Artrose bij de hond
Artrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij dieren. Deze aandoening vormt bij meeste honden een probleem. Dit kan al dan niet rasgebonden zijn. Een grotere hond zoals de Duitse herder heeft veel meer kans op het ontwikkelen van artrose. Maar het kan nagenoeg bij bijna ieder ras voorkomen. Wat zijn nu de symptomen van artrose, en hoe wordt deze aandoening behandeld? Daar handelt dit artikel over.
Definitie
De term artrose is bij meeste mensen wel gekend. Maar wat is het nu precies? Artrose is een aandoening aan de gewrichten van de hond. Meer bepaald ter hoogte van de kraakbeenlaag. In de volksmond wordt deze aandoening "slijtage van de gewrichten" genoemd. Toch kan artrose verschillende oorzaken hebben.
Artritis
Artritis kan een oorzaak zijn voor artrose bij de hond. Het wordt ook vaak in één adem met artrose genoemd. Toch zijn deze twee aandoeningen niet dezelfde. Bij artritis spreken we van een ontsteking aan de gewrichten. Terwijl artrose een slijtage aan de gewrichten is, ten gevolge van diverse factoren, soms artritis.
Oorzaken bij artritis zijn vooral: purulente artritis (bacterie die beland in het gewricht), losgekomen stukje bot, overactieve gewrichtsbanden en/of een gescheurde kruisband. Wanneer artritis niet wordt behandelt zal dit onverbiddelijk leiden tot artrose door de overmatige krachten die op de gewrichten inwerken.
Symptomen bij artritis zijn voornamelijk: pijn, zwelling, roodheid, warm aanvoelen van het desbetreffende ledemaat en gaat soms ook gepaard met koorts. Artritis kan optreden op eender welke leeftijd bij de hond. Het komt dus niet enkel voor bij oudere honden.
Bij artritis is het aangewezen meteen een dierenarts te raadplegen. In de meeste gevallen wordt er een ontstekingsremmer en een koortswerend middel gegeven. Verder wordt aangeraden het gewricht waar de ontsteking zich voordoet koel te houden en de hond voldoende rust te geven. Let wel op, bij artrose wordt net beweging aangeraden.
Ouderdom
Het is vanzelfsprekend wanneer je hond ouder wordt, niet alle lichaamsfuncties nog voldoende zullen functioneren. Net zoals schoenen waarop je dagelijks loopt, deze zullen ook slijten. Dit is te vergelijken wat er met gewrichten, of meer bepaald de kraakbeenlaag gebeurt na enkele levensjaren bij de hond.
Symptomen bij artrose
Gelukkig zijn de symptomen van artrose zeer gemakkelijk te herkennen. Al is de grens tussen artrose en artritis soms niet helemaal duidelijk. Bij artrose komen volgende symptomen het meeste voor:
- Bij het opstaan zal je hond soms wat stijf lijken. Dit is meestal nadat je hond een tijdje neerlag. Na wat beweging zal dit beter gaan.Teveel beweging kan er echter voor zorgen dat de symptomen terugkomen gepaard met pijn.
- Manken is één van de voornaamste symptomen bij deze aandoening. Dit kan op één of meerdere poten zijn.
- Artrose zal ook pijn geven bij de trouwe viervoeter, waardoor je hond begint te janken wanneer hij op de pijnlijke poot stapt.
- Zwelling door vochtophoping aan het aangetaste ledemaat.
- In een later stadium, wanneer de artrose niet wordt behandeld, kan een vergroeiing of verandering van de gewrichtstructuren optreden.
Behandeling artrose
Artrose wordt door een dierenarts vastgesteld door diverse onderzoeken. Soms wordt een radiografie genomen ter bevestiging van een vermoedelijke artrose. Deze aandoening zal waarschijnlijk worden behandelt met medicatie en een niet belastende beweging. Niet belastende beweging omdat bij teveel beweging het probleem zal worden verergert. Een ideale behandelingsmethode waarmee de hond kan worden geholpen is zwemmen, hiermee worden de gewrichten niet extra belast. Soms kan men de artrose ook door middel van een operatie behandelen, door de oorzaak van de artrose weg te nemen. Bijvoorbeeld wanneer een losgekomen stukje bot tot artritis heeft geleid, waardoor deze is overgegaan in artrose. Na de operatie zal nog altijd een matige bewegingstherapie worden aangeraden.
Tot slot
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Als men deze aandoening vroeg opmerkt is het waarschijnlijk dat je hond er een betere levenskwaliteit op na houdt. Ook een regelmatige controle door een dierenarts kunnen de kansen op een zware vorm van artrose, bijvoorbeeld voorafgegaan door artritis, vermijden.