Over de zonnebloem

Over de zonnebloem Zonnebloemen zijn stralende bloemen die ons allemaal doen denken aan de zon en de zomer. De zonnebloem bestaat uit vele soorten en zijn niet alleen voor de sier, maar ook nuttig.

De zonnebloem

De zonnebloem is een plant met opvallende kleuren die veel zon nodig heeft. De meeste zonnebloemen zijn eenjarig, daarnaast zijn er van dit geslacht overblijvende vaste planten. Deze vaste zonnebloemen leven na de bloei door. De zonnebloem is lid van de familie van de Asteraceae (compositae).

Een zonnebloem bloeit vanaf het begin van de zomer tot laat in de herfst. Ze kunnen tussen de één en vijf meter hoog worden. Een zonnenbloem bloeit met samengestelde bloemen. De buitenkrans bestaat uit lintbloemen. Daarbinnen bevindt zich het hart met meeldraden en stampers.

Stengel en blad

De stengel is dik en harig en zijn zelden vertakt. De bladen zijn kleverig, ruw, gekarteld, behaard en groot in omvang.

Kleuren

De meest bekende zijn de eenjarige zonnebloemen. Zonnebloemen zijn er niet alleen in geel, je hebt ze ook in bruin, oranje en roodtinten.

Soorten Zonnebloemen

Er zijn vele soorten zonnebloemen. De meeste bekende zonnebloem is de Helianthus Annuus uit het Helianthus geslacht.

Eenjarige zonnebloemen:

  • H.annuus, geel met zwart hart
  • H.avondzon, bruin tot bloedrood
  • H.a.Sunbeam, goudgeel met geel hart

Culitivars:

  • Teddybeer, geel
  • Giganteus, geel (zeer groot)

Helianthus sparsifolius, oftewel vaste-plant zonnebloemen

  • H.decapetalus, goudgeel
  • H.atrorubens, goudgeel
  • H.microcephalus, geel

Zaaien

Zonnebloemen worden buiten op een warme en beschutte plek gezaaid. Een zonnebloem heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Zonnebloemen hebben veel ruimte nodig. Hoge soorten worden geplant met een tussenruimte van ca 75 cm, de lagere soorten tussen de 30 - 40 cm. Vaste zonnebloemen worden na de bloei tot vlak boven de grond gesnoeid. Elk jaar komt er dan weer een plant terug in het voorjaar.

Waarvoor word het gebruikt?

Zonnebloemen worden gebruikt om olie uit de zaden te halen. Deze olie word gemaakt tot zonnebloemolie, die veel onverzadigde vetzuren bevat. Het kan goed tegen hitte en wordt daarom ook gebruikt voor het frituren. Zonnebloemolie bestaat voornamelijk uit linolzuur, oliezuur en palmzuur. In Rusland en Oost-Azie worden de zaden gebruikt voor soep of als tussendoortje. Ze kunnen rauw worden gegeten of geroosterd. Ze worden ook verwerkt als ingredient in brood, muesli en salade.

Veevoer

Zonnebloemen worden gekweekt voor vogelvoedsel en als oliekoek voor vee. De zaden kunnen aan kippen worden gevoerd om de eierproductie te bevorderen en de dooier donkerder te laten kleuren.

Zonnebloemolie

De olie kan zeer nuttig worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als massage olie bij griep en verzacht het slijmvlies bij hoesten en keelontsteking. De olie wordt ook gebruikt bij huiduitslag en beenzweren.

Andere weetjes

Afkomst

Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Hier werden de zonnebloemen gezien als zonnegod door de Indianen. De Indianen gebruikten toen al de olie uit de zaden en gebruikten de zonnebloemen ook voor medicijnen. In de zestiende eeuw werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht.

De naam

De zonnebloem heeft zijn naam te danken aan Botanicus Carl Linnaeus. Hij gaf deze bloem een naam; Heli=zon en anthos=bloem, omdat de bloem hem zo deed denken aan de zon.
© 2009 - 2024 Sakura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerplanten - klaproos, vlijtige lies en zonnebloemZomerplanten - klaproos, vlijtige lies en zonnebloemKlaprozen en zonnebloemen, beide zijn zonliefhebbers en vlijtige liesjes die juist liever in de schaduw staan. Toch kunn…
Zonnebloempitten en vogels in de winterZonnebloempitten en vogels in de winterWie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of…
Eetbare bloemen in de nazomer en de herfstIn de nazomer en herfst zijn er diverse eetbare bloemen aanwezig. Culinair gezien geven zij een extra smaak en geur aan…
Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Zonnebloemen zijn planten die enorm kunnen worden. Zij dienen zeer goed verzorgd te worden voordat zij zo'n lengte kunne…

Soorten Kersenbloesems in JapanSoorten Kersenbloesems in JapanEr zijn veel verschillende soorten kersenbloesems die verschillen in grootte en kleur. De kleuren gaan van puur wit tot…
Kardinaalsmuts, ook een plantKardinaalsmuts, ook een plantDe kardinaalsmuts is een slanke Europese struik met voorkeur voor bossen en dichte bosjes op kalksteen, hij heeft takken…
Bronnen en referenties
Sakura (12 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.