Zenuwcellen en voortgeleiding van impulsen

Zenuwcellen en voortgeleiding van impulsen Pijn is vaak heel erg vervelend. Wat is pijn precies en hoe voel je het? Een interessante vraag dat in dit artikel centraal staat. Het is een ingewikkeld proces, maar waar al veel over bekend is. Dit artikel behandelt de basis van de impulsvoortgeleiding. Dit is het transport van de gegevens over de pijn door het lichaam.

Wat is pijn

Pijn is een onaangename gevoelsgewaarwording door prikkels die aangeven dat weefsels zijn beschadigd of beschadigd dreigen te worden. Hierna volgt een aantal gedragingen die de weefsels probeert te beschermen. Deze bescherming kan bestaan uit:
 • Reflex (terugtrekken), lees hier het artikel over reflexen.
 • Immobilisatie
 • Vermijden van hiernieuwd contact met de prikkel

Hoe voel je pijn

Pijngewaarwording gebeurt in een aantal stappen:
 • Transductie
 • Transmissie
 • Modulatie van de pijn
 • Perceptie

Transmissie van de pijn is in feite het voortgeleiden van elektrische stimuli in het zenuwstelsel (van de perifere zenuwbanen tot de projectie op de cortex in de hersenen). Hieronder staat beschreven hoe de transmissie in zijn werk gaat.

Zenuwcellen en synapsen

Zenuwuitlopers (axonen) van vrijwel alle zenuwcellen (schakel-, motorische- en sensorischezenuwcellen) eindigen in een groot aantal synapsen. Synapsen zitten tegen dendrieten (het deel dat impulsen levert richting de kern van de zenuwcel) van de volgende zenuwcellen in het netwerk. De wand van een axon en van de synaps is de celmembraan. Binnen in de synaps en de axon zit cytoplasma. Buiten de axon en de synaps zit weefselvloeistof. In het cytoplasma en de weefselvloeistof zitten positieve en negatieve ionen opgelost. In rust is de hoeveelheid positieve ionen buiten de membranen groter dan in het cytoplasma. Hierdoor onstaat een potentiaalverschil. Deze kan worden gemeten en zou een waarde van -70mV aangeven.

Impulsen

Zodra er een impuls aankomt in de synaps, volgt er een ingewikkelde reeks processen. Allereerst verandert er door de actiepotentiaal de doorlaatbaarheid van Calcium-ionen door het membraan in de axon. Hierdoor stromen Calcium-ionen de axon in. Vervolgens vloeien de membranen van een blaasje met een boodschapperstofje (neurotransmitter) samen met het presynaptische membraan (het membraan aan het einde van een axon). Hierdoor komen neurotransmitters vrij in de synapsspleet (dit heet exocytose).

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
De neurotransmitters gaan naar het membraan van de dendriet (een volgende zenuwcel), dit wordt het postsynaptische membraan genoemd. De neurotransmitters binden aan de receptoreiwitten in het membraan.

Neurotransmitters en excitatie

Eiwitkanalen in het membraan die Natrium-ionen kunnen doorlaten gaan open. De Natrium gaat via het membraan naar binnen. De binnenkant van dit postsynaptisch membraan wordt positief ten opzichte van de buitenkant. Dit effect wordt excitatie genoemd (= aansporing). Dit neurotransmitter zorgt dus voor een stimulerend effect (exiterend). Het zorgt dus voor een afname van het potentiaalverschil (depolarisatie). Er ontstaat een nieuw actiepotentiaal in de zenuwcel van de dendriet als de meerderheid van de duizenden synapsen die aan hem vastzitten exciterende neurotransmitters afgeven. De synapsen van één zenuwcel kunnen namelijk maar één soort neurotransmitter maken.

Postsynaptisch membraan

Andere neurotransmitter hebben het tegengestelde effect. Ze zorgen ervoor dat eiwitkanaaltjes in het postsynaptisch membraan Kalium-ionen kunnen doorlaten. De Kalium-poorten gaan open, zodat de Kalium-ionen de dendriet uit gaan. Negatief geladen ionen blijven in de dendriet. De buitenkant van het postsynaptisch membraan wordt zo meer positief ten opzichte van de binnenkant. Dit effect wordt inhibitatie (= remming) genoemd. Dit neurotransmitter zorgt dus voor een remmend effect (inhiberend). Het zorgt dus voor een toename van het potentiaalverschil (repolarisatie, wordt minder negatief).

Afbraak door enzymen

Vervolgens worden door enzymen de neurotransmitters afgebroken, zodat de ionkanalen sluiten. De Kalium en Natrium ionen worden door K/Na-pompen weer in het membraan terug gepompt. In de volgende zenuwcel ontstaat een actiepotentiaal als er meer stimulerende dan remmende neurotransmitters vrijkomen uit de synapsen van verschillende neuronen die met de zenuwcel in verbinding staan.

Op middelbare scholen wordt vaak onderwezen dat een actiepotentiaal wordt veroorzaakt door een heleboel ionen (natrium en kalium) die naar binnen en naar buiten stromen door het membraan. In werkelijkheid wordt een verandering in het potentiaalverschil over het membraan al door een beperkt aantal ionen veroorzaakt.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende typen zenuwcellenVerschillende typen zenuwcellenHet zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die elk zijn opgebouwd uit een cellichaam en uitlopers. In het celli…
Impulsgeleiding en de bouw van het zenuwstelselHet zenuwstelsel is erg belangrijk in ons lichaam, het stuurt en coördineert alle handelingen. Zonder zenuwstelsel zijn…
Het zenuwstelsel: steuncellen van het perifeer zenuwstelselHet zenuwstelsel: steuncellen van het perifeer zenuwstelselSteuncellen zijn onder andere van belang voor de bescherming van neuronen, de fysieke steun van de axonen en de metabole…
Reflexen en reflexboog: kniepeesreflexReflexen en reflexboog: kniepeesreflexEen actie die door het centrale en perifere zenuwstelsel automatisch wordt uitgevoerd, maar waar de wil geen invloed op…

Micro-organismen in verschillende kringlopenMicro-organismen in verschillende kringlopenLekker hè, een wijntje? Wat fijn dat we micro-organismen hebben die voor de alcohol zorgen! Maar er zijn nog veel meer m…
Eiwitten en enzymen in cellenEiwitten en enzymen in cellenEiwitten bepalen de eigenschappen van ieder levend wezen. Enzymen zijn een speciaal soort eiwitten. Enzymen komen op ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Craniomandibulaire functie en dysfunctie, prof.dr.ir. M. Naeije en dr. L. van Loon (redactie), ACTA, Amsterdam.
 • Nectar biologie VWO bovenbouw, Wolters-Noordhoff, Groningen, W. Bax e.a.
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.