Micropia – het museum dat het onzichtbare toont

Micropia – het museum dat het onzichtbare toont Micropia is een museum waarin het onzichtbare zichtbaar wordt. Het is het eerste museum ter wereld waar micro-organismen worden getoond. De kleinste organismen op aarde, de micro-organismen, vormen de sterren van Micropia. Het museum gebruikt in zijn reclame-uitingen een mannetje dat bolletjes op z’n lichaam draagt om duidelijk te maken dat we anderhalve kilo micro-organismen bij ons dragen. We zien ze niet maar ze zijn er wel. Koningin Màxima opende Micropia met een handafdruk in een petrischaal.

Onzichtbaar

Als we met onze ogen open om ons heen kijken denken we dat we heel wat zien, maar we zien slechts een derde van het leven. Tweederde is namelijk zo klein dat we het met het blote oog niet kunnen waarnemen. We zien wel de bomen en vogels, de grote dieren en de insecten, maar grote gebieden van het leven blijven voor ons onzichtbaar. Naast wat we met het blote oog kunnen zien is er een wereld te ontdekken via de microscoop. Micropia wil dat deel van het leven in het museum zichtbaar maken voor wie het maar wil zien.

De opening van Micropia

Koningin Màxima opende op 30 september 2014 Micropia. Het is een bijzonder museum omdat het onzichtbare er zichtbaar wordt gemaakt. Het is het eerste museum ter wereld dat zich richt op de micro-organismen. Met een handafdruk van de koningin werd het museum geopend en de onzichtbare wereld ontsloten. In het museum wordt het kleinste leven op aarde getoond. Het zijn tevens de machtigste en meest succesvolle organismen op aarde.

Bodyscan

We zien ze niet maar ieder mens draagt anderhalve kilo micro-organismen met zich mee. In het museum wordt dat leven zichtbaar gemaakt met speciaal ontwikkelde 3D-kijkers waarmee de microben zijn te aanschouwen. De bezoekers kunnen zien hoe ze bewegen, eten en voortplanten. In het museum is een bodyscan te maken waarmee de bezoeker haar eigen micro-organismen kan leren kennen.

Artisplein

Micropia is aan het nieuwe Artisplein gevestigd, in de historische Ledenlokalen uit 1870. Het museum is niet zomaar geopend. Er is twaalf jaar aan onderzoek en voorbereiding aan voorafgegaan. Bij de ontwikkeling van het museum werkten microbiologen samen met kunstenaars, tentoonstellingsontwerpen en geluid- en lichtexperts. Het museum wordt gesteund door de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven.

Museum en platform

Het museum wil veel mensen enthousiast maken over de kleinste levensvormen op aarde. Tevens is het museum een platform dat een schakel vormt tussen wetenschap en publiek. Wetenschappelijke onderzoeken worden in het museum visueel gemaakt en toegankelijk voor een groot publiek. Micropia haakt in op het groeiende belang van biotechnologie. Het is ook vanuit de hoek van life sciences dat Koninklijke DSM zich verbonden heeft aan Micropia. DSM heeft meegeholpen het museum te realiseren.

Schimmels en bacteriën kunnen voor de toekomst het verschil maken. Het is daarom belangrijk dat wetenschappers zich met het kleinste bezighouden en dat het publiek het belang van micro-organismen leert kennen. De kleinste organismen kunnen bijvoorbeeld een rol kunnen spelen bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Ook spelen micro-organismen een rol bij grote maatschappelijke vraagstukken over grondstoffen en het klimaat. Micropia ontsluit die wereld van het kleine en laat bovendien zien hoe mooi die wereld is. De kleuren en vormen van de virussen en bacteriën zijn adembenemend. De wereld van de microben is een lust voor het oog.

