Dwerggeit, klein maar fijn

Dwerggeit, klein maar fijn Dwerggeiten zijn kuddedieren die erg geschikt zijn om als huisdier te houden. Hun verzorging is minimaal, maar ze vragen wel de enige aandacht.

Oorsprong

Dwerggeiten komen oorspronkelijk uit West-Afrika. Daar zagen ze er lomp gebouwd en dik uit, omdat men daar geregeld dwerggeiten at. Rond 1960 werden ze naar Nederland gehaald. Via een bewust fokbeleid zijn de geiten niet meer zoals ze in Afrika waren. In tegendeel: nu zijn het kleine, smalle en beweeglijke dieren.

Lichaam

Het lichaam van een geit en een bok verschillen in hoogte. Een geit heeft meestal een hoogte tussen de 45 en 55 centimeter. Een bok is gemiddeld zo’n tien centimeter hoger: tussen de 50 en 60 centimeter.
De kleur van een geit kan ook variëren. Veel geiten zijn zwart of bruin, maar roodachtigen komen ook voor, zij het in mindere mate. Een geit die meerdere kleuren in de vacht heeft, komt ook voor.

Voedsel voor de dwerggeit

Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag water.

Geiten eten op een aparte manier. Omdat ze alleen tanden in hun onderkaak hebben, kunnen ze het gras niet afbijten. Door hun tong tegen de ondertanden te drukken, plukken ze het gras. Vervolgens kauwen ze het even, waarna ze het doorslikken. Nadat ze genoeg gegeten hebben, gaan ze uitgebreid liggen om ten slotte al het voedsel in kleine hoeveelheden op te boeren. De hoeveelheid die opgeboert is, wordt herkauwt.

Leefgemeenschap

Dwerggeiten leven met velen bij elkaar; het zijn kuddedieren. De vrouwtjes zijn het hele jaar door vruchtbaar, en in het najaar paren ze meestal zodat ze in het voorjaar jongen krijgen. Na een draagtijd van vijf maanden krijgt een geit één jong. De volgende keren dat een dwerggeit bevalt, krijgt ze meestal twee jongen. Na de geboorte worden de jongen door hun moeder drooggelikt, en daaropvolgend zoeken ze meteen naar haar uiers. Na enkele uren zijn ze zelfs in staat om te staan.

Verzorging van een dwerggeit

Dwerggeiten vragen om een goede verzorging. Bij het kiezen tussen een mannetje en een vrouwtje is het aan te raden voor het vrouwtje te kiezen. Een bok verspreid namelijk een vieze, indringerige geur, en vrouwtjes ruik je niet. Geiten zijn kuddedieren. Daarom is het raadzaam om meerdere geiten bij elkaar te zetten. Omdat geiten erg aanhankelijk zijn, ontstaat er vaak een speciale band tussen de geiten en hun baasje.
Geiten moeten net zo opgevoed worden als honden. Daarbij moeten ze leren wat mag en wat niet mag. Als hun baasje niet duidelijk genoeg is, kunnen ze misbruik van hem maken. Ze kunnen bijvoorbeeld bedelaars worden die continu om eten vragen.

Dwerggeiten hebben weinig ruimte nodig, een klein stukje is al voldoende. Wel is het noodzakelijk voor een goede afrastering te zorgen, aangezien dwerggeiten goed kunnen springen en klauteren. Een hoogte van 1.25 meter is voldoende. Daarbij moet worden opgelet op de grootte van het gaas. De kopjes van de geiten mogen er niet doorheen steken. Binnenin de afrastering kunnen speel- en klimtoestellen geplaatst worden en een schuurtje of stalletje als onderdak is ook geen overbodige luxe voor de geiten. De wei én het hok moeten geregeld schoongemaakt worden.

Naast een goede omgeving speelt de verzorging van het lichaam ook een rol. Zo moet de vacht regelmatig worden geborsteld om er stralend en glanzend uit te zien. Ook het ontvlooien en ontwormen horen hierbij. Verder moeten de hoefjes bijgehouden worden: als ze te lang zijn moeten ze bijgesneden worden, zodat ze weer recht op de grond staan.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwerggeit kopen en verzorgenDwerggeit kopen en verzorgenDe dwerggeit is een kuddedier, als je besluit een dwerggeit te nemen is het beter als je met een aantal geiten begint. E…

Gorilla (grootste nog levende aap)Gorilla (grootste nog levende aap)Gorilla’s (Gorilla) zijn de grootste nog levende apen. Ze zijn één van de vier soorten die behoren tot de mensapen. Gori…
Bruine beer (roofdier)Bruine beer (roofdier)Een bruine beer (Ursus arctos, familie: Ursidae) is een roofdier dat voornamelijk in Noord-Azië leeft, maar ook in Noord…
Bronnen en referenties
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.