Zonnebrandcrème dodelijk voor koraal

Zonnebrandcrème dodelijk voor koraal Wat goed is voor ons kan slecht zijn voor een ander. Jaarlijks smeren we ons goed in met zonnebrandcrème voor bescherming tegen de zon. Elk flesje zonnebrandcrème bevat oxybenzone. Sommige middelen bestaan zelfs voor tien procent uit dit stofje. Oxybenzone blijkt zeer schadelijk te zijn voor koraalriffen. Is het kwaad al geschied? Kunnen maatregelen worden toegepast?
Bron: Wusel007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wusel007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Koraalriffen

Koraalpoliepen zijn kleine neteldieren die kolonies vormen. Deze kolonies maken deel uit van koraalriffen. Een deel van die poliepen is afhankelijk van fotosynthese. Koraalriffen die door deze poliepen worden gevormd bevinden zich daarom niet op dieptes van vijftig meter of meer.

Het grootste koraalrif is het Great Barrier Reef bij Australië. Het rif is 2500 kilometer lang. Tachtig procent van het Great Barrier Reef is dood. De koraalsterfte heeft meerdere oorzaken (zie hieronder). Het koraalrif ‘Red Sea Coral Reef’ in de Rode Zee heeft een lengte van 1900 kilometer. Daarnaast bevindt zich een koraalrif van 1500 kilometer lang in de Grote Oceaan, genaamd ‘New Caledonia Barrier Reef’. Tot slot ligt in de Atlantische Oceaan het koraalrif ‘The Mesoamerican Barrier Reef’ dat een lengte heeft van 943 kilometer.

Wereldwijde bedreiging

Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd. Vaak worden zes factoren hiermee in verband gebracht. Om te beginnen zijn bepaalde vismethoden, zoals het gebruik van dynamiet schadelijk voor koraalriffen. Ten tweede zorgt overbevissing voor een verstoring in het ecosysteem en in de voedselketen. Ten derde wordt levend koraal uit de riffen gehakt, zodat ze verwerkt kunnen worden tot cement, bakstenen en in bestanddelen voor wegen. Ten vierde zorgt toerisme voor vervuiling van de oceanen, bijvoorbeeld door uitlaatgassen van boten.

Het aanraken van koraalriffen kan ook dodelijk zijn voor het koraal. Niet alleen de toeristische sector vervuilt oceanen. Koraalriffen worden ook bedreigd door het dumpen van stedelijk en industrieel afval in de zee. Het afval wordt ook via rivieren afgevoerd naar oceanen. Ten vijfde hebben activiteiten zoals ontbossing en het bedrijven van landbouw invloed op koraalriffen. Door deze activiteiten komt sediment in rivieren en die rivieren transporteren het sediment naar de oceanen. De sedimentatie zorgt ervoor dat het water troebeler wordt, waardoor het koraal minder zonlicht kan opvangen. De laatste factor is geboden aan de wereldwijde klimaatsveranderingen die ervoor zorgen dat de wateren te warm worden en de koraalriffen sterven.

Oxybenzone

In oktober 2015 werd de relatie ontdekt tussen de koraalsterfte en het gebruik van zonnebrandcrème. Dit werd toegelicht in het tijdschrift ‘Archives of Environmental Contamination and Toxicology’. Hoge concentraties oxybenzone werden rondom koraalriffen in het Caribisch gebied geconstateerd. Oxybenzone bevindt zich ook in onder andere mascara en lippenstift, maar zonnebrandcrème is de grootste boosdoener. Het stofje beschadigt het DNA van larven van koraalpoliepen. Door de aanwezigheid van oxybenzone in het water worden de larven van koraalpoliepen zodanig vervormd dat ze zich niet meer door de stroming kunnen laten vervoeren. Hierdoor kunnen ze zich niet voortplanten in andere gebieden. Bovendien zorgt het stofje ervoor dat de algen die in het koraal leven zich niet meer vestigen in het koraal. Aangezien algen de belangrijkste voedselbron van koraal zijn, krijgt het koraal een voedseltekort. Door de mate van oxybenzone in wateren van toeristische badplaatsen te beperken, zal worden voorkomen dat koraalriffen verder worden verwoest en kunnen de riffen zich deels herstellen en misschien uitbreiden.

Bron: Jos Dielis, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Jos Dielis, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Alternatieven voor zonnebrandcrème

Zonnebrand drank

Het Amerikaanse bedrijf Osmosis Pür Medical Skincare beweert een drankje te hebben ontwikkeld dat dezelfde werking zal hebben als zonnebrandcrème. Het product ‘Harmonized H20 UV’ is verkrijgbaar tot factor dertig. Het bedrijf raadt aan om elke vier uur twee millimeter van het product te drinken. Na één uur zou het lichaam volledig beschermd zijn tegen de zon. Gezondheidsexperts, dermatologen en wetenschappers zijn sceptisch over de werking van het product. Medische experts vinden het ‘pure fictie’. Het bedrijft verklaart dat de watermoleculen in het product trillingen zouden maken op de huid, waardoor zonnestraling geblokkeerd zal worden. Echter, alle delen van het menselijk lichaam heeft een eigen trillingssnelheid. Tot op heden is geen methode bekend over hoe de trillingen beïnvloed kunnen worden. Het product is afgekeurd door de ‘Food and Drug Administration’. Zij zien erop toe dat de kwaliteit van voedsel en medicatie wordt gewaarborgd. Het product is toch op de markt