Planten voor in je tuin

Er zijn planten die zeker niet mogen ontbreken in je tuin omdat ze mooi zijn, niet ziek worden, geen vorst vrezen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Heb je een beetje groene vingers en wil van je tuin iets mooi maken met mooi groen, dit zijn ze.

Struiken

Kornoelje

Cornus Kousa met witte orchideebloemen, rode vruchtjes in de zomer en roodpaars herfstblad. Ze bloeien tussen de maanden april en mei en zet je het liefst waar veel zon is met een heel lichte schaduw. Geef ze ook voldoende plaats en snoei deze liever niet.

Buxus

Buxus kan je omvormen tot haag, bol, blokje of kegel. Het wordt ook gebruikt om allerlei artistieke vormen van uit te maken.ook in de pot blijft buxus een topper: kies daarvoor buxus sempervirens 'Suffruticosa', die blijft het meest compact. Buxus bloeit het hele jaar rond en heeft plant je het best met veel zon of halfschaduw, in vochthoudende bemeste grond. Deze plant kan veel geteisterd worden door schimmels dus let goed op en bestrijd voor het kan uitbreiden.

Hortensia

Er bestaan heel veel soorten hortensia's: van de spierwitte pluimhortensia 'limelight' tot de klassieke blauwe en roze bolbloemen. Hortensia's bloeien tussen de maanden Juli en November en plaats je het best op plaatsen met halfschaduwen en niet te felle zonlicht. Plaats ze in een vochthoudende grond. Snoei ze elk jaar en geef organische mest zoals Mulchen.

Bladplant

Hosta

Het hostablad kan klein of groot (Krossa Regal) zijn, bijna blauw ( Blue Angel) of met een wit of geel streepje langs de rand van de bladeren. De bloemen kleuren wit of lichtpaars en geuren soms. Deze plant groeit tussen de maanden Juli en Augustus en zet je het best waar Schaduw of halfschaduw is in humusrijke vochthoudende bodem. Sommigen soorten hosta's kunnen wel tegen de volle zon.

Bloemen

Geranium

Tuingeraniums zijn bijzonder veelzijdig, sterk, winterhard en bloeirijk. Het mooist zijn de blauwe 'Rozannes' ,die bloeit tot in November. De fuschiaroze 'Patricia' en de witte 'Kashmir White' is een ijzersterke bodembedekker en ook mooi in pot, ze bloeien van Mei tot November. Plaats de geraniums waar veel zon is of in halfschaduw in een normale tot vruchtbare bodem en zet ze vooraan in grote groepen tegen struiken en hagen aan. Hier is vrijwel geen verzorging voor nodig buiten wat weghalen van verdorde bladeren in de maand April. Geef eventueel wat organische mest.

Aster

Met hun witte, paarse en roze wolken zijn asters de herfstbloemen bij uitstek. Ze bloeien tussen de maanden Augustus en Oktober. In een grote tuin passen de lavendelblauwe 'Mönch' en 'Wunder van Stafa' (ongeveer 90cm), op een kleinere plek staan 'Blue Star', met een grote wolk zachtroze margrietbloempjes, en de lage 'Veilchenkoningin' met grote paarse bloemen het mooist. Zet de Asters waar veel zon is in een goed doorlatende bodem. Nogal wat Asters zijn gevoelig voor meeldauw of de witte ziekte, alleen de 'Kylie' en de 'Photograph' (ruim 1 meter hoog) hebben hier geen last van, ze vallen niet om.

Daglelie

Hemerocaillis of daglelie is ijzersterk en wordt met de jaren mooier. Elke bloem bloeit maar één dag maar alle bloemen samen zorgen voor minstens een maand lang kleur. Je hebt gele ('Corky', 'Green Flutter'), roze ( 'Helle Berlinerin'), wijnrode ('Pardon me') en witte. Scheur je daglelie elke 5 jaar. Soms legt de gelmug haar eitjes in de bloemknoppen. Doe de aangetaste knoppen in de gft-bak. niet op een composthoop.

Duizendknoop

Persicaria amplexicaulis of duizendknoop kleurt zomer en de herfst prachtig rood, met zijn slanke aren die boven alle andere planten uitkomen. Probeer 'Firetail', 'Fat Domino', met donkerrode opvallend dikke bloemen van wel anderhalve meter hoog en de prachtige wijnrode 'Blackfield'. De duizendknoop bloeit tussen Juni en November en plant je waar veel zon is in normale tot rijke grond, ook klei vormt geen probleem. Probeer de duizendknoop elke 3 jaar te splitsen zodat hij intenser kan gaan bloeien.

Hemelsleutel

Dit is zo'n typische vetplant die het zelfs op het allerheetste plekje uithoudt. Niet alleen zijn rozerode bloemschermen maar ook zijn dikke vetblaadjes zijn bijzonder decoratief, de hele zomer en herfst lang. Daarna krijg je er een mooi wintersilhouet bovenop. De mooiste zijn de 'Abbey Dore', de hogere 'Matrona', 'Herbstfreude', 'Bertram Anderson' ( met purperen blad) en de 'Red Cauli', Vlinderplant. Plant de hemelsleutel in normale of droge grond, deze plant overleeft overal dus hoeft niet specifiek in de zon of schaduw te staan. Je hebt aan deze plant ook zeer weinig werk, geef deze plant ook geen meststoffen want hiervan groeit ze te hard en valt ze open.

