Werken als boswachter
Er zijn veel mensen die boswachter willen worden. Er zijn weinig mensen die uiteindelijk daadwerkelijk als boswachter aan de slag gaan. Dat komt omdat er maar een beperkt aantal banen beschikbaar zijn. Wie boswachter wil worden kan kiezen voor een opleiding als bosbouw. Iemand heeft er nog meer baat wanneer hij bijvoorbeeld besluit een beleidsmatige als bestuurskunde of specialistische opleiding, bijvoorbeeld tot BOA, te volgen.
Veel mensen hebben een heel romantisch beeld bij werken als boswachters. Voor zich zien ze een beeld dat ze heel de dag rondlopen in het bos, eekhoorntjes bespieden en af toe en rotte boom ophakken. Met dat beeld in het hoofd beginnen veel van hen aan een opleiding tot boswachters, maar in de praktijk blijken er uiteindelijk weinig banen beschikbaar. Het werk varieert ook per baan en werkgever, maar de basis is hetzelfde. Onder de algemene taken van een boswachter vallen in de eerste plaats en toezicht houden en handhaven van de regelgeving in een bepaald stuk natuurgebied. Een boswachter maakt daarbinnen regelmatig een ronde en ziet er op toe dat alles volgens de regels verloopt. Eventueel kan hij een bekeuring uitschrijven.
De boswachter geeft voorlichting
Verder is een steeds belangrijker onderdeel van het werk van de boswachter het geven van voorlichting. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten door het geven van gastlessen op scholen of het organiseren van boswandelingen. Ook is een boswachter voor het in kaart brengen van de flora en fauna in hun beheergebied. Wanneer er ergens een nieuwe plant opduikt, die bijvoorbeeld behoort tot de exotische soorten, dan is de boswachter doorgaans een van de eersten die dat opmerkt. Als laatste bepaalt een boswachter wanneer een bepaalde boom rijp voor de kap is. Het snoeien van struiken en kleinere begroeiing is veelal een taak waar hij ook zelf voor opdraait.
Opleiding tot boswachter
Er zijn verschillende opleidingen die iemand kan volgen om boswachter te worden. Zo is de opleiding Bosbouw een aanrader. Deze wordt onder andere gegeven op hogescholen in Wageningen en Dronten. Andere soortgelijke opleidingen zijn op hbo-niveau de studie Bos- en Natuurbeheer. Verder is het aan te bevelen om verschillende andere opleidingen te volgen wanneer je boswachter wil worden. Er worden namelijk steeds meer verantwoordelijkheden afgeschoven op de boswachter. Op deze manier onderscheidt je je van andere kandidaten en dat is belangrijk wanneer er veel kandidaten zijn en weinig banen. Als extra specialisatie zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een opleiding als jachtopzichter, communicatie, EHBO of Buitengewoon Opsporingsambtenaar. De meeste boswachters komen te werken bij de Provinciale Landschappen, zoals het Geldersch Landschap of Landschap Overijssel. Wie gelukkig heeft kan bijvoorbeeld terecht op een privé-landgoed. Voor dit soort werkzaamheden is echter wel steeds minder geld beschikbaar, mede als gevolg van de economische crisis. Een eigen beheerder of boswachter wordt al snel gezien als overbodige luxe wanneer er ergens bezuinigd moet worden.
Salaris van een boswachter
Het salaris van een boswachter ligt niet extreem hoog, ongeveer rondom het modale inkomen. Wanneer boswachter vooral uitvoerend bezig is kan hij ongeveer maximaal drieduizend euro per maand verdienen. Tegelijkertijd is hij doorgaans in dienst bij een semi-overheidsorganisatie, dus daarmee zijn de arbeidsvoorwaarden wel goed. Dat betekent veel vrije dagen en een goede ontslagbescherming. Wanneer een boswachter ook meer beleidsmatige werkzaamheden verricht kan zijn loon snel stijgen. Er wordt steeds meer gevraagd naar een combinatie van meerdere functies. Een opleiding als bosbouw gecombineerd met bestuurskunde kan dus een extra verhoogde kans op een baan geven.