Viburnum met vaginale geur

Soms hebben heel gewone struiken of bomen zo hun geheime kantjes. Oude gebruiken, medicinale toepassingen, magische krachten of vreemde geuren. De Viburnums zijn zo'n plantengeslacht die, als brave sierstruiken onze tuinen bevolken, maar waarvan de bloemen heel verschillende, intrigerende geuren verspreiden. Geuren met een geschiedenis.
Er zijn soorten met een zwaar zoete, tropische geur, anderen verspreiden een vluchtig fris, bijna citroenachtig aroma en verder zijn er ook Viburnums die ons neusorgaan met een stinkende zwavelgeur teisteren.

Nog merkwaardiger was mijn ontdekking dat sommige van die geuren, van zoet tot zuur, in verband gebracht werden met de geur van de genitaliën. En dan ook genitaliënbloem genoemd werden. Bloemen dus die een vaginale geur verspreiden en dan nog wel bloemen van gewone struiken zoals de Gelderse roos en andere Viburnumsoorten.

Seksuele voorlichting

In een klassiek boek over seksuele voorlichting uit 1929, Het volkomen huwelijk van Dr. Th. van de Velde, het standaard voorlichtingsboek uit die tijd. Het enige boek ook dat mijn ouders bezaten en dat ik 50 jaar geleden ontdekte in de linnenkast, diep verborgen onder een stapel dekens. In dat zedige boek schrijft Van de Velde over het clitoraal smegma, een zachte vetmassa, die door de daar aanwezige smeerklieren wordt bereid. Hij beschrijft de geur die van aangenaam naar zeer onaangenaam kan overgaan. En... vergelijkt de geur met viburnumbloesem in zijn tuin. 'Zijne pas ontloken bloesems hebben een reuk, die aan dien van vrouwelijke genitalia herinnert. Het valt mij telkens op dat mannen met blijkbare voorliefde aan deze bloesem ruiken....’. En hij schrijft er bij dat zelf zeer onervaren mannen, het graag ruiken.Worden deze bloesems ouder, zegt hij, dan verandert hun reuk meer en meer, om ten slotte het zeer onaangename ranzig-scherp-zoutige kenmerk aan te nemen, dat ons gynaecologen maar al te zeer bekend is.

Gelderse roos in fyto- en homeopathie

Nog merkwaardiger is het feit dat de Viburnum in de fyto en de homeopathie juist gebruikt worden om menstruatieklachten te verhelpen. Een vreemde vorm van signatuurleer, zou je kunnen zeggen en een letterlijke ondersteuning van het homeopathische principe dat het gelijke met het gelijke kan genezen worden. 'Similia similibus curentur'! In de Practische homeopathie van Binet wordt het middel geadviseerd tegen krampen van de baarmoeder en spastisch dysmenorree. Het stilt de baarmoedercontracties bij het begin van de zwangerschap

In de Indiaanse geneeskunde van Noord-Amerika word Viburnum opulus ook CrampBark genoemd en door de beroemde Ecclectic Doctors gebruikt tegen 'cramps; spasmodic uterine pain; pain in thighs and back; bearing-down, expulsive pain; neuralgic or spasmodic dysmenorrhea. Ook de Viburnum lantana, Wollige sneeuwbal en Viburnum prunifolium Black haw werd door de Indiaanse vrouwen voor dezelfde kwalen, maar ook om een abortus te voorkomen, gebruikt. Dr. Phares, introduceerde het middel tegen abortus ' prevent abortion, whether habitual or otherwise-whether threatened from accidental cause or criminal drugging. He considered it to completely neutralize the effect of the cotton bark when this is used for the purpose of causing abortion. It was for a long time customary for planters to compel their female slaves "to drink an infusion of black haw daily whilst pregnant to prevent abortion, from taking the cottonroot"

Over de geur

Vandevelde vermeldt ook de chemische samenstelling van dat vaginaal vocht en van... de viburnumbloesem 'zij ontleent de geur aan haar gehalte aan verbindingen der vetzurenreeks, o.a. aan valeriaanzuur, en vooral aan die der caprylzuurgroep.
Wat dat zeggen wil, zal ook de leek begrijpen als hij weet, dat dergelijke scheikundige verbindingen eenerzijds aangename specifieke geuren bezitten (b.v. naar ananas, naar sommige bloesems rieken) doch anderzijds voor den stank van rottende kaas en van zweetvoeten verantwoordelijk zijn, en dat deze stoffen zich gemakkelijk ontbinden, waarbij een aanvankelijk aangename reuk in een zeer onaangename kan overgaan.

Dat balanceren van geur tussen aangenaam en onaangenaam kennen we ook van de befaamde valeriaanwortel, waar ook de naam valeriaanzuur vandaan komt, deze verse wortel ruikt redelijk aangenaam maar de gedroogde juist sterk muf, zweetvoetachtige geur. Farmacologisch hebben deze geuren meestal ook een kalmerende, krampstillende en mogelijk ook een hormonale werking.

Gewone struiken met geheime kantjes. Is dat niet juist wat tuin en natuur extra aantrekkelijk maakt?
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Viburnum: groenblijvende en bladverliezende heestersViburnum: groenblijvende en bladverliezende heestersHet geslacht Viburnum, ook wel bekend onder de namen Gelderse roos of Sneeuwbal, bevat bladverliezende en bladhoudende h…
Viburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiViburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiDe Viburnum Tinus is een sieraad voor iedere tuin. De plant heeft mooi glanzend, diep groen blad en bloeit langdurig van…
Nare geurtjes tijdens menstruatieNare geurtjes tijdens menstruatieTijdens uw menstruatie kunt u te maken hebben met een onaangename en vieze geur uit uw vagina. Het menstruatiebloed in c…
Wit bloeiende vaste plantenWit bloeiende vaste plantenWit bloeiende vaste planten vallen door de bloem kleur goed op in de border. Vooral met zonlicht erop, springen witte bl…

Wede, meer dan pastelWede, wouw en meekrap, 3 planten die ikzelf altijd in één adem noem. Niet voor niks horen zij bij elkaar, het waren eeuw…
Boekweit botanisch en geschiedkundig bekekenIn oude natuurwetenschappelijke verhandelingen treft men boekweit vooral aan als voedingsplant en slechts zelden als gen…
Bronnen en referenties
  • Viburnum Prunifolium (U. S. P.)—Black Haw. | Henriette's Herbal Homepage Viburnum Opulus (U. S. P.)—Viburnum Opulus. | Henriette's Herbal Homepage Van de Velde. Het volkomen huwelijk. De Materia Medica van Boericke en Phatak
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.