Moestuin op het balkon

Moestuin op het balkon Steeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van de dingen die je kunt doen om gezonder te eten is het kweken van groenten. Ook als je enkel een balkon hebt is dit zeker mogelijk. Je kunt planten zetten in potten, pallets en zakken. Er zijn veel verschillende groenten en kruiden die een succes kunnen worden op je balkon. De meeste fruitsoorten zijn helaas wat minder geschikt voor het balkon, aardbeien doen het echter wel goed.

De manieren waarop je planten kunt kweken op het balkon

Er zijn verschillende manieren waarop je planten kunt kweken op het balkon. Je kunt gebruik maken van een verticale moestuin, van simpele potten of van een pallet of vierkante moestuinbak.

Bron: Evitaochel, PixabayBron: Evitaochel, Pixabay
Verticale moestuin
Een verticale moestuin is perfect als je zeer weinig ruimte hebt om een moestuin te beginnen. Zelfs op een balkon van maar 2 vierkante meter is het hiermee al mogelijk om een goede oogst te krijgen. Het idee van een verticale moestuin is dat je de hoogte ingaat in plaats van de lengte of de breedte. Er zijn verschillende mogelijkheden om een verticale moestuin mee te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een pallet die je rechtop zet of van een ijzeren rek waar je plantenbakken aanhangt. Mensen die handig zijn kunnen ook zeer gemakkelijk zelf iets maken met hout. Er zijn ook steeds meer winkels waar ze producten verkopen voor een verticale moestuin. Zo zijn er kweektorens en zakken verkrijgbaar waarin je heel ruimtebesparend verschillende soorten groente, fruit en kruiden kunt kweken. Eetbare producten die zeer geschikt zijn voor een verticale moestuin zijn aardbeien, sla, tijm, bieslook en radijs

Potten

De meest bekende optie om een moestuin te beginnen op het balkon is natuurlijk het gebruik maken van gewone potten. Potten zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en maten. Voor het kweken van tomaten zul je een veel grotere pot nodig hebben dan voor het kweken van peterselie. Potten nemen vaak wel relatief te veel ruimte in omdat ze rond zijn, er is altijd een stukje ruimte om de pot heen dat je niet meer nuttig kan gebruiken. Het grote voordeel van het kweken in bloempotten is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Er zijn ook bloembakken verkrijgbaar die je aan de reling van je balkon kunt hangen, deze zijn ook zeer geschikt voor kruiden en andere kleine plantjes.

Pallet of vierkante moestuinbak

Op je balkon kan je ook gebruik maken van een pallet of vierkante moestuinbak om een moestuin te beginnen. Deze bakken nemen meer ruimte in dan de verticale moestuin, dus zijn enkel geschikt voor de grotere balkons. De vierkante moestuinbakken zijn in vrijwel elke tuinwinkel wel verkrijgbaar. Wanneer je liever niet te veel geld uitgeeft kun je ook gewoon een pallet horizontaal op de grond leggen als moestuin. Je moet er wel voor zorgen dat je onder de pallet of moestuinbak altijd worteldoek legt, zo hou je verdere wortelgroei tegen. Het kan anders gebeuren dat de wortels buiten de bak gaan groeien.

Het kiezen van planten voor op het balkon

Niet alle soorten groenten zullen uitgroeien tot een succes op het balkon. Sommige soorten hebben simpelweg te veel ruimte of te veel verzorging nodig. Wanneer je wil beginnen met een moestuin moet je goed bedenken welke soorten je wil kweken. Het handigste zijn snelgroeiende soorten, soorten die weinig ruimte innemen en soorten met een grote opbrengst. Enkele groente soorten die succesvol op een balkon kunnen groeien zijn tomaten, andijvie en sla. Ook kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm doen het prima. Fruit is vaak wat lastiger om te kweken op het balkon, het meest geschikt zijn aardbeien.

