Soorten gesteente en gesteentekringloop

Soorten gesteente en gesteentekringloop Op aarde zijn vele soorten gesteenten te vinden, echter zijn alle soorten gesteenten te verdelen in drie groepen. Dit zijn de stollingsgesteenten, sedimentgesteenten en metamorfe gesteenten. Deze hebben allen hun eigen specifieke eigenschappen en vormingsomstandigheden. Voor meer informatie over deze soorten gesteenten, zie onderstaand artikel.

Drie groepen gesteenten

In de geografie wordt gesteente in het algemeen verdeeld in drie groepen. De eerste groep zijn de stollingsgesteenten, deze zijn ontstaan tijdens het afkoelen en stollen van magma. Verder zijn er de sedimentgesteenten, deze zijn ontstaan doordat verweringsmateriaal of resten van planten en dieren zich hebben opgehoopt en zijn weggezakt in de grond. Als laatste is er de derde groep, de metamorfe gesteenten. Deze gesteenten kunnen ontstaan wanneer stollingsgesteenten of sedimentgesteenten zeer diep wegzakken in de aardkorst. Hieronder zal verder ingegaan worden op de details van de specifieke groepen gesteenten.

Stollingsgesteente

Zoals eerder verteld zijn stollingsgesteenten ontstaan tijdens het afkoelen en stollen van magma. Stollingsgesteenten kunnen verder worden onderverdeeld in vulkanische gesteenten en dieptegesteenten.

Vulkanisch gesteente

Vulkanisch gesteente, ook wel uitvloeiingsgesteente genoemd, ontstaat aan de oppervlakte van een vulkaan. Tijdens de vorming van valkanische gesteenten zijn de mogelijkheden tot kristalvorming zeer gering, hierdoor zullen er ook weinig tot geen kristallen voorkomen in dit type gesteente.

Dieptegesteente

Dieptegesteente ontstaat wanneer magma op grote diepte tot stolling komt. In dit type gesteente hebben kristallen wel de kans om tot vorming te komen. Dit komt omdat de stollingssnelheid veel lager is dan bij uitvloeiingsgesteente. In dieptegesteente kan men daarom wel kristallen aantreffen.

Voorbeelden van stollingsgesteente

 • Vulkanisch glas (puimsteen)
 • Vulkanische as (tufsteen)
 • Andesiet
 • Basalt
 • Graniet

Sedimentgesteente

Sedimentgesteente ontstaat wanneer verweringsmateriaal of organische resten zich ophopen en in de grond wegzakken. Deze zullen onder grote druk van de aardkorst komen te staan, en zo worden samengeperst tot sedimentgesteente. Sediment zal meestal worden vervoerd door water, hierdoor zal de samenstelling van het sedimentgesteente relatief homogeen zijn.

Voorbeelden van sedimentgesteente

 • Zandsteen
 • Schalie
 • Bruinkool
 • Kalksteen
 • Conglomeraat

Metamorf gesteente

Metamorfe gesteenten zijn gesteenten die ontstaan onder zeldzame omstandigheden. Deze gesteenten ontstaan slechts wanneer stollingsgesteenten of sedimentgesteenten zeer diep wegzakken in de aardkorst. Door de hoge druk en temperatuur zullen de stollingsgesteenten en sedimentgesteenten omvormen tot een nieuw soort gesteente, zonder dat er een smelting plaatsvindt. Deze processen zijn lastig om te onderzoeken, gezien deze in het laboratorium niet of nauwelijjks zijn na te bootsen. Dit omdat de "omvormingsprocessen" in werkelijkheid vaak miljoenen jaren in beslag nemen.

Voorbeelden van metamorf gesteente

 • Steenkool
 • Kwartsiet
 • Leisteen
 • Schist
 • Gneis

Lees verder

© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van verschillende soorten gesteenteHet ontstaan van verschillende soorten gesteenteEen gesteente bestaat uit een concentratie mineralen. Elk gesteente heeft een andere samenstelling mineralen. Petrologie…
Geschiedenis van de aarde zichtbaar in de Grand CanyonDe lagen gesteente die te zien zijn in het bovenste deel van de kloofwanden van de Grand Canyon dateren uit het Paleozoi…
Stenen en mineralen (bodemschatten)Stenen en mineralen (bodemschatten)Stenen en Mineralen. Wat is het verschil tussen (kiezel)steen, erts en mineraal? Hoeveel soorten gesteente zijn er en ho…
Natuurtegels en hun eigenschappenEen natuurtegel, als bouwmateriaal, bestaat uit een dunne plak natuursteen die meestal vierkant of langwerpig van vorm i…

Wild kijken in Afrika, hoe zie ik het meest op mijn safari?Wild kijken in Afrika, hoe zie ik het meest op mijn safari?Voor veel natuurliefhebbers is het een droom. Op safari in Afrika. Fototoestel mee, boekje over aanwezige dieren mee en…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Bronnen en referenties
 • Buiteland AK 5 VWO
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.