De camelia met zijn prachtige bloemen bloeit in de winter

De camelia met zijn prachtige bloemen bloeit in de winter Een cameliastruik in de tuin kan veel plezier geven wanneer de struik het goed doet. In de winter (februari) is het één van de vroegst bloeiende struiken. De struik geeft een explosie aan kleur met de vele rode, roze of witte bloemen. Vooral de cameliastruiken met een dubbele bloem, waar de bloembladeren kunstig in elkaar liggen zoals bij een roos. Hij wordt daarom ook wel de roos uit het verre oosten genoemd omdat de camelia van nature voorkomt in China. Ook wanneer de camelia niet bloeit is de vorm van de struik met het mooie donkergroene blad een sieraad in de tuin.

Beschrijving van de camelia

Camellia is de wetenschappelijke naam en de camellia noemen we in Nederland camelia. De camelia valt in de familie Theaceae, waar de Camellia sinensis (theeplant) het bekendste lid van is. Door het kweken met de sierplant zijn er vele cultivars en kruisingen, zoals de:
  • Camellia japonica (Japanse roos) is de soort die voor ons het bekendste is en het meest gekweekt wordt;
  • Camellia reticulata is een soort rozerode enkelbloemige bloemen;
  • Camellia oleifera is een winterharde soort en heeft kleine witte, naar jasmijn geurende bloemen;
  • Camellia sasanqua is een niet winterhard soort met een enkel, witgeurende bloem. De camelia sasanque in de herfst tot in de winter;
  • Camellia cuspidata is een camelis met witte kleinbloemige bloemen;
  • Camellia tsaii heeft witte, kleine en geurende bloemen;
  • Camellia fraterna is een soort met een kleine, witte en enkelvormige bloemen.

Na de bloei blijven de donkere groene bladeren van de struik een trekker in de tuin. De donkergroene glanzende leerachtige bladeren zijn bij de meeste camelia’s licht gekarteld en ongeveer 3 tot 17 centimeter lang. De oorsprong van de camelia ligt in het midden en zuiden van China, grote delen van Japan en het oosten van Azië en Vietnam.

De juiste plek

In de landen waar de camelia van nature voorkomt is het een bosheester. De camelia prefereert dan ook een humusrijke, en lichtzure grond en verdraagt geen kalkrijke grond. De grond moet vochtig zijn maar wel water doorlatend. Staat de camelia te nat dan is de kans op schimmelziekten groot en komen de knoppen niet tot bloei. Plant hem verder met tuinaarde en turf, na zorgvuldig de juiste plek te hebben uitgezocht. De juiste plek is heel belangrijk voor een uitbundig bloeiende camelia.

Geen zonliefhebber

De camelia is niet echt een zonliefhebber. Om de knoppen uit te laten komen moeten deze koel zijn. Geen plek in de zon (het zuiden) maar ook niet waar de ochtendzon komt. Na nachtvorst met een heldere hemel, is er s 'morgens vaak een zonsopkomst. De cameliaknoppen warmen dan té snel op en zullen afvallen. Zoek een plek in de halfschaduw in de luwte. Bescherm de camelia in de volle grond tegen een gure en langdurige oosten/noord-oostenwind. Zet rondom de plant ademend materiaal, zoals rieten matten of dekens. Wanneer het niet meer vriest weer weghalen. In de zomer kan de camelia bemest worden met kaliumrijke mest (bijv. rhododrendronmest). Geef daarna een sproeibeurt met regenwater of ontkalkt water. Geef de camelia in het najaar en voorjaar humus om een rijkbloeiende camelia in de wintermaanden te hebben.