Onzichtbare wereld

Micropia haakt in op actuele thema’s en nieuwe onderzoeken en inzichten op het gebied van de microben. Het museum onderschrijft het belang van de kleintjes voor de natuur. Via haar museum wil Micropia met de activiteiten en website een verbindende factor zijn tussen wetenschappers, politici, het bedrijfsleven, studenten, scholieren, journalisten, en geïnteresseerde individuen.

Kus-o-meter

Een van de eerste die in Micropia plaatsvond was het 'kusonderzoek', naar de uitwisseling van mondflora via de tongzoen. Het kusonderzoek onderzocht de effecten van de intieme zoen, de tongzoen. De 21 stellen die aan het onderzoek meededen kregen vragen voorgelegd over hun kusgedrag en er werd met een wattenstaafje over hun tong gegaan om een speekselmonster op te nemen voor onderzoek. De stellen werd tevens gevraagd in een buisje te spugen. Ze deden dit voor en na het intieme zoenen. Het bleek dat mensen niet voor niets met elkaar kussen. Het geeft het immuniteitssysteem namelijk een boost.


Beerdiertje als mascotte

Het beertdiertje, een onooglijk minuscuul monstertje, is een echt diertje met acht pootjes, ogen, zenuwen, spieren en een bek met een snuitje. Al is hij klein, het beertdiertje is reuze sterk en een doorbijtertje. Hij kan bijna tien jaar overleven onder extreme omstandigheden. Het werd de mascotte van het museum. Het beerdiertje zien we niet maar hij is overal om ons heen. Hij leeft tussen het mos, op dakpannen of stenen waar een klein laagje mos op is gegroeid en hij eet algen en mos. Beerdiertjes wonen van hoog in de bergen tot diep in de oceanen. Hij kan in extreme omstandigheden zichzelf in een soort slaapstand brengen waarbij hij min of meer verschrompelt tot een uitgedroogd tonnetje.

Zelfs na een jaar of tien in die toestand kan hij weer springlevend worden als de omstandigheden voor hem gunstig zijn. Een paar waterdruppels zijn genoeg om hem weer ‘tot leven te wekken’. Zonder zich in de slaaptoestand te manoeuvreren kan het beerdiertje maar een paar maanden oud worden. Beerdiertjes werden in 2007 bij wijze van experiment met een raket de ruimte in geschoten. Ze waren onbeschermd en toch leefden enkele beerdiertjes nog toen ze na een vlucht van tien dagen terug op aarde kwamen. Ze hadden extreme kou, vacuüm en hoge kosmische- en uv-stralingen doorstaan.

Micropia openingstijden

Micropia ligt aan het Artisplein in het centrum van Amsterdam.
Het museum is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en het is dagelijks geopend.
  • maandag tot en met woensdag van 9.00 - 18.00 uur
  • donderdag tot en met zaterdag van 9.00 - 20.00 uur
  • zondag van 9.00 -18.00 uur

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandArtis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandDierentuin Artis werd opgericht op 1 mei 1838 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa en de alleroudste…
InfectieziektenDe meeste ziekten die voorkomen, zijn infectieziekten. Deze worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze zijn onder te…
Besmetting, infectie en ontstekingHet binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt la…
Ebola - dodelijke virus in de mondiale biodiversiteitHet grootste deel van de biodiversiteit is onzichtbaar voor het blote oog. Toch spelen microben een cruciale rol in de h…
Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aan de noordoostelijke kust van Japan, deed zich op vrijdag 11 maart 2011 een aardbeving met een kracht van 9 op de scha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luis Fernández García, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)
  • http://www.artis.nl/ontdek-artis/nieuws/2014/09/30/koningin-maxima-opent-wereldprimeur-micropia/ geraadpleegd op 17 november 2014
  • http://www.micropia.nl/nl/ontdek/nieuws/2014/11/17/kusonderzoek-voor-micropia/?utm_source=nieuwsbericht&utm_medium=artis.nl&utm_campaign=kusonderzoek%20Micropia geraadpleegd op 17 november 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.