Slakken in de moestuin bestrijden

Slakken in de moestuin bestrijden Slakken in je moestuin, wat doe je er tegen? Slakken horen bij bladgroen zoals vlinders bij bloemen. Er zijn periodes dat je meer slakken in de tuin zult tegenkomen. Vooral in het voorjaar en najaar gedijt de slak goed. In je moestuin kan je behoorlijk wat slakken krijgen. Hoe kan je slakken bestrijden? Er zijn veel manieren om slakken te bestrijden. Maar hoe agressiever je te werk gaat, hoe ongezonder dit ook voor jezelf is. Met name als het om een moestuin gaat. Gelukkig zijn er ook biologische manieren om de slakken te lijf te gaan. Hoewel je regelmatig slakken in je moestuin tegen kunt komen, doen ze niet allemaal veel schade. Duin- en tuinslakken doen bijvoorbeeld niet veel schade. Deze herken je aan de (donkere) spiraalstreep over hun lichter gekleurde huisje. Segrijnslakken zijn veel lastiger. Deze hebben een huisje met een overwegend grijszwarte kleur. De handigste manier om slakken uit je moestuin te werpen? Ze van locatie verplaatsen. Onschadelijk voor de slak, onschadelijk voor je voedsel, en onschadelijk voor iedereen die van de planten eet. Maar hoe pak je dat het beste aan?

Slakken uit je tuin verwijderen

Als je slakken op je groenten ziet kan het je eerste reactie zijn om de slak op te pakken en hem weggooien. Dat helpt een paar uurtjes, maar dan keert de slak gewoon weer terug. Toch helpt verplaatsen van slakken wel degelijk. In 2014 deden enkele Engelse wetenschappers een onderzoek naar het effect van slakken verplaatsen uit je tuin. De uitkomst van het onderzoek werd in mei 2014 in Psychica Scripta gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek dat:
  • Slakken een paar meter verderop gooien heeft als resultaat dat de slakken weer terug kruipen naar de plek waar ze vandaan komen en je bent ze dan dus niet blijvend kwijt.
  • Slakken die 20 meter (of meer) worden verplaatst, keren niet meer terug naar de plek waar ze vandaan komen. Die ben je dus wel blijvend kwijt.

Het onderzoek werd gedaan met huisjesslakken die op het huisje gemarkeerd werden door de onderzoekers (zie bronnen).

Slakken rapen en verplaatsen

Om van slakken in je moestuin af te komen is het dus een efficiënte en biologisch verantwoorde (en ook de goedkoopste) oplossing om slakken in een emmertje te verzamelen, en deze minimaal twintig meter verderop weer uit te zetten. Merels zijn overigens dol op slakken als voedselbron, dus als er merels in de buurt zijn, kun je de slakken ook aan merels voeren, of ze uitzetten op een zichtbare plek voor merels.

Slakken bestrijden met gif?

Dit is af te raden. Er zijn veel redenen te noemen waarom dit af te raden is, de belangrijkste redenen zijn:
  • Je planten worden giftig, jij en je kinderen krijgen het gif via groente en fruit ook binnen.
  • Ook andere dieren zullen aan het gif doodgaan. Zoals vogels, vlinders en egels.
  • Gif gebruiken is indirect ook gevaarlijk voor huisdieren, en kinderen.

Slakken bestrijden op natuurlijke wijze

Naaktslakken en huisjesslakken kunnen je (moes)tuin een flinke optater geven. Ze eten lekker door en als je door de slak je hele moestuin ziet verpieteren, kan je er een en ander tegen ondernemen. Naast het verplaatsen van slakken kan je ze ook als volgt bestrijden:

Slakken bestrijden met knoflook

Slakken kunnen niet tegen knoflook. De knoflookplant is daarom een plant die ze uit de weg gaan. Knoflook is giftig voor de slak. Je kunt slakken tegenwerken met knoflookextract. Knoflookextract: maak een extract van uitgeknepen knoflook en water, en besproei je planten ermee. De slak zal er niet meer komen. Je kunt het knoflookwater ook op slakkeneieren sproeien, de eitjes gaan dan dood. Behandel de planten regelmatig, en na een regenbui even extra besproeien.

Slakkeneieren opruimen

Slakkeneieren zijn herkenbaar aan witachtige hoopjes op de aarde. Schep de eitjes op en gooi ze weg. Dit scheelt veel nieuwe slakken.

Plastic buizen tegen slakken

Plastic buizen rondom planten plaatsen helpt ook goed tegen slakken. Hier worden ook wel de middenstukken van plastic limonadeflessen voor gebruikt. Plaats de hulzen rondom jonge planten.

Anti-slakken-tape (koperstrips)

De strips van koper plak je gewoon halverwege langs de rand van potten of moestuinbakken. De slak maakt meteen rechtsomkeert zodra de slak de koperstrip bereikt heeft. De slak gaat er niet dood van en het is effectief. Ook als het vochtig weer is maakt de slak rechtsomkeert.

Halve watermeloen om slakken te vangen

Snij een watermeloen doormidden, hol hem uit totdat er nog ongeveer 1 cm vruchtvlees in de schil zit, en leg deze (meloen-kom) met de bolle kant in de tuin. Slakken (naakt- en huisjesslakken) houden van meloen en zullen zich aan de meloenresten tegoed doen en in de kom van het fruit klimmen. Daarna kun je de slakken handmatig uit de meloen pakken, in een emmertje doen, en meer dan 20 meter van je huis neerzetten.

Slakken bestrijden - slakonvriendelijke methodes

Je kunt slakken ook op meer agressievere manieren verwijderen. Dit gaat altijd ten koste van iets, van het leven van slakken, van het leven van planten, maar ook vogels, vlinders, huisdieren en zelfs kleine kinderen kunnen ernstig ziek of zelfs doodgaan van sommige van deze methodes.

Slakkenkorrels

Deze zijn af te raden om eerder genoemde redenen. De korrels zijn giftig voor alles wat leeft, inclusief vogels, die er graag van eten. Ook zijn slakkenkorrels gevaarlijk voor (huis)dieren en kinderen, en natuurlijk ook voor volwassenen.

Slakkenval

Een slakkenval is nog altijd een succesvolle methode om slakken te vangen. Zoet bier trekt slakken namelijk aan als een magneet. Er zijn kant en klare slakkenvallen te koop, maar zelf een slakkenval maken is ook niet moeilijk. Gooi er slechts een klein beetje bier in, en zet de slakken later uit. Voor de slak is het bier niet goed. Ze kunnen een akelige dood sterven in teveel bier.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slakken bestrijdenMet een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om…
Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Naaktslakken in de keukenNaaktslakken in de keukenNaaktslakken verwacht je niet meteen in je keuken of je badkamer. Toch hebben veel mensen last van deze ongewenste bezoe…

Asparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantAsparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantBen je op zoek naar een kamerplant die niet al te veel verzorging nodig heeft? Kies dan voor de Asparagus of sierasperge…
Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)De witte paardenkastanje of wilde kastanje is geliefd als schaduwboom, met de grote gelobde bladeren houdt de boom veel…
Bronnen en referenties
  • Psychica Scripta http://iopscience.iop.org/1402-4896/89/6/068002
  • http://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/283
  • http://www.duurzaamthuis.nl/slakken-in-je-tuin-hoe-kun-je-ze-natuurlijk-bestrijden
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.