Orthopedisch hondenbed voor honden met gewrichtsproblemen

Orthopedisch hondenbed voor honden met gewrichtsproblemen Als je hond uit zijn mand stapt, zich uitstrekt en soepel wegloopt dan mag je blij zijn. De hond heeft lekker geslapen. Staat de hond langzaam en stijf op en doet het pijn dan is het misschien tijd voor een andere mand of bed. Oudere honden kunnen net als oudere mensen last krijgen van artrose wat zeer pijnlijk kan zijn. Naast ouderdom kan je hond ook gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben. In beide gevallen kan een orthopedisch hondenbed uitkomst bieden.

Honden met gewrichtsproblemen

Veel voorkomende gewrichtsproblemen bij honden zijn heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (UD). Het heupgewricht van een hond en van het baasje bestaat uit een heupkom en een heupkop. Belangrijk is dat de kom en de kop goed passen. Is dat niet het geval (heupkom is te ondiep) dan is er sprake van HD. Bij ED is het probleem vergelijkbaar. Ellepijp en spaakbeen sluiten dan niet goed op elkaar aan. Beide aandoeningen zijn vaak erfelijk.

HD komt voornamelijk voor bij grotere honden maar ook bij kleinere rassen komen HD en ED voor. Ook kruisingen van verschillende hondenrassen kunnen gevoelig zijn. Bij kleine rassen moet je denken aan mopshond, Norfolk terriër en Franse bull. Honden die met name bekend zijn om hun gevoeligheid voor HD en ED zijn labrador, golden retriever, Duitse herder en sint-bernard.

Zowel HD als ED zijn vaak te verhelpen met een operatie. Die zijn echter zwaar en daar hangt ook een prijskaartje aan. Niet ieder baasje kan zich dat veroorloven. Er zijn ook andere maatregelen te nemen zoals het voorkomen van overgewicht, geen wilde spelletjes doen en kijk ook eens of je niet op zware ondergronden (bijvoorbeeld in de duinen) met de hond wandelt. Ook moeten deze honden goed kunnen slapen waarbij de gewrichten ontzien moeten worden. Dit kan met een orthopedisch hondenbed.

Wat is een orthopedisch hondenbed?

Bij orthopedie worden klachten en aandoeningen aan de gewrichten behandeld. Een maatregel om gewrichtsklachten te ontzien en/of voorkomen is het gebruik van een orthopedisch hondenbed. Omdat het bed speciaal gemaakt wordt met betrekking tot gewrichtsklachten wordt het orthopedisch genoemd. Er worden verschillende materialen gebruikt voor de bedden.

EPS-parels

EPS (Engelse afkorting van expanded polystyrene) is een witte kunststof die we allemaal kennen als piepschuim. Piepschuim bestaat uit talloze kleine bolletjes. De structuur van de stof zorgt ervoor dat het schokabsorberend is en dat het de warmte goed vasthoudt. EPS-parels worden vaak gebruikt voor isolatie van huizen. Een andere toepassing is dat het gebruikt wordt als vulling van zitzakken. Deze twee eigenschappen maken het materiaal ook geschikt voor orthopedische bedden. Het lichaam van de hond wordt maximaal ondersteund en waardoor de gewrichten ontlast worden.

Traagschuim

Een ander materiaal is traagschuim. Traagschuim is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Zoals veel uitvindingen gedaan voor de ruimtevaart heeft ook traagschuim toepassingen gekregen in het dagelijkse leven. Bij kamertemperatuur is het materiaal stug maar het wordt slapper op die plaatsen waar het door de lichaamswarmte wordt verwarmd. Daardoor past het schuim zich aan het lichaam van de hond aan. Het gewicht wordt beter verdeeld, waardoor de gewrichten ontlast worden. Een hond kan dan pijnvrij slapen. Als de hond uit bed stapt neemt het schuim weer zijn uitgangsvorm aan. Traagschuim wordt dan ook vaak Memory Foam genoemd.

