snoepen”. Noch kattensnoepjes, noch overgebleven restjes van een maaltijd van het gezin.

Bij de reguliere voeding uit de supermarkt kan nog opgelet worden of de kat ouder is, daar is speciale voeding voor te koop.

Dieetvoeding
Een andere manier is speciale dieetvoeding. Deze speciale voeding geeft een vol gevoel, maar er zitten minder calorieën in de voeding verwerkt. Deze speciale voeding is bij de dierenarts te koop.

Bewegen
Zoals ook bij mensen is meer beweging voor de kat goed. Probeer met de kat wat spelletjes te doen die haar in beweging zetten. Dit regelmatig blijven herhalen. Naast de beweging zal de kat de aandacht ook prettig vinden.

Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…
Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding is een lastig onderwerp. Lees hier waar het meestal fout gaat, wat de symptomen van verkeerde voeding zij…
Prikkelbare dikke darm of spastische darmPrikkelbare dikke darm of spastische darmNormaal wordt de darminhoud voortgestuwd door regelmatige, gecoördineerde spiersamentrekkingen, waardoor een golfbewegin…
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…

Het verlaten huisdierHet verlaten huisdierNu de zomervakantie weer begonnen is leven heel veel huisdieren in hun ergste nachtmerrie. Achtergelaten, eenzaam, honge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.