Het weer tijdens Pinksteren
Eerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft natuurlijk geen garantie voor zomerse temperaturen. De weersverwachtingen voor Pinksteren kunnen van jaar tot jaar verschillen. Gemiddeld gezien is Pinksteren echter de warmste feestdag van het jaar.
Pinksteren
Pinksteren is een jaarlijk terugkerend feest dat wordt gehouden op de 50e dag na Pasen en 10 dagen na Hemelvaart. De uiterste datums waarop Pinksteren wordt gevierd zijn 11 mei en 14 juni. Hoewel Pinksteren een christelijk feest is en we tijdens Pinksteren denken we aan wat er tien dagen na Hemelvaart gebeurt, de uitstorting van de Heilige Geest, wordt Pinksteren vooral gezien al een lekker lang vrij weekend. Een prima weekend om er eens lekker tussen uit te gaan of een weekendje weg.
Pinksteren is vooral een geliefde periode om er op uit te trekken vanwege zijn hoge kans warme temperaturen. Gemiddeld genomen is de periode waarin Pinksteren valt, dus de periode van 11 mei t/m 14 juni de zonnigste periode van het jaar. Gemiddeld kunnen we dagelijks genieten van 7,5 zon uur met uitschieters van wel 14 uren. Ook de temperaturen tijdens deze periode mogen er zijn. Een gemiddelde middagtemperatuur aan zee komt op 15,5 graden Celsius. In het binnenland ligt het gemiddelde zelfs ronde de 20 graden.
Het weer tijdens Pinksteren
Pinksteren is geen garantie op mooi en warm weer. Toch is de kans op zomerse temperaturen tijden Pinksteren erg groot. Pinksteren is gemiddeld gemeten de warmste feestdag van het jaar. De temperatuur kwam gemeten over alle Eerste Pinksterdagen tijdens de 20 en 21 eeuw maar liefst 51 keer boven de 20 graden uit. Maar liefst 18 keer op Eerste Pinksterdag werd er een zomerse temperatuur gemeten van maar liefst 25 graden of hoger.
Diepte punten qua temperatuur waren er ook. Tijdens de Pinksterdagen van de 20e en 21e eeuw werden er 20 keer koude temperaturen van lager dan 15 graden Celsius gemeten. De geven temperaturen zijn gemeten in de Bilt. De temperaturen in de Bilt nemen we in Nederland als maatstaf voor België gelden de temperaturen gemeten in Ukkel als maatstaf. Zo spreken we pas van een tropische dag als in de Bilt een temperatuur van 30 graden of hoger wordt gemeten. Al hebben we vaak warm zomerweer tijdens Pinksteren, tropische temperaturen hadden we nog niet zo vaak. De laatste tropische Pinksterdag dateert uit 1985. Eerste Pinksterdag leverde in dat jaar temperaturen van 28- 31 graden Celsius op. Door stevig onweersbuien in de loop van de dag werd het tweede Pinksterdag weer een stuk koeler.
De warmste Pinksteren ooit
De warmste Pinksteren ooit gemeten over twee dagen is tijdens de zomer van 2008. Pinksteren dat vroeg viel dat jaar werd gehouden op 11 en 12 mei. Met temperaturen rond de 28 graden werden er geen tropische dagen bereikt zoals in 1985 maar werd er wel een warmte record gevestigd gemeten over 2 dagen.
Slechtste Pinksterweer aller tijden
De Pinksterdagen van 1860 op 26 en 27 mei, werden er een met een trieste afloop voor velen. Waarschijnlijk werd in dat jaar het absolute dieptepunt qua weer bereikt. Een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op zorgde voor veel schade door het gehele land. Deze Pinksterstorm zorgde ervoor dat Nederland een van de eerste landen was die een stormwaarschuwingsdienst kreeg.