Hondenweetjes: vieze hondenmanieren herkennen en afleren

Hondenweetjes: vieze hondenmanieren herkennen en afleren Onze honden zijn onze vrienden maar soms hebben ze toch rare hondenmanieren. Waarom drinkt onze hond zo graag het water uit het toilet? En waarom eet hij zijn eigen uitwerpselen op? Waarom rolt hij zichzelf door allerlei vieze dingen? Waarom knabbelt hij op vuil ondergoed? Waarom krabt hij aan je kussens of zetels alvorens zich neer te leggen? Vaak zijn al deze rare en vieze gewoonten overblijfselen van uit de oertijd of van hun tijd als pup. Het is dus een kwestie van instinct. Hondenmanieren begrijpen en hoe ze af te leren.

Hondenmanieren begrijpen en afleren

Vele mensen beschouwen hun hond als een mens, als gelijkwaardig. Maar dat zijn ze niet. Ze hebben hun eigen hondenmanieren en rare gewoonten. Gewoonten die stammen uit de tijd dat ze in het wild leefden. Of die hen zijn aangeleerd door hun mama toen ze pup waren. Sommige van deze vieze gewoonten kan je hen toch maar beter afleren.

Hond drinkt uit toilet

Waarom drinkt mijn hond toch steeds uit het toilet? Simpel, het water uit het toilet is zuiver. Immers, telkens je naar het toilet gaat, trek je door. Het verse water zit vol zuurstof, is lekker fris en helder. Het blijft ook langer koel door het porselein van de wc. Dus verkiest je hond dit water boven het lauwe, kleffe water dat al de hele dag in zijn drinkbakje staat. Is het gezond? Neen, niet echt, want in het wc-water zitten vaak restjes van chemicaliën die je gebruikt hebt om je toilet te reinigen. Om maar te zwijgen van wc-blokjes. Toch mee uitkijken dus en voor de veiligheid van je hond het wc-deksel iedere keer dichtdoen of de deur van het toilet of de badkamer sluiten!

Hond eet uitwerpselen

Oorzaken van coprofagie

Coprofagie of het eten van uitwerpselen kan vele oorzaken hebben. Hieronder vind je de voornaamste.

Nestgedrag
Teefjes likken de poep van hun puppy's om plas-en poepgedrag aan te leren. Vaak eten ze de uitwerpselen daarna ook op. Puppy's nemen dat gedrag soms over. Worden ze te vroeg uit het nest gehaald, dan heeft de teef nog niet de kans gehad om hen dit gedrag terug af te leren. Je pupje zal het dus blijven doen tot je hem op andere gedachten brengt.

Aandacht trekken
Wanneer honden zich vervelen of niet genoeg aandacht krijgen van het baasje, kunnen ze ook dit gedrag ontwikkelen. Baasje vindt dit immers heel vies en komt dan wel aangerend. En de hond is tevreden, want de baas houdt zich met hem bezig. Ook negatieve aandacht is aandacht, schijnt de hond wel te denken.

Netheid
Wanneer honden zich in een kleine ruimte bevinden of wanneer hun terrein niet netjes wordt gehouden, gaan honden over tot het zelf opruimen van de troep. En daarbij eten ze dus ook de uitwerpselen op die ze tegenkomen.

Zindelijkheidstraining
De drang om poep op te eten kan ook ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining. Immers, er zijn mensen die hun pup met hun neus door de poep halen wanneer deze weer eens een pakje in huis heeft laten vallen. Meestal met veel gedonder er bij. De pup gaat dan de gewoonte aannemen om snel zijn poep op te eten, zodanig dat baasje niet gaat roepen en tieren en dat hij er niet met zijn neusje door moet.

Eetpatroon
Ook door het eetpatroon kan deze gewoonte ontstaan. Ofwel bij honden die te weinig eten krijgen en die dan hun voedingsstoffen elders proberen te zoeken. Ofwel bij honden die maar één maaltijd per dag krijgen of teveel ineens krijgen. In dat geval gaan honden poep opeten uit verveling of om iets te hebben om op te sabbelen.

Coprofagie afleren

Hoe kan je je hond die vervelende gewoonte afleren? Ook hier zijn verschillende remedies mogelijk.

