Kattenrassen: De gracieuze Egyptische mau

Kattenrassen: De gracieuze Egyptische mau Samen met de hond behoort de kat tot de meest populaire huisdieren die er zijn. Die populariteit maakt ook dat sommige rassen gecreëerd zijn door verschillende soorten verantwoord te combineren in fokprogramma’s. Toch zijn sommige rassen echt oud en wordt er gewerkt aan het officieel laten herintreden van bepaalde rassen. Daar is de Egyptische mau er een van. Deze mooie gracieuze mau zien we al heel ver terug in de tijd en door fokprogramma’s zien we deze kat weer terug. Wat voor raskat is de Egyptische mau precies?

De historie van de Egyptische mau

We vinden de beeltenis van de Egyptische mau, wat Egyptische kat wil zeggen, al terug in het rijk van de oude Egyptenaren, zo’n 1400 jaar voor Christus. Ze leefden met de nederzettingen langs de oevers van rivier de Nijl. Het ras werd destijds vereerd en beschermd.

Nieuwe fokprogramma’s

Het fokprogramma van de huidige Egyptische mau is gebaseerd op de huidige Egyptische huiskat en is halverwege de twintigste eeuw nieuw leven in geblazen in de Verenigde Staten. Op deze wijze is de Egyptische mau officieel weer tot de raskatten gaan behoren, dit vond plaats in 1988. Het duurde tot 1998 voordat de standaarden ook met Europa werden afgestemd en een ras met eenduidige kenmerken ontstond.

Qua populariteit is de kat in de Verenigde Staten veel populairder dan in West-Europa. Hoewel het aantal toeneemt, is deze kat in West-Europa een nog relatief weinig geziene kat.

Bron: Liz west, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Liz west, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Uiterlijke raskenmerken

De Egyptische mau is een middelgrote gespierde en gelijkmatig gebouwde kat met een meer dan gemiddelde sprongkracht.

Ogen en oren

De kat heeft altijd zwarte lijntjes om de grote amandelvormige ogen, iets dat de ogen heel sprekend doet lijken. De ogen mogen tot zo’n veertien maanden amber van kleur zijn, maar als ze volwassen zijn moeten de ogen groen van kleur zijn. De oren zijn middelgroot tot groot en staan ver uit elkaar. De lynxtips op de oren worden op prijs gesteld, maar zijn geen must voor het ras.

Vacht

De kat heeft een wigvormig hoofd en een gevlekt tabbypatroon op de vacht. De kat is er in verschillende kleuren, te weten:
  • zwart/zilver (zwarte vlekjes, zilverwitte agouti* ondergrond, baksteenrood/bruine neusspiegel, zwarte voetzolen)
  • brons (zeer donkerbruine vlekjes, lichtbruine agouti* ondergrond, baksteenrood/bruine neusspiegel)
  • smoke (gitzwarte vlekjes, rook- of muisgrijze ondergrond, zwarte neusspiegel en voetzolen)

* Agouti is de naam van een kleur die het dichtst bij een wildkleur komt.

De gekleurde spotjes op de vacht zijn het duidelijkst bij de zwart/zilver en brons gekleurde katten. Dat neemt niet weg dat bij iedere kat uiteindelijk een eigen tekening zichtbaar is.

Bron: Catbar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Catbar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderhoud

Deze kat vergt eigenlijk niet zoveel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is meer dan voldoende. Dit neemt niet weg dat de kat geniet van de aandacht en graag geborsteld wordt, maar dit is voor het onderhoud niet echt nodig. Wel is regelmatig een borstelbeurt goed voor de doorbloeding van de huid, wat natuurlijk ook weer zijn uitwerking heeft op de vacht. De zijdezachte vacht klit niet en ook na enige tijd niet geborsteld te hebben, vervilt de vacht niet.

Karakter

Ze lopen en gedragen zich met het ranke lijfje sierlijk en stijlvol. Het oogt soms hautain, maar is meer een zelfverzekerdheid waarmee de kat in de wereld staat.

De Egyptische mau is een lieve, sociale en vooral levendige kat. Deze kat is op een prettige manier altijd ‘aanwezig’ en is sterk op de mens gericht. Ze maakt een zacht miauw-geluid en is nogal aanhankelijk. Het levendige karakter behouden ze veelal tot op hoge leeftijd. De kat gaat prima samen met jonge kinderen.

Tot slot

De Egyptische mau is een leuke kat voor in huis. De kat vergt relatief weinig onderhoud, maar regelmatig enige aandacht voor de kat wordt wel op prijs gesteld. Het is immers een aanhankelijk ras. Het is een leuke en lieve kat met natuurlijk ogende patronen en bijbehorende bouw.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Egyptische mauKattenrassen: Egyptische mauDe Egyptische mau komt oorspronkelijk uit het oude Egypte en daar werd hij 4000 jaar geleden vereerd als een god. Hij wa…
Geschiedenis van de kat als huisdierDe kat is net als elk ander gedomesticeerd dier gewend aan de mens. Een huiskat is volgzaam, maar toch behoudt hij zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dhallepee, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_mau
  • http://www.kattenrassen.com/egyptischemau.html
  • https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattenrassen/egyptische-mau/
  • Afbeelding bron 1: Liz west, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Catbar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.