Lam met Januskop – misvormd lammetje

Lam met Januskop – misvormd lammetje Het komt bijna nooit voor maar soms wordt er een lam met een Januskop, een lammetje met twee gezichten, geboren. Op 3 juni 2013 gebeurde dat in Buren op Ameland. Het fenomeen wordt een Januskop genoemd, naar de Romeinse godheid met twee gezichten. Het is een bijzondere vorm van Siamese tweelingvergroeiing. Het misbakseltje was even groot nieuws en kwam op het Journaal en in de plaatselijke, regionale en landelijke kranten: het lammetje werd een bezienswaardigheid. Het diertje overleefde niet.

Lammetje met twee snuitjes


Misvormd lammetje met Januskop

Het is zo zeldzaam, dat het landelijk nieuws was. Het lammetje met twee snuitjes, dat op 3 juni 2013 op Ameland werd geboren, was een grote bijzonderheid. Het diertje leefde anderhalve dag en stierf in de stal.
Het lammetje werd geboren met:
  • één lijf;
  • vier pootjes;
  • twee snuitjes;
  • vier ogen;
  • twee oren.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Moederschaap met gezonde lam / Bron: Persbureau AmelandMoederschaap met gezonde lam / Bron: Persbureau Ameland

Keizersnee

Het Januskop lammetje werd met een keizersnee gehaald. Het bekken van een schaap is niet wijd genoeg voor een dubbele schedel. De boer in Buren had na de geboorte al het vermoeden dat het diertje niet oud zou worden. Dieren met ernstige afwijking overleven zelden langer dan een paar dagen. Behalve het lammetje met de Januskop kreeg het schaap een gezond lam.

Siamese tweeling

Het lammetje is een vorm van een Siamese tweeling. Wat eigenlijk twee lammetjes hadden moeten worden is vergroeid tot één. Vlak na de bevruchting is het misgegaan. Het is een zeer zeldzame misvorming, die ook bij andere dieren en mensen voor komt.
Bij mensen betreft 1 op 200.000 geboorten een Siamese tweeling. Daarvan heeft 10% de misvorming die Januskop genoemd wordt. Over deze vergroeiing bij schapen zijn geen cijfers bekend, maar deskundigen schatten dat dit bij schapen en andere dieren om dezelfde percentages gaat.

Ogen knipperen tegelijk

De vergroeiing van het lammetje van Ameland was zo vergaand, dat de vier ogen tegelijk knipperden. Dit wijs op gelijke aansturing vanuit de hersenen. De hersenstam is waarschijnlijk niet gedubbeld. Om exact te weten hoe de vergroeiing er inwendig uitziet had het lammetje na zijn dood onderzocht moeten worden. De verdubbelingen aan het gezicht zijn te zien, maar waarschijnlijk zit er inwendig meer dubbel, zoals bijvoorbeeld het ruggenmerg. Onderzoek zou dat kunnen uitwijzen. Siamese tweelingen van dit type zijn meestal niet levensvatbaar of worden niet oud. Dit lammetje leefde anderhalve dag.

Misgeboorte

Misgeboorten bij runderen, schapen en geiten moeten sinds december 2011 direct gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Januskop - Romeinse Godheid Janus

Het begrip Januskop komt van de Romeinse godheid Janus, die twee verschillende expressies had, twee verschillende gezichten. Janus wordt ook in verband gebracht met Oud en Nieuw. Janus, of Ianus, is de Romeinse god van het begin en het einde, van het openen en sluiten. Onze maand januari komt van janua en betekent deur of poort. Januari is genoemd naar Janus, de god die in verband wordt gebracht met verandering, transitie en vooruitgang. Janus wordt meestal afgebeeld als een hoofd met twee gezichten. Het ene gezicht kijkt naar links, naar het verleden, het tweede gezicht kijkt de andere kant op, naar de toekomst. Rond de jaarwisseling doen wij hetzelfde, terugkijken en vooruitzien.

Januskop in de literatuur

Dubbelhartig

In de literatuur wordt het begrip Januskop gebruikt voor iemand die dubbelhartig is. Met beeldspraak wordt benadrukt dat er verschillende eigenschappen sprake is, meestal twee tegengestelde. In de moderne literatuur is Quirinus Krinkel uit de Harry Potterboeken een voorbeeld van een man met twee gezichten.

Januskop in de kunst

Gezicht aan voor- en achterzijde

In de beeldhouwkunst en schilderkunst heeft een Januskop aan de voor- en achterzijde een gezicht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
Siamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MarySiamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MaryEen Siamese tweeling heeft de meeste kans op overleven als ze van elkaar gescheiden worden. Maar wat als de ouders dat n…
Gyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterGyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterDeze vis wordt onder de Nederlandse naam vaak verward met die andere Siamese Algeneter, de Crossocheilus siamensis. Deze…

Oververhitting bij dierenOververhitting bij dierenTijdens warme en zonnige dagen in de zomer kan oververhitting optreden bij huisdieren. Oververhitting bij dieren is geva…
Tuinquiz voor demente bejaarden prikkelt natuurherinneringenTuinquiz voor demente bejaarden prikkelt natuurherinneringenHoewel ouderen met dementie een verstoorde geheugenfunctie hebben betekent dat absoluut niet dat zij niets meer zouden w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • www.nos.nl
  • Persbureau Ameland
  • www.encyclo.nl
  • www.deboerderij.nl
  • www.arendlandman.nl
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.