Porifera - de sponzen

Porifera - de sponzen Dit artikel gaat over de groep van de porifera. Dit zijn de sponsachtigen. Ze leven op de zeebodem en hebben hun eigen manier van voedsel verzamelen.

Porifera:

De Porifera is de naam voor de groep van de sponzen. Porifera betekent dan ook letterlijk “drager van poriën”. De sponsachtige structuur bevat namelijk talloze gaatjes waar het water door naar binnen wordt geleid. Binnenin de holle spons (deze holte wordt ook wel spongocoel genoemd) zitten kleine choanocyten die de voedselpartikels uit het binnengestroomde water opvangen met hun eigen kleine flagella. Door middel van fagocytose (insnoering) wordt dit voedsel de choanocyte ingeleid. Het overtollige water wordt via het osculum (grote opening bovenin de spons) weer naar buiten gestuwd.

Sponzen zijn sessiel

Dit houdt in dat ze altijd aan een oppervlakte op de zeebodem vastzitten. Ook zijn ze hermafrodiet; ze produceren zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingscellen, die met het uitgestuwde water de spons uit gaan en op een naburige spons terechtkomen en daar tot bevruchting zorgen.

Type sponzen

Er zijn 3 types te onderscheiden bij de porifera: het ascon-type, het sycon-type en het leucon-type. Het ascon-type wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van slechts één osculum en één trilhaarkamer (de structuur in de buitenwand van de spons die het water via de poriën naar de centrale holte leidt). Het sycon-type heeft nog steeds maar één osculum, maar heeft meerdere trilhaarkamers. Tenslotte heeft het leucon-type zowel meerdere oscula als meerdere trilhaarkamers.

De porifera hebben 5 celtypen:

Spongocyt/sclerocyt: deze vormen de spicula (naaldjes) voor het “skelet”
Choanocyt: genereren de waterstroom en vangen de voedseldeeltjes uit het water
Amoebocyt: vertering en verspreiding van voedingsstoffen
Porocyt: vorming van het ostium
Pinacocyt: bekleding van de spons met sponshuid.
© 2007 - 2024 Dominique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WaterspelletjesWaterspelletjesAls het warm weer is zoeken we allemaal de verkoeling op en hebben we allemaal wel zin in een verfrissende activiteit. W…
De efficiente huisvrouw / -man: schoonmaakbenodigdhedenHet huishouden is een noodzakelijk kwaad. Vrijwel niemand beleeft er echt plezier aan en de meesten onder ons willen het…
Nail art-ideeën voor beginnersNail art wordt steeds populairder in Nederland. De kunst van het nagelversieren is over komen waaien uit de Verenigde St…

Kwallen (of eigenlijk: Cnidaria)Kwallen (of eigenlijk: Cnidaria)Het is dit keer de beurt aan de Cnidaria, de volgende groep organismen in de reeks volgens de evolutie van het dierenrij…
Anatomie - BewegingenAnatomie - BewegingenDankzij het bewegingsapparaat is het lichaam in staat tot bewegen. In de anatomie heeft elke soort beweging zijn eigen b…
Bronnen en referenties
  • Campbell & Reece, Biology, 7e druk
Dominique (16 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.