De verzorging van kippen: tips

De verzorging van kippen: tips Kippen zorgen voor zichzelf. Ze hebben een dagelijkse behoefte aan voldoende eetvoer, schoon water en een goede hygiëne. Toch verdienen ze op regelmatige basis de nodige aandacht. Hoe meer kippen er op een korte ruimte samenzitten, des te vaker het kippenhok moet worden schoongemaakt. Reinigen en ontsmetten van het kippenhok kan met water, zeep en inweekmiddelen. Parasieten hou je best op een veilige afstand en je doet er goed aan om je kippen te beschermen tegen roofdieren. Kortwieken is een goed idee om ervoor te zorgen dat je kippen niet wegvliegen naar de buren. Kortom, de verzorging van kippen is onontbeerlijk.

Voeding voor kippen

Een permanente beschikbaarheid van eetvoer is uiterst belangrijk voor kippen. Het voer kan bestaan uit tafelrestjes, granen, groenvoer, wormen, enzovoort. In de tuincentra kan je ook terecht voor speciaal onderhoudsvoer of legvoer voor de kippen. Kippen die rondlopen op een afgespannen grasterrein voorzien zelf een groot deel van hun voedsel. Je kan dan zelf aanvullen met wat granen en legkorrel of legmeel. Legkorrels ontstaan door het vermalen van de verschillende ingrediënten in graan, en deze vervolgens te verhitten en vochtig te maken zodat dit geperst kan worden. De vezels zijn in legkorrel optimaal aanwezig om de leg te stimuleren. Vezels activeren namelijk de maag en zorgen voor een goede darmflora bij de kip. Het is beter om de kippen binnen te voeren. Binnen kan het voer niet besmet geraken door contacten van het voedsel met wilde watervogels. Kuikens zijn gebaat met speciaal eiwitrijk voer.

Bron: KRiemer, PixabayBron: KRiemer, Pixabay

Water voor de kippen

Een permanent aanbod van schoon water is onontbeerlijk bij kippen, zeker bij leggende kippen. Eieren bestaan immers voor 65% uit water. Kippen drinken het meest net voor het donker wordt. Een groot deel van de eivorming vindt immers ’s nachts plaats. Uiteraard dient er ook overdag water aanwezig te zijn. Kippen slikken niet, maar brengen hun kop naar achter om het water te laten zakken. Kleine kuikens weten in het begin niet wat water is. Ze pikken naar de blinkende oppervlaktes, wat vaak water is. Door het water in de bek te voelen, leren ze drinken. De drinkbeweging met opgeheven kop is aangeboren.

Kortwieken of leewieken

Bij de technieken leewieken of kortwieken wil men voorkomen dat de kippen gaan wegvliegen. Leewieken is het verwijderen van het laatste vleugellid. Leewieken van gevogelte is sinds 1 september 2005 in bepaalde omstandigheden verboden. Vanaf 2018 zal er een totaalverbod worden ingesteld op leewieken. Kortwieken echter is het inknippen van een punt van de slagpennen (ongeveer 3 à 4 centimeter). Sommigen laten de buitenste slagpennen onaangetast. Anderen zetten de schaar in de buitenste tien grote slagpennen. Het zijn de pennen die bij uitgespreide vleugel het verst verwijderd zijn van het lichaam. Men doet dit meestal bij één paar van de vleugels. Op deze manier raakt de kip uit balans wanneer ze wil vliegen. Na een tijdje zal ze het vliegen dan ook afleren.

Reinigen en ontsmetten van het kippenhok

Reinigen

Hoe meer dieren men houdt, hoe groter de infectiedruk en hoe belangrijker het is te reinigen en te ontsmetten om overdracht van ziektekiemen te voorkomen. Een algemeen advies is om minimaal twee keer per jaar het kippenhok grondig te reinigen. Als eerste stap moet je al de mest, urine, bloed, strooisel, voedselresten, enzovoort verwijderen. Vervolgens kan je het hok schoonmaken met water en een inweekmiddel om stevig te kunnen reinigen. Het product moet nu een drietal uur inwerken. Achteraf spoel je het vuil en het inweekmiddel weg met leidingwater.