Siersalie

Salvia nermorosa of siersalie met slanke, paarse aren. Ook vlinders zijn dol op deze geurende bloemen. 'Amethyst' (lilaroze) en 'Dear Anja' (paars) worden bijna 1 meter hoog, 'Ostfriesland' (donkerpaars), 'Caradonna' (paars met zwarte stelen) en 'Mainacht', met massa's donkerblauwe tot zwartpaarse aren van Mei tot Oktober passen met hun ruim halve meten in een kleindere tuin. Plaats de siersalie in de zon met normale tot goed doorlopende grond, kan ook in een pot geplant worden. Knip de uitgebloeide aren systematisch weg, er komen telkens weer nieuwe voor in de plaats.

Vrouwenmantel

Alchemilla mollis of Vrouwenmantel charmeert met zijn grijsgroen viltig blad, dauw en regendruppels blijven er als pareltjes aan hangen en de trosjes fijne geelgroene bloempjes steken er net bovenuit. De vrouwenmantel groeit tussen Mei en September en wordt geplant in droge tot normale grond. Knip de uitgebloeide bloemen en bladeren eind Juni helemaal af en je wordt beloond met frisgroen blad en nieuwe bloempjes in Augustus.

Zonnehoed

De Echinacea purpurea of Zonnehoed is een onverwoestbare prairieplant met purperroze margrietbloemen de hele zomer en herfst lang. 'Magnus', 'Rubinstern' en 'Ruby Giant' bloeien rijk en worden makkelijk een meter hoog. De roze sterbloempjes van 'Picca Bella' passen in een kleine tuin, de groenroze 'Green Envy' is een echte verleider. De zonnehoed groeit tussen de maanden Juli en Oktober. Vlinders zijn dol op deze bloemen maar ook slakken durven van de jongen topjes te smullen, controleer hier regelmatig op. Ruim begin maart de dode stengels op en geef organisch mest.

Bomen

Krentenboompje

Amelanchier lamarchkii is een struikboompje met witte bloesems en bronskleurig jong blad. 'Ballerina' heeft grotere bloemen. Ze bloeit al in April en wordt best geplant in grond die niet nat is, liefst licht zuur. Kan dienen solitair, in pot, als klein bosje of brede haag. Ook voor kleine tuin. Snoeien hoeft niet bij deze boom.

Sierappel

Malus plant je voor de lentebloesems, de kleurrijke miniappeltjes en het mooie herfstblad. 'Royal Beauty' heeft een opvallende treurvorm met roodpaars lenteblad, rode bloesems, rode twijgen en knalrode vruchten. Deze bloeit tussen April en Mei en plaats je het best in volle zon met voedzame grond. Je kan houden als solitair of in een pot. Ook goed voor kleine tuinen. Deze boom produceert ook kleine appeltjes die ook eetbaar zijn.

Bodembedekkers

Kleine Maagdenpalm

Vinca Minor is een van die zeldzame planten die de bodem winter en zomer kleurig bedekt houdt, niet woekert en ook nog mooi bloeit. Deze bloeien tussen April en Juni en plant je in halfschaduw met niet te fel zon. Na de winter maaien met grasmaaier (in hoogste stand).

Roos

Van de bodembedekkende rozen (Roze) zijn 'Fil des Saisons' (donkerroze), 'Robe Fleurie' (zachtroze) en 'Snow Star' (witgele platte roosjes) de mooiste. Ze bloeien tusse Juni en November in vollen zon met vruchtbare grond. Zet 1 tot 2 planten per vierkante meter. Snoei in maart met de haagschaar en geef flink wat mest.
Haag

Haag

Haagbeuk

Carpinus betulus past in elke tuin, is ijzersterk en laat zich makkelijk in allerlei vormen knippen. Hij loopt al vroeg in de lente uit. Als haag is hij onverwoestbaar. De haag begint te groeien van begin April en snoei je twee keer per jaar in vorm.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenTuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenKleigrond is vruchtbare grond, het nadeel van kleigrond in de winter kan zijn dat het erg nat is en in de zomer is het v…
Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Een mooie tuin is een tuin waarin harmonie de hoofdrol speelt. Planten die bij elkaar passen qua kleur, bloei, afmeting……
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…
Mooie planten voor in volle zonMooie planten voor in volle zonHeb je een tuin met veel zon, dan heb je geboft. Veel bloemen en planten komen mooi tot hun recht in de volle zon. Dat w…

Jakobskruiskruid - een giftige plant voor mens en dierJakobskruiskruid - een giftige plant voor mens en dierJakobskruiskruid is een tweejarige, giftige plant die dodelijk kan zijn voor koeien, paarden en varkens. In het eerste j…
Nutriënten voor planten, welke voeding hebben planten nodig?Planten hebben verschillende soorten voedingsstoffen, of nutriënten, nodig. Deze plantenvoedingsstoffen zijn eenvoudige…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.