Waar of niet waar? Feiten en fabels over muggen

Waar of niet waar? Feiten en fabels over muggen “Deur dicht of het licht uit”. Dat hoor je in de zomer vaak als mensen geen muggen in huis willen lokken. Terwijl muggen helemaal niet worden aangetrokken door het licht. Ze hebben het eigenlijk liever donker. De beestjes zijn vooral actief in de schemering, als de temperaturen dalen en de luchtvochtigheid nog hoog is. Maar over muggen en ook over de bescherming tegen muggen bestaan veel misverstanden. Zo zouden hun favoriete slachtoffers vooral mensen zijn met "zoet bloed" terwijl vrouwen vaker zouden worden gestoken dan mannen. Sigarettenrook zou muggen afschrikken evenals knoflook eten. Maar wat is allemaal waar van dat alles en wat niet?

Inhoud


Muggen hebben voorkeuren

Niet alleen wij kijken uit naar de zomer, ook muggen. Grote mensenmenigtes bij meren en parken in de zomer, zijn voor de kleine bloedzuigers een waar festijn. En bijzonder aantrekkelijk voor hen, zijn mensen met een bepaalde drankvoorkeur. Maar waarom wordt juist jij gestoken en je buurman niet? Wel, ook muggen hebben hun voorkeuren. Wie geen slachtoffer wil zijn, moet de volgende fouten vermijden.

Na het sporten ongedoucht blijven

Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur, een geur die bij elke persoon verschillend is. Behoor jij tot de ongelukkigen die muggen lekker vinden, let er dan in de zomer op om direct te douchen na het sporten. Door het sporten voer je je lichaamstemperatuur op en hoe warmer je huid is, des te beter de mug je kan ruiken.

Alcohol drinken

Let op je alcoholgebruik omdat muggen erdoor worden aangetrokken. Waarom dit zo is, hebben onderzoekers nog niet kunnen achterhalen. Maar gebleken is dat met name bierdrinkers als een magneet op de mug werken.

Muggen houden vooral van zoet bloed

Niet waar! Wat men ook mag verstaan onder de in de volksmond zo veel gebezigde term “zoet bloed”, feit is dat muggen houden van "rijk" (lees: vet) bloed. Daarom steken ze bij voorkeur mensen met een hoog cholesterolgehalte. Wie erin slaagt om zijn cholesterolgehalte te verlagen, verbetert daardoor ook zijn persoonlijke bescherming tegen muggen.

Deze voedingsmiddelen verlagen cholesterol

  • Soja: wie dagelijks bijvoorbeeld 750 milliliter sojamelk drinkt, verlaagt zijn cholesterolspiegel met vijf procent.
  • Tomaten: ze bevatten lycopeen, vitamine C en foliumzuur. Lycopeen in het bloed verhindert dat zich LDL-cholesterol afzet in de vaten.
  • Groene groenten en fruit: spinazie, snijbiet, kool, boerenkool, sla, broccoli, groene asperges en kiwi bevatten foliumzuur. Dat verlaagt het homocysteïnegehalte. Te veel homocysteïne veroorzaakt dat zich LDL sneller in de bloedvaten ophoopt.

Licht trekt muggen aan

Nee, want muggen zien bijna niets. Ze oriënteren zich meer op geuren in de lucht en op warmte. Feit is dat muggen houden van de geur van zweet, zoete geur, warmte en vocht. Ze vinden hun slachtoffers doordat ze zich op het CO2-gehalte in de lucht oriënteren. Hoe hoger de concentratie aan CO2, hoe dichter ze bij hun slachtoffers zijn, bijvoorbeeld mensen. Die stoten CO2 uit via de lucht die ze uitademen.

Wat kan je doen ter bescherming tegen muggen?

Het is een een misvatting dat een hoog knoflookverbruik de lichaamsgeur verandert en dus de muggen op afstand houdt. Veel knoflook eten schrikt wel je medemens af, maar niet de kleine bloedzuigertjes. Ook geurige balkonplanten zoals lavendel beschermen niet tegen muggen. Hoewel de planten er leuk uitzien en lekker ruiken, zijn muggen er helemaal niet van onder de indruk. Wat helpt dan wel?
  • Let er vooral op dat je de insecten geen broedplaatsen biedt zoals waterschalen op het balkon;
  • Als je in de open lucht bent, spuit dan je kleding in met permethrine-spray;
  • Probeer in de woning de bloedzuigertjes zelfs niet in je buurt te laten komen. Een klamboe, een fijnmazig muggennet bedoeld om muggen te weren gedurende de nacht, is al voor pakweg 15 euro in outdoorzaken te koop. En horren houden de beestjes buiten bij het luchten.
  • Ook gebruik van de goede oude vliegenmepper kan helpen in de strijd tegen muggen. Hopelijk tref je daarbij zo veel mogelijk vrouwtjes. Want alleen die manifesteren zich als mini-vampiers omdat ze het bloed nodig hebben om hun eitjes te voeden. Mannelijke muggen steken niet.

Alleen zalf helpt bij een muggensteek

Nee, ook speeksel koelt en gaat op die manier de zwelling tegen. Bovendien voorkomt speeksel infecties. Tip: breng samen met het speeksel een weinig zout op de muggenbeet aan. Zo wordt de plek perfect gedesinfecteerd.

Muggensteken zijn vervelend, maar niet gevaarlijk

Niet waar. Muggen kunnen ook in Europa ernstige ziekten overbrengen. Zo heeft de in de tropen en subtropen gevreesde tijgermug anno 2016 ook Italië, Frankrijk, Portugal, België en het zuiden van Zwitserland al veroverd. De tijgermug kan knokkelkoorts veroorzaken, een aandoening die ernstige bot- en hoofdpijn veroorzaakt. En ook meer en meer mensen reageren zeer allergisch op muggeneiwitten die bij een muggensteek in het bloed belanden. De gevolgen: misselijkheid, problemen met de bloedsomloop, en vaak ook zwellingen zoals bij wespensteken. En wat te denken van het Zika-virus dat in de aanloop naar de Olympische Spelen 2016 zo vaak het nieuws haalde en dat ook in het westen al slachtoffers maakte?
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomenMuggen bestrijden en muggensteken voorkomenHoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende…
Muggen: Verschillende fabels en feitenMuggen: Verschillende fabels en feitenEr doen veel verhalen de ronde over muggen. Zo zouden ze dol zijn op zoet bloed, helpen citroenkaarsen om muggen op afst…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…

Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?De bedwants is al enkele jaren aan een opmars bezig. De bedwants is een heel klein beestje, dat onder andere leeft van h…
Duizendpoten en miljoenpoten - rovers en afvalopruimersDuizendpoten en miljoenpoten - rovers en afvalopruimersDuizendpoten en miljoenpoten worden vaak door elkaar gehaald, maar zij zijn zeer verschillende organismen en behoren tot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.duurzaamthuis.nl/muggen-natuurlijk-bestrijden
  • http://gezonder.blogspot.nl/2016/07/hoe-gevaarlijk-is-het-zika-virus.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.