Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdieren

Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdieren Als het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en vliegen. Het warme weer zorgt ervoor dat deze parasieten zich goed kunnen ontwikkelen. Zij leven van het bloed van de huisdieren.]Teken kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers bij zich dragen en via een beet het huisdier besmetten met Borrelia (ziekte van Lyme), Babesia en Ehrlichia. Voor konijnen kan de blauwgroene strontvlieg gevaarlijk zijn. Deze legt bij een wondje in de vacht eitjes die al binnen enkele uren uitkomen. De maden beginnen meteen te vreten en dat kan het begin van een vreselijke dood voor het konijn betekenen. Bestrijden van de vlo, teek en mijt kan. In de dierenwinkel en bij de dierenarts zijn bestrijdingsmiddelen en preventieve middelen te koop. De zon kan ook voor dieren een kwelling zijn. Een cavia in de volle zon gaat onherroepelijk dood.

Huisdieren en zomeraandoeningen

Het warme weer zorgt ervoor dat vlooien, teken en mijten zich goed kunnen ontwikkelen. Deze parasieten maken dan ook dankbaar gebruik van hond, kat of konijn. Maar ook ogenschijnlijk onschuldige groene grasaartjes kunnen voor veel ongemak voor de huisdieren zorgen. In de volksmond worden ze niet voor niets 'kruipertjes'genoemd. Veel dieren hebben ook last van de warmte van de zon zelf.

Bron: Luis Fernández García, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Luis Fernández García, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Vlooien bij huisdieren

Deze parasieten komen in principe het hele jaar door voor. In de zomermaanden groeit hun aantal in een zeer hoog tempo, omdat het proces van eitje tot vlo door de warmte sneller verloopt. Vlooien zijn ongeveer 3mm groot die bij dieren en mensen bloed zuigen. Dit veroorzaakt jeukende bultjes.

Een vlo produceert per dag tientallen eitjes. Als een hond of een kat vlooien heeft vallen vanuit de vacht eitjes op de grond, meestal op de plaats waar het dier veel ligt. Daar komen de eitjes uit en vormen de larven weer de voorbode voor een nieuwe serie vlooien, die weer terugkeren naar de vacht. In de dierenwinkel en bij de dierenarts zijn bestrijdingsmiddelen en preventieve middelen tegen vlooien te koop. Bovendien is het aan te bevelen om het dier regelmatig even met een vlooienkam te controleren.

Bron: André Karwath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: André Karwath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Teken bij huisdieren

Teken zijn achtpotige parasieten die evenals de vlooien leven van het bloed van onder andere huisdieren. De teken komen voor in struikgewas en op grassprieten. Veel mensen denken dat hun huisdier alleen in het bos teken kunnen oplopen, maar dat kan ook in de eigen tuin het geval zijn. Ze bijten zich vast in de huid van hond of poes, (honden hebben er meer last van) om zich tegoed te doen aan het bloed van het dier. Elk jaar veroorzaken teken meer ziektes bij vooral honden. Zij dragen ziekteverwekkers bij zich die via een beet de hond kunnen besmetten met o.a. Borrelia (ziekte van Lyme), Babesia en Ehrlichia. Deze ziektes kunnen fataal aflopen!

De strontvlieg en maden

Het konijn is het huisdier dat het meest te maken heeft met de strontvlieg en de soms dodelijke gevolgen. Deze blauwgroene vlieg wordt aangetrokken door wondjes of door een vieze vacht, meestal bij het achterwerk van het konijn. De strontvlieg legt in de vacht bij de wond eitjes die al binnen enkele uren uitkomen. De maden beginnen meteen te vreten in het vlees van het konijn. Als je nu niet direct naar een dierenarts gaat zal het dier een zeer vervelende pijnlijke dood tegemoet gaan. Het is dus letterlijk van levensbelang om konijnen en hokken goed schoon te houden en regelmatig te controleren.

De zon en dieren

Veel mensen denken wel aan zichzelf als het warm is, maar minder aan hun huisdier. De zon kan ook voor dieren een kwelling zijn. De meeste dieren zweten niet. Zij hebben dus absoluut verkoeling nodig. Een cavia in de volle zon gaat onherroepelijk dood. Zonnestralen hebben op huisdieren dezelfde werking als op mensen. Ook voor hen zijn ze schadelijk voor de huid. Moet een dier door welke oorzaak dan ook langdurig aan de zon worden blootgesteld heeft het evenals de mens zonnebrandcrème nodig. Die moet dan met factor 15 op neus, oren en dunne vachtplekken worden gesmeerd. En natuurlijk voor alle dieren voldoende koel en vers water.

Huisdieren en vakantie

Tijdens de reis kunnen de eerste parasieten zich al neerlaten op de vacht van de hond of poes. Even de hond uitlaten in de bosjes of struiken kan al voldoende zijn om een teek op te lopen. Juist tijdens de reis wordt er weinig door de baasjes gecontroleerd. Dit kan gedurende de vakantie zelf vervelende consequenties voor de huisdieren hebben. Blijf ook waakzaam tijdens de reis en de vakantie met hond, kat, konijn of welk dier dan ook.
© 2009 - 2025 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bestrijd je maden in de containerMaden, niemand houdt er van maar soms komen ze in je container terecht. Zeker in de zomer als het warm en broeierig weer…
Heeft mijn kat vlooien?Heeft mijn kat vlooien?De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als…
Hoe bestrijd ik maden in mijn container?De containers zijn voor velen een doorn in het oog. Ze zien er niet uit en nemen veel ruimte in beslag. Als de container…
Maden in vuilnisbak, kliko of containerMaden in vuilnisbak, kliko of containerMaden zijn de larven van vliegen of muggen. In een vuilnisbak, kliko of container komen vooral in de warme zomermaanden…

De Anatolische herder of KarabashDe Anatolische herder is een "wijze" hond, hij bekijkt situaties kalm, waardig en met een trotse houding. Hij is actief…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 31-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.