Bron: Giallopudding, PixabayBron: Giallopudding, Pixabay
Ontsmetten
Na het reinigen volgt het ontsmetten. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Maak hiervoor gebruik van de wettelijk toegelaten desinfectiemiddelen (herkenbaar aan N-nummers). Natriumhypochloriet, bleekwater of javel zijn zeer goede ontsmettingsmiddelen maar worden volledig geïnactiveerd door de aanwezigheid van organisch materiaal. Een goed product kan je verkrijgen in een tuincentrum bij jou in de buurt.

Kippen in de rui

Kippen zijn één keer per jaar in de rui. Dit betekent dat het hele verenpak wordt vernieuwd. Wees je hiervan bewust en denk dus niet dat je kip ziek is. Je kippen worden immers kaal, vermageren en leggen weinig of geen eieren. De energie gaat in deze periode volledig naar de aanmaak van een nieuw verenpak. De rui start meestal in de maand augustus en duurt gemiddeld twee maanden. Hou het kippenhok netjes omdat er veel uitgevallen veren in het kippenhok kunnen liggen.

Nog meer tips voor de verzorging van kippen

  • Een pikschaal voor kippen zorgt ervoor dat je kippen een hele dag kleine zaden en granen kunnen eten. Ook bestaan er kippenvoederballen die je kan opvullen met graan of ander voer.
  • Zorg steeds voor wat gras in je kippenhok. Desnoods zorg je voor een gescheiden ruimte. Het gedeelte waar de kippen niet in vertoeven, kan je dan gebruiken om het gras stevig te laten doorgroeien.
  • Plant een paar struikjes of boompjes waaraan besjes groeien, zoals braambessen. De boompjes en struiken kunnen ook als beschutting dienen bij regenweer.
  • Teveel kippen leidt tot geuroverlast. Het is belangrijk om na te gaan of je wel voldoende plaats kan vrijmaken voor je kippen. Te veel kippen op een beperkte ruimte leidt immers tot geuroverlast. Kippen zijn sociale dieren en je houdt er dan best ook twee. Drie kippen zijn zeer geschikt voor een gezin.
  • Willen je kippen niet leggen? Is de schaalontwikkeling niet optimaal of hebben je kippen een energieboost nodig? Kijk dan eens uit naar de natuurlijke Vola-supplementen, verkrijgbaar in verschillende tuincentra.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom vliegen bij kippen door kortwieken van vleugelsVoorkom vliegen bij kippen door kortwieken van vleugelsSommige kleine kippen kunnen tot wel twaalf meter hoog vliegen. Bij een kip in gevangenschap is dit niet altijd gewenst,…
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Kippenren: bouwen van een kippenhokKippenren: bouwen van een kippenhokHet bouwen van een kippenhok hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn veel ontwerpen die u kunt overnemen om zelf uw kippen…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…
Het leven van amfibieënHet leven van amfibieënIets wat alle amfibieën gemeen hebben, is het bezit van twee paar ledematen met klauwen. Wanneer het nog larven zijn ade…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Krzys16, Pixabay
  • Kippenhokinfo.nl, http://www.kippenhokinfo.nl/kippen-verzorging, 21 augustus 2015
  • Welkoop.nl, http://www.welkoop.nl/dier/pluimvee-en-erfdieren/kippen/verzorging-van-je-kippen, 21 augustus 2015
  • Tuinadvies.be, http://www.tuinadvies.be/artikels/kippen_in_de_tuin.htm, 21 augustus 2015
  • Kippenforum.nl, http://www.kippenforum.nl/, 21 augustus 2015
  • Mortsel.be, http://www.mortsel.be/mrm/acties/kip/kip_Brochure_OVAM.pdf, 21 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: KRiemer, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Giallopudding, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.