Strenge winter

De gekweekte camelia’s kunnen een strenge winter doorstaan, mits ze op de juiste plek staan. Bij aanhoudende strenge vorst hebben camelia’s in de volle grond toch enige bescherming en verzorging nodig.

verzorging

Een camelia in pot kan naar binnen en op een lichte en koele (4 tot 7° C.) overwinteren. Af en toe ontkalkt water geven. De camelia in de vollegrond beschermen tegen vorst en wind uit het oosten en noordoosten. Op de bodem kunnen de wortels beschermd worden met een flinke laag herfstbladeren of dennentakken (bijvoorbeeld de kerstboom bewaren). De verzorging is in de zin van water geven. Juist met strenge vorst is het vaak droog en schraal weer. De bevroren grond droogt uit. De strenge winter van 2010 met nachttemperaturen van -20 graden en dagtemperaturen rond de -10 graden is voor veel camelia’s funest geworden. Niet door de vorst maar door de droogte. Geef de wortels bij aanhoudende droogte extra kalkarm water, zodat ze niet verdrogen. Dit is ook tijdens droge zomers een punt van aandacht.

De camelia snoeien

De camelia groeit zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar. Beperk de snoei is het advies. Toch zal na vele jaren ook de camelia gesnoeid moeten worden. Te groot voor een klein tuintje, de vorm is weg of andere planten komen in de verdrukking. De snoei van de camelia is na de bloei, in het voorjaar. Knip jaarlijks de uitstekende en de dode takken weg. Verwijder af en toe de scheuten om de struik te verjongen en verwijder stakerige takken in het midden van de struik, zo laag mogelijk aan de basis, zodat de struik luchtig blijft. Zitten er takken tussen met een andere bloemvorm of bloemkleur als gevolg van de gekweekte camelia, verwijder deze dan ook. Doe er tijdens de bloei een herkenningsteken aan (een lintje) zodat na de bloei duidelijk is welke tak de andere bloeiwijze en – vorm heeft. Het snoeien van een camelia na een strenge winter is een gok, maar zeker het proberen waard. Vaak is al te zien aan de takken of ze dood zijn of niet. Dode takken breken gemakkelijk af, zijn uitgedroogd en er is geen groen meer te zien in het midden, bij het breken van de tak. Snoei het dode hout weg en hoop dat op het oude hout de plant weer nieuwe scheuten gaat geven. Geef extra meststof en kalkarm water na het snoeien. Zware snoei geeft zware groei en de camelia heeft het gered na de strenge winter van 2010.

Weetjes

  • De camelia ’s houden van ijzerrijke grond. Stop enkele roestige spijkers in de grond
  • De camelia japonica wortelt behoorlijk aan de oppervlakte. Pas op met schoffelen.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Viburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiViburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiDe Viburnum Tinus is een sieraad voor iedere tuin. De plant heeft mooi glanzend, diep groen blad en bloeit langdurig van…
Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Bloeiende planten in de winter, zijn die er ook? Een leuke tuin hebben in de winter, kan dat ook? Als je van tuinieren h…
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…

Cleome spinoza of kattensnor, zomerbloeier met 'snorharen'Cleome spinoza of kattensnor, zomerbloeier met 'snorharen'Een eenjarige zomerbloeier met een ongekende hoogte en bloeitijd in de kleuren roze, paars en wit. Een stuk of tien vijf…
Vleesetende planten en hun vallenVleesetende planten en hun vallenVleesetende planten zijn te vinden op vele plekken op aarde, hoewel ze vooral voorkomen op plaatsen waar weinig voedings…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuinen.nl/artikel/4015/Verzorging+van+de+camelia/?rubriekid=191
  • http://www.neerlandstuin.nl/struiken/camellia.html
  • http://hanninkton.nl/camellia.htm
  • http://www.deoosteinde.nl/assortiment/127/camelia
Reactie

Erik de Hoog, 09-03-2017
Geachte,
Graag had ik op de hoogte gebracht geweest of een camelia in een pot binnenshuis (permanent) kan worden gekweekt?

Dank bij voorbaat voor uw eventuele reactie.

Hoogachtend,
Erik de Hoog Reactie infoteur, 09-03-2017
Dag Erik,

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Ik koop ze, dus kweken doe ik nooit. Als je kweekmateriaal hebt zou ik het gewoon proberen. Bedenkt wel dat de luchtvochtigheid in de winter door de verwarming erg hoog is. Ik heb ze altijd buiten in de volle grond 's winters en 's zomers. Ik zou het gewoon proberen want ze zijn rond deze tijd zo prachtig.

Succes, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.