Kattenhangmat: laat je kat helemaal tot rust komen in huis

Kattenhangmat: laat je kat helemaal tot rust komen in huis Een kattenhangmat kun je bevestigen aan de radiator, het raam, de vier poten van een stoel of tafel of aan de muur of het plafond. Daarmee bied je je kat een heerlijke plek om zich lekker terug te trekken en van daaruit de rest van de kamer te overzien. Heb je een kat die zich graag terugtrekt op kleine en zelfs vaak moeilijk te bereiken plekjes dan kan een speciale hangmat voor katten een leuke aanvulling op het meubilair zijn. Kattenhangmatten zijn er in allerlei soorten en maten zodat er voor ieder wat wils is.

Hangmat voor je kat


Waar voelt je kat zich veilig en fijn?

Elke kattenbezitter weet: katten kunnen eigenaardige dieren zijn. Waar de een zich heel rustig en aanhankelijk gedraagt en graag een aai over zijn bol krijgt is de ander ontzettend schichtig en mijdt contact met mensen. Iets wat de meeste katten echter wel gemeen lijken te hebben is de behoefte om zich op verschillende plekken veilig terug te kunnen trekken. Bij voorkeur gaat het dan om plekken waar alleen zij kunnen komen zoals dat ene hoekje van de kast of bovenop een hoge plank. Vandaar dat je katten zo vaak kleine ruimtes ziet opzoeken. Veel katten hebben in huis hun eigen plekjes. Zo slaapt de ene kat graag in zijn of haar eigen mandje terwijl de ander er nog niet over denkt om op de bank te springen als zijn favoriete kleedje daar niet ligt.

Alhoewel elke kat natuurlijk anders is delen dierenartsen verschillende algemene tips om het je kat naar zijn zin te maken. Een paar tips die veel terugkomen zijn de volgenden:
 • Zorg dat je kat zowel hoog als laag in huis verschillende mogelijke slaapplaatsen heeft
 • Zorg voor verschillende vluchtmogelijkheden en verstopplekken in huis
 • Zorg dat elke kat zijn eigen drink- en eetbakje heeft op een plek waar rustig gegeten en gedronken kan worden
 • Bied je kat voldoende bewegingsmogelijkheden aan, zeker als hij niet naar buiten gaat
 • Katten kunnen stress krijgen van te veel lawaai, zorg dus dat dit beperkt wordt
 • Katten houden van plekjes in de warme zon, dus zorg dat ze die zonnestralen ook binnenshuis kunnen opvangen

Kattenhangmat: je kat voelt zich een koning

Bron: MissKaiser, PixabayBron: MissKaiser, Pixabay
Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je het je kat extra naar de zin kunt maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een krabpaal, verschillende elementen die je aan de muur of het plafond kunt bevestigen en natuurlijk kattenspeeltjes. Maar heb je weleens gedacht aan een kattenhangmat? Een kattenhangmat is een hangmat speciaal ontworpen om de kat een fijne plek te bieden om zich terug te trekken. Wie zelf weleens in een hangmat gelegen heeft weet hoe je lekker weg kunt dommelen in een fijne mat die je lichaam omsluit. Voor katten is dit niet anders. Omdat katten niet al te groot zijn bestaan er tal van mogelijkheden. Zo kun je je kat een troon bieden waar vandaan hij als een koning de rest van de kamer kan aanschouwen. Mogelijk is het in het begin nogal onwennig maar zodra je kat gewend is wil hij waarschijnlijk niet meer anders.

Verschillende soorten hangmatten voor de kat

Kattenhangmatten bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er diverse modellen die je eenvoudig aan de muur of het plafond kunt bevestigen. Vooral populair is daarnaast de radiatorhangmat. Deze kan eenvoudig met haakjes of een flap aan de radiator worden opgehangen zodat het direct een warm plekje wordt in de winter, wanneer je de verwarming aan hebt staan. Een hangmat voor aan de radiator neemt weinig plek in en hangt niet in de weg bij het stofzuigen.

Een ander type kattenhangmat is de hangmat die je kunt bevestigen aan de vier poten van een stoel of tafel. Zo kan je kat lekker onder de stoel of tafel in een hangmat hangen zonder iemand in de weg te zitten. Er bestaan ook kattenhangmatten of kattenbedjes die je met zuignappen aan het raam kunt bevestigen. Omdat de zuignappen niet zo heel veel gewicht kunnen dragen is dit type hangmat vaak alleen geschikt voor kittens die nog niet zo veel wegen. Kijk altijd goed op de verpakking voor hoeveel kilo de hangmat geschikt is.

Verkrijgbaarheid en prijs

Ben je op zoek naar een kattenhangmat om het je kat helemaal naar de zin te maken dan kun je terecht bij diverse dierenspeciaalzaken en webshops. Een kattenhangmat hoeft niet duur te zijn. Voor een eenvoudig model betaal je niet meer dan circa 15 (2020). Kies je voor een designmodel dat direct ook een mooie aanvulling op je interieur vormt, dan kunnen de kosten oplopen tot boven de 100. Voorbeelden van merken met diverse kattenhangmatten in het assortiment zijn Beeztees, Comfort-Kussen, Adori, Trixie, Ebi, Doegly, Nobby en Vadigran. De Engelse benaming is een cat hammock. Mogelijk kom je het onder deze naam tegen in de winkel of webshop.

Lees verder

© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…
Energiebesparingstips: gas en verwarmingEnergiebesparingstips: gas en verwarmingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de gro…
Verwarming: De radiatorVerwarming: De radiatorDe radiator is een verwarmingssysteem. Het ontstond aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk en vond van daar zijn weg…
Heerlijk relaxen in de hangmatHeerlijk relaxen in de hangmatDe hangmat is een eenvoudige manier om lekker te relaxen in de tuin of desgewenst binnen. Inmiddels zijn er hangmatten i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Studio32, Pixabay
 • https://www.licg.nl/katten/een-katvriendelijke-woning/
 • https://www.dierenartsvanhaver.be/2017/11/6-tips-katvriendelijk-huis/
 • https://hartvoordieren.nl/tips-voor-een-gezonde-kattenslaap/
 • https://www.bol.com/nl/l/kattenhangmatten/N/24928/
 • Afbeelding bron 1: MissKaiser, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.