Afleiding
Wanneer je gaat wandelen en je hond wil zijn poep opeten, leid je hem af door het gooien van een stok of bal. Je kan dan ondertussen de poep opruimen.

Belonen
Wanneer de hond zijn behoefte heeft gedaan, geef je hem een hondensnoepje of wat lekkers. Zo heb je ondertussen ook weer tijd om de poep op te ruimen.

Voederen
De hond meerdere keren per dag kleine hoeveelheden hondenvoer geven, zodanig dat hij geen poep gaat zoeken uit verveling of om zijn dieet aan te vullen.

Poep vies maken
Vaak helpt het ook wanneer je de poep gaat besprenkelen of bestrooien met iets dat onschadelijk is voor de gezondheid van de hond, maar dat erg vies smaakt voor hem. Citroensap of peper bijvoorbeeld.

Supplementen
Je kan ook bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toevoegen. Biergist of ijzertabletten zouden wel eens willen helpen. Ook ananas schijnt effect te hebben. Verse ananas zou een bepaalde stof bevatten die honden het opeten van poep zou afleren. Deze stof wordt vernietigd wanneer de ananas wordt warmgemaakt. Ananas uit blik is dus niet geschikt. Iedere dag een paar kleine stukjes verse ananas geven zou dus ook een oplossing kunnen zijn.

Hond rolt door vieze dingen

De gustibus et coloribus non est disputandum. Over smaken en kleuren wordt niet gediscussieerd. Dit geldt ook hier. Wat voor ons lekker ruikt, ruikt helemaal niet lekker voor onze hond en vice versa. Dus vindt je hond een dode vogel of andere troep, dan zal hij daar met alle plezier zijn neus eens goed induwen of nog beter eens lekker door gaan rollen. Ook het overlevingsaspect van de hond speelt hierin een rol. Wanneer hij door viezigheid rollebolt, gaat de hond niet meer naar roofdier ruiken en kan hij zijn prooi op die manier in verwarring brengen. Hoewel onze honden niet zelf meer achter voedsel moeten zoeken, blijft hun instinct zijn werk toch nog doen.

Hond snuffelt en knabbelt graag aan vuile was

waarom de hond zo dol is op je vieze wasgoed? Het antwoord hierop is eenvoudig. De vuile was draagt jouw geur. En honden vinden het nu eenmaal zalig om zich met de geur van baasje te omringen. Dus een nestje maken met vuil ondergoed of er eens flink op sabbelen. Wat dan meteen ook hun behoefte tot kauwen bevredigt. Meestal geeft het daarna ook nog aanleiding tot een spelletje. Immers, baasje vindt dit helemaal niet leuk en zal het kledingstuk proberen af te pakken. Leuk! Baasje wil spelen! De oplossing voor dit probleem is heel simpel: let er op dat de hond niet bij de vuile was kan. En geef hem een speeltje waar hij op kan knabbelen en waarmee je ook eens kan gooien.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemisch toilet huren en kopenChemisch toilet huren en kopenEr zijn verschillende situaties denkbaar waarin het handig kan zijn om een chemisch toilet te kopen of huren. Een chemis…
Bittere smaak in de mond door pijnboompittenBittere smaak in de mond door pijnboompittenPijnboompitten zijn een lekkere toevoeging aan salades, soepen en andere gerechten. Echter kunnen mensen na het eten van…
Toiletpapier (wc-papier)Toiletpapier is zoals de naam al zegt, een stuk papier waarmee men zijn billen en de anus afveegt op het toilet. Dat pap…
Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenWorminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenZodra de letter R weer uit de maand is, krijgt onze gezondheid vaak een goede impuls. Maar het mooie zomerweer kent ook…

De Boerenfox: Karakter en pupsDe Boerenfox: Karakter en pupsDe boerenfox is geen erkend ras. Toch weet bijna iedereen wel, welke hond er bedoelt wordt met de boerenfox. De boerenfo…
Huisdieren: de krolse katHuisdieren: de krolse katAls de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater – soms met eerst nog een gevecht – toe haar te dekken. Hoe wer…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.