Hoe maak ik compost?

Compost zelf thuis maken is zeer eenvoudig en draagt goed mee aan het milieu. U levert minder afval en tevens bespaart u kosten op de koop van compost.

Compost


Waar kan compost uit bestaan

Compost kan het beste bestaan uit kleine afbreekbare producten uit de tuin en keuken. Het beste kunt u gekookte etensresten niet gebruiken maar weggooien in de GFT bak om ongedierte te voorkomen. Snoeihout is te grof en kost daarom teveel tijd om af te breken in compost. Ook is het af te raden om aardappel en citrus schillen te gebruiken in compost omdat deze bestrijdingsmiddelen of kiemremmers bevatten wat de werking van de compost niet bevordert.

De volgende materialen zijn prima geschikt als composthoop:

  • Resten van rauwe groenten en fruitafval.
  • Snijbloemen, bloemen en kleine groene planten.
  • doppen van noten en eierschalen.
  • Filterzakjes met koffiedik.
  • Theebladeren en theezakjes.
  • Mest van kleine huisdieren met stro, geen kattenbakkorrels.
  • Resten uit groente en siertuin.
  • Gemaaid gras, onkruidm haafscheersel en bladeren.

Plek van de composthoop

De plek van een open compostbak is het beste op een schaduwrijke plek, een gesloten compostvat mag meer in de zon staan.

Opbouw van een composthoop

De opbouw van een composthoop kan het beste worden gedaan in lagen van ongeveer 10 à 20 centimeter. U begint met een laag slap groen en bruin materiaal als gras en bladeren. Daar bovenop doet u mest die verkrijgbaar is bij het tuincentrum om het proces te versnellen. Dan maakt u opnieuw een laag van uw compostmaterialen, waarna u weer mest plaatst. Ook is het mogelijk in plaats van de mest aarde te gebruiken.

Om de composthoop extra goed op te bouwen zorgt u voor een luchtig geheel, dit is bijvoorbeeld mogelijk door onderaan de composthoop takjes te leggen of een paal in het midden van de compost te plaatsen. De paal verwijdert u na het maken van de composthoop om zo een schoorsteen effect te creëren.

Tevens is het belangrijk de composthoop vochtig te houden. Om te controleren of er genoeg vocht in het materiaal zit kunt u een greep compost nemen welke u uitknijpt tussen uw hand, komen er druppels uit dan is de composthoop nat genoeg. Denkt u dat de composthoop te nat is voeg dan droge zaken als bladeren toe en schep alles om, te droog kunt u aanpassen door wat water toe te voegen.

Hoe werkt compost

In een goede opgezette composthoop ontstaat broei, bacteriën die voor afbraak zorgen veroorzaken namelijke temperatuur. Dit kan wel oplopen tot 40 graden en in een grote composthoop zelfs tot 50 à 60 graden. Het composteringsproces wordt versneld door de hoop regelmatig (bijvoorbeeld elke zes weken) om te scheppen. Als de hoop fors geslonken is, er geen warmte meer vanaf komt (te constateren door even met de hand te voelen) en er geen herkenbaar materiaal meer aanwezig is, dan kunt u de compost laten rusten.

Wanneer is de compost compost?

Afhankelijk van de weersomstandigheden is compost na een maand of vijf à zes klaar voor gebruik. Hij is dan bruin tot bruin-zwart. Compost kan op verschillende manieren nuttig gebruikt worden. Het is heel goed om één keer per jaar een laagje van 1,5 à 2 cm compost over de hele tuin te verspreiden.

Veel succes met uw eerste composthoop, hopelijk kunt u een eerste composthoop maken in uw tuin.
© 2006 - 2024 Webtuinman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Zelf compost makenZelf compost makenCompost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en min…
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…
Je eigen compost makenComposteren heeft een vergelijkbaar effect op het milieu als verbranding. Maar natuurlijk levert het ook een nuttig prod…

Het Nederlands BroeikaseffectHet Nederlands BroeikaseffectDe temperatuur stijgt. De hoeveelheid aan broeikasgassen neemt snel toe en de gevolgen hiervan zijn ook groot. We richte…
Webtuinman (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.