Tips en aandachtspunten bij kopen van een orthopedische hondenbed

Bij de aankoop van een hondenbed moet je een paar punten in de gaten houden. Hoe maak je een juiste keuze? Is het orthopedische hondenbed goed schoon te maken? En hoe zit het met het vasthouden van warmte?

Keuze maken

Hondenbedden zijn er in verschillende soorten en maten. Zomaar even een bed kopen is niet aan te bevelen. Toch is het maken van een keuze niet heel moeilijk. Op de volgende punten moet je letten:
  • Prijskaartje
  • Grootte van je huisdier
  • Slaapgedrag van je huisdier

Het eerste punt beperkt al snel de mogelijkheden. Hoeveel heb je over voor je hond en heb je dat budget. Ook het tweede spreekt voor zich. Hoe groter de hond hoe groter het bed dat nodig is.

Het belangrijkste punt is het slaapgedrag. Is er een plek in huis waar de hond het liefste slaapt? Het bed moet dan wel passen op die plek. En net als mensen hebben honden voorkeuren voor bepaalde slaaphoudingen. Er zijn honden die graag op hun zij of buik slapen. Bij de keuze van een bed moet je dan vooral letten op bescherming tegen tochtige vloeren. Sommige honden liggen graag op hun rug. Deze honden hebben voor het gemak een veel zachter bed nodig. Als laatste heb je de nestelaars. Zij hebben een hondenbed nodig waar ze in weg kunnen zinken. Ook vinden veel honden het lekker dat hun kop hoger ligt dan de rest van het lichaam. Een verhoging of een speciaal (orthopedisch) hondenkussen is dan wel fijn.

Omdat de aanleiding voor het kopen van een orthopedisch hondenbed toch vaak de gewrichtsklachten zijn, is het aan te bevelen een bed uit te zoeken dat lekker hoog is. Weg van de koude vloer en vooral lekker makkelijk en zonder pijn uit bed stappen!

Schoonmaken

Moeilijk schoonmaken wordt vaak als nadeel genoemd. Een makkelijke oplossing is een all-weather-hoes. Een hoes die zo de wasmachine in gaat en ook waterdicht blijft. Dat laatste is ook handig als je hond incontinent wordt. Er zijn ook hondenbedden met bijvoorbeeld speciaal leer omkleed die eenvoudig met een sponsje met water of water met een scheutje azijn zijn schoon te maken. Dat laatste heeft als bijkomende voordeel dat het werkt tegen hondengeurtjes.

Vasthouden warmte

Vasthouden van de warmte is een groot pluspunt van een orthopedisch bed. Dit kan in de zomer echter ook nadelig zijn. Staat je hond (zonder dat je weet waarom) steeds op, gaat rondlopen en weer liggen dan kan het zijn dat je hond het te warm heeft. Je kunt voor de zomer een cool bed kopen maar een goedkopere oplossing is een dikker bovendek.
© 2017 - 2024 Heinchess, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De comfortabele en hippe schoenen van SkechersHet Amerikaanse schoenenmerk Skechers werd in 1992 opgericht en verkoopt sindsdien voornamelijk trendy en comfortabele l…
Traagschuimmatras voor comfort en tegen rugpijnTraagschuimmatras voor comfort en tegen rugpijnRugklachten kunnen je hele leven beïnvloeden. Veel mensen hebben overdag pijn in de rug en de rugpijn zorgt er ook voor…
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…

Een Griekse landschildpad, een schildpad in huisEen Griekse landschildpad, een schildpad in huisEen schildpad is onder te verdelen in twee grote soorten namelijk de waterschildpad en de landschildpad. De landschildpa…
De vrolijke teckel of dashondDe vrolijke teckel of dashondDe hond heeft verschillende bijnamen, maar weinig mensen noemen het een dashond. Feitelijk is dat de officiële naam voor…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia:
  • Heupdysplasie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heupdysplasie
  • EPS: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geëxpandeerd_polystyreen
  • Traagschuim:https://nl.wikipedia.org/wiki/Traagschuim
Heinchess (7 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.