Forelvissen bij een forelkwekerij
Op forel vissen is een leuke hobby, lees hier welk aas je kunt gebruiken en hoe je kunt vissen op forel. Ook staat hier een beschrijving hoe je een forel kunt slachten en schoonmaken. En hoe je de forel vervolgens kunt vervoeren.
Forelvissen
Het vissen op forel is een leuke en ontspannende bezigheid. En je hoeft er helemaal niet voor naar het buitenland te gaan. Ook in Nederland kun je bij een forelkwekerij op forel vissen. Vaak is er dan een kunstmatig meertje aangelegd bij de kwekerij waar visliefhebbers naar hartenlust op forel kunnen vissen. En dat forelvissen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn kun je lezen in onderstaand artikel.
Hengels en de techniek om forel te vangen
Bij de meeste forelkwekerijen kun je een hengel huren, dit is zeker voor beginnende vissers een verstandige keuze om te doen. Meestal mag je immers maar een paar uur vissen en dan is het zonde als je deze tijd besteedt aan het uit de knoop halen van de vislijn. Bij de meeste kwekerijen krijg je een werphengel met een dobber en een haakje. Dit zijn vaak lichte hengeltjes. Ook is het aan te raden om een leefnet en een schepnet te huren of te kopen. Bij de meeste visvijvers ben je immers verplicht om de forel mee naar huis te nemen.
Aas om forel mee te vangen
Als aas kun je kiezen uit verschillende producten, wormen, maden en meelwormen zijn zeer geschikt voor een beginnende forelvisser. Ook kun je er voor kiezen om powerbait te kopen, dit is een soort klei met vismeel. Hier kun je balletjes van maken en deze aan het haakje bevestigen. Voor de gevorderde visser kan het ook leuk zijn om te gaan vliegvissen op forel.
Forel is een rover
Vaak wordt forelvissen gekozen als bedrijfsuitje. Wat je dan vaak ziet is dat iedereen zijn hengel in orde maakt en vervolgens rustig naar zijn of haar dobber gaat staan kijken. Maar forel is een roofvis, de manier om het meeste forel te vangen is door je dobber steeds opnieuw in te gooien en weer op te halen. Waarbij de afstand tussen te dobber en het aas minimaal een meter moet bedragen. De forel zal het aas “aanvallen” als het voorbij komt.
Hoeveelheid forel
De hoeveelheid forel die je vangt hangt af van de vijver waarin je vist. Bij de meeste forelkwekerijen wordt de levende forel na betaling in het water losgelaten. De grootte van de forel en de hoeveelheid forel is afhankelijk van de kweker.
Slachten van de forel
De meeste mensen willen de gevangen forel graag mee naar huis nemen. Het handigst is het om de forel vanuit het leefnet gelijk dood te slaan. Dit kan door de forel een stevige tik op zijn kop te geven met bijvoorbeeld een moersleutel of een hamer. Voor de hygiëne is het aan te raden om een plastic zak, een koelbox en een mes mee te nemen naar de visvijver. Een plastic zak om de vis in mee te nemen en de koelbox om bederf tegen te gaan. Als de forel dood is kun je hem op een aanrechtblad leggen. Het schoonmaken van een forel doe je door een punt van een mes in de anus te steken en de buikholte van de vis tot aan de kop toe open te snijden. Met je vinger kun je nu gemakkelijk de ingewanden verwijderen. Spoel de binnen en buitenkant van de vis goed af, hij heeft immers een slijmlaag aan de buitenkant. Snij vervolgens de kieuwen er gedeeltelijk uit omdat deze vrij gemakkelijk kunnen bederven. En dit de vis natuurlijk niet ten goede komt.