Schijnhulst - Osmanthus

De Osmanthus, ofwel Schijnhulst, is een groenblijvende heester of boom welke heerlijk geurende kleine bloemetjes krijgt in het voorjaar.

Osmanthus (Oleaceae)

Dit geslacht wordt voornamelijk gekweekt om de bladeren en om de naar Jasmijn of Gardenia geurende bloemetjes.

De bladeren lijken op die van de hulst. Het jonge blad is veelal wat paarsachtig groen, later donkergroen en glimmend. De bladeren hebben een stekelige punt met aan de randen 1-4 stekelige tanden. Bij oudere planten is het blad veelal gaafrandig. De bloemen van de Osmanthus zijn wit of créme kleurig. De Chinese soorten hebben over het algemeen grotere, meer buisvormige bloemen.

In het geslacht van Oleaceae komen ongeveer 30 soorten groenblijvende heesters en bomen voor. De meeste soorten zijn afkomstig van de Himalaya, China en Japan. Eén soort komt overigens ergens anders vandaan. De naam O. Americanus doet al vermoeden waar die soort vandaan komt. Inderdaad... Amerika. Noord-Amerika om precies te zijn.

Osmanthus was in China het zinnebeeld voor reinheid en inspiratie. De Chinezen zeggen dan ook dat de Osmanthus de glimlach terugbrengt op het gezicht.

De Osmanthus is niet alleen een prachtig als solitair, maar kan ook als heg worden toegepast. Enkele soorten zoals de O. x burkwoodii en de O. heterophyllus zijn zeer geschikt als sierhaag op beschutte plaatsen. Zelfs het toepassen van topiary is niet ondenkbaar.

De Schijnhulst is volledig tot niet geheel winterhard en verdraagt zon of schaduw.

Enkele mooie soorten zijn:

Botanische naamHoogteBloeitijd KleurBijzonderheid
Osmanthus x burkwoodii3mJuni, juliKleine witte bloemetjesGroenblijvende, ronde, dichte heester. Glanzende bladeren
O. delavayi syn. Siphonosmanthus3mJuni, juliBuisvormige, witte bloemenBloemen geuren zeer sterk. Groenblijvende, ronde bossige heester. Kleine, glanzende, donkergroene bladeren
O. heterophyllus ‘Aureomarginatus’4mHerfstKleine witte bloemetjesBloemen geuren. Groenblijvende, opgaande heester. Scherp getande, hulstachtige, glanzende, helder groene bladeren met gele rand.
Osmanthus

In het kort:

 • Latijnse naam: Osmanthus
 • Nederlandse naam: Schijnhulst
 • Familienaam: Oleaceae
 • Bloeitijd: juni, juli en afhankelijk van de standplaats in september en oktober
 • Standplaats: Zon, halfschaduw
 • Gebruik: Solitair, haag
 • Grondsoort: Vruchtbare, goed doorlatende bodem

Overige informatie:

 • Vermeerderen door zaaien, stekken of afleggen
 • Volledig tot niet geheel winterhard
 • Groenblijvend
 • Geurend
 • Aantrekkelijk voor bijen
 • Onaantrekkelijk voor konijnen
 • Geschikt voor potten, bakken, terraskuipen e.d.
 • Geschikt voor snoei

De Osmanthus vormt een mooie combinatie met o.a. siergrassen, Asarum europaeum, Astrantia major 'Shaggy', Darmera peltata en Geranium phaem 'Album'.
© 2010 - 2024 Epimedium, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…
Planten met zilverkleurig of grijsgroen bladPlanten met zilverkleurig of grijsgroen bladZilverkleurige of grijsgroene planten geven een mooie afwisseling in een fleurige bloemenborder. Het is een mooie scheid…
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Leycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria is een vaste plant, die veel te bieden heeft.Vaste planten zijn een aanwinst in de tuin. Vaak sterven ze af…

Witte waterlelie, ik heb je liefIk heb de witte waterlelie lief, dichtte Frederik Van Eeden. En hij is blijkbaar niet alleen. De wonderlijk witte bloeme…
Elfenbloem - EpimediumElfenbloem – Epimedium De Epimedium, ofwel Elfenbloem, is een onmisbaar plantje voor wie een schaduwrijke tuin bezit.
Bronnen en referenties
 • Foto van pender nursery Atrium Tuinplanten Encyclopedie Wikipedia
Epimedium (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.