Veel schaduw

Het kan natuurlijk zijn dat je balkon de hele dag of bijna de hele dag in de schaduw ligt. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat het onmogelijk wordt om groenten te kweken. Sla, radijs en rucola groeien prima met weinig zon. Rode biet doet het zelfs een stuk beter in de schaduw dan in de zon, deze zal in de volle zon een veel minder goede opbrengst geven.

Weinig water en veel zon

Wanneer je een balkon hebt met een afdak zal weinig regen de planten bereiken. Op het moment dat het balkon ook nog de hele dag in de volle zon is wordt er een erg droge situatie gecreëerd. Onder andere paprika en tomaat groeien prima onder deze omstandigheden.

Specifieke soorten

Bron: Papaya45, PixabayBron: Papaya45, Pixabay
Tomaten
Tomaten kun je prima kweken op het balkon. Het beste kun je ze eerst binnen voor zaaien en zodra ijsheiligen is geweest buiten zetten. Tomaten houden van warmte, de optimale temperatuur is zo'n 25 graden. Het nadeel van tomaten is dat ze veel vragen van de grond waar ze instaan, ze hebben veel nutriënten nodig. Het is dus verstandig om te grond na een aantal weken nog eens te bemesten.

Er zijn veel verschillende soorten tomaten planten, sommige planten kunnen wel 2,5 meter hoog worden. Deze zijn minder geschikt om te kweken op je balkon. Het handigste zijn cherrytomaten of kleine struiktomaten.

Sla en andijvie

Het kweken van sla en andijvie is vrij gemakkelijk. Ze houden van een vochtige grond, zodra de grond te droog is zullen de bladeren snel uitdrogen. De plantjes houden van zon, maar wanneer deze in de zomer minder aanwezig is, is dit ook niet erg. Sommige soorten sla, zoals snijsla en rucola, kun je een maand na het zaaien al oogsten.

Kruiden

De meeste soorten kruiden kun je prima laten groeien op je balkon. Ze hebben weinig ruimte nodig en vragen relatief om weinig verzorging. De grootste voorwaarde voor het kweken van kruiden is dat er voldoende zon op het balkon aanwezig is.
Een van de voordelen van het kweken van kruiden op het balkon is dat kruiden in de winkel relatief duur zijn om vers te kopen, je kunt er dus geld mee besparen. Ook zijn de kruiden meerdere keren te oogsten. Zodra je bijvoorbeeld peterselie hebt afgeknipt groeit het vanzelf weer aan, je hebt er de hele zomer plezier van.
Bron: LoggaWiggler, PixabayBron: LoggaWiggler, Pixabay
Aardbeien
Aardbeien zijn snelgroeiende planten waar je erg weinig ruimte voor nodig hebt. Ze hebben echter wel genoeg zon nodig om zoete aardbeien te kunnen produceren. Een zeer geschikte manier om aardbeien te kweken is de verticale moestuin. Zorg er wel voor dat je de planten genoeg water geeft, ze hebben namelijk een vochtige grond nodig om optimaal te kunnen groeien. Het beste kun je elke dag even voelen met je hand of de grond nog vochtig is, als dit niet meer het geval is moet je water erbij doen.
© 2017 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Plaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonPlaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…

Dode takken of dood hout in de boom, wat nu?Dode takken of dood hout in de boom, wat nu?Dode takken in een boom is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Een dode tak kan zwak worden, afbreken en naar beneden va…
De schietwilg: stekken, knotten en kenmerkenDe schietwilg: stekken, knotten en kenmerkenDe schietwilg is een veel voorkomende boom in Nederland, te vinden langs oevers, rivieren, parken en langs wegen. Het ho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PMAnguita, Pixabay
  • http://aardbeiplantje.nl/balkon-en-terras
  • http://www.tuinseizoen.com/tips-en-trucs-voor-het-kweken-van-sla/
  • Afbeelding bron 1: Evitaochel, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Papaya45, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: LoggaWiggler, Pixabay
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.