Een tehuis voor bejaarde paarden

Een tehuis voor bejaarde paarden U kent het wel, moeders en vaders die wekelijks met hun kind naar de manege gaan om daar te leren paardrijden. De vaak zeer tamme paarden op de manege, werken vaak hard met ieder uur een ander kind op hun rug. Maar wat als een paard te oud wordt voor alle paardrijlessen? Mogen ze dan rustig ouder worden op dezelfde boerderij, wordt het paard dan ingeslapen, gaat het dier naar de slachterij óf gaat het naar een 'oude dag voorziening'?

Hoe ziet een soort van bejaardentehuis voor paarden er uit?

Het is wellicht een hele harde realiteit, maar het komt voor dat paarden van 15 jaar een spuitje krijgen of in het slachthuis belanden. De worden dan namelijk te oud om op de manege te blijven werken. En dat terwijl ze eigenlijk makkelijk de leeftijd van 40 jaar kunnen bereiken. Gelukkig zijn er particuliere ondernemingen en stichtingen die ervoor zorgen dat paarden wel van hun oude dag mogen genieten. Maar het zijn vaak wel hele omvangrijke projecten die alleen maar kunnen voortbestaan op donaties. In deze tijd van een economische crisis is het extra moeilijk voor al deze goedwillende mensen. Goede doelen als deze zien hun inkomsten terug lopen, en dat doet pijn.

Een oude dag voorziening voor paarden op leeftijd ziet er meestal uit als een boerderij met grote stukken land daar omheen. Het kan een boerderij zijn die vroeger altijd gefunctioneerd heeft als akkerbouwbedrijf. Rond de boerderij zijn dan ook veel schuren te vinden die in de loop der tijd omgebouwd zijn tot stallen. Het grote voordeel van vroegere akkerbouw is de ruimte en de goed gevoede bodem. De huidige weilanden zijn daardoor heel ruim van opzet en het gras groeit er weeldig.

Stichting De Paardenkamp

Stichting De Paardenkamp in Soest heeft momenteel ruim 400 paarden op de wachtlijst staan die allemaal wachten op een mooie oude dag. Ze biedt nu plaats aan 66 dieren en kan alleen voortbestaan dankzij donaties. De Paardenkamp noemt zichzelf een rusthuis voor paarden en pony's. De Paardenkamp bestaat al sinds 1962. Inmiddels hebben hier al meer dan 400 dieren genoten van hun oude dag. Deze rusthuis voor oude paarden en pony's staat tot in de wijde omgeving heel goed aangeschreven en trekt dan ook veel bezoekers die er allemaal van harte welkom zijn.

Een van de meest bijzondere paarden die in de Paardenkamp verbleven was Elsje. Elsje was een werkpaard dat vroeger altijd de tram voorttrok in dierenpark Amersfoort. Ze stierf op een gezegende leeftijd van 50 jaar, dat is erg oud voor een paard. Ze heeft dus nog een flink aantal jaren kunnen genieten van het rusthuis voor paarden.

Boerderij Vosseveld en de Birkhoeve behoren beiden tot Stichting Paardenkamp. Boerderij Vosseveld dateert uit 1915 en het behoord sinds 1965 tot de Paardenkamp. Het ligt aan de rand van Soest-Zuid en het biedt ruim plaats aan zo'n 65 paarden en pony's. De Birkhoeve is in gebruik sinds 2004. Dit prachtige onderkomen kon tot stand komen dankzij een overleden persoon die zijn enorme nalatenschap schonk aan de Paardenkamp. Deze hoeve heeft 4 ruime potstallen. Dat zijn stallen die per stal ruimte bieden aan 15 paarden.

Stichting manegepaarden pensioenfonds

Soms is het voor een manegehouder financieel onmogelijk om een paard langer te houden wanneer het dier niet langer kan worden ingezet voor paardrijlessen. Dan is het goed te weten dat er ook mensen zijn die de moeite hebben genomen om een stichting op te zetten voor bejaarde paarden. Zo'n stichting is Stichting manegepaarden pensioenfonds. Deze stichting is opgezet om manegepaarden een fijn pensioen te geven, in de hoop dat ze daar nog heel lang van kunnen genieten.

Maar het kost natuurlijk wel veel geld, om een paard die met pensioen is, rustig te kunnen laten rondlopen. Tel het maar eens op: Onderdak, voer, verzorging, dierenarts etc. Met donaties alleen kom je er gewoon niet. Acties leveren ook al niet genoeg op. En helaas bestaat er geen extra subsidiepotje van de desbetreffende gemeente om een steentje bij te dragen.

Stichting manegepaarden paardenfonds kan momenteel wel aan een aantal paarden onderdak geven, maar het zou erg mooi zijn als er veel meer baten gaan binnen stromen. Dan kan er aan veel meer paarden onderdak gegeven worden en lopen de kosten van onderhoud en de dierenarts ook geen gevaar. En dat is toch erg belangrijk in deze barre economische tijden.

Denk ook aan mij wanneer ik oud ben
wanneer ik mijn harde werk niet meer aan kan
wanneer ik aan mijn rust toe ben
wanneer ik wat extra zorg nodig heb

laat me dan niet in de steek
geef me voedsel en een veilig onderkomen

en ik geef je er liefde voor terug
een gevoel van voldoening en trots.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk ponykamp kiezenEen leuk ponykamp kiezenWanneer je van paarden en pony's houdt en graag ook je vakantie doorbrengt met je lievelingsdier is een ponykamp misschi…
Manege de Zilfia's Hoeve te HoutenDe manege Zilfia's Hoeve is een manege/hengstenhouderij/pension te Houten. De manege is begonnen op 14 mei 1971. Inmidde…
De Beste Manege!De Beste Manege!Je houdt van paarden en je wilt misschien gaan paardrijden. Waar kun je dit dan het beste doen? Je zoekt naar de beste m…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…

Het gebit van dierenNet als bij mensen is het gebit bij dieren ook een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Ook zien we bij dieren ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Stichting manegepaarden pensioenfondst: http://www.manegepaardenpensioenfonds.nl De Paardenkamp in Soest: http://www.paardenkamp.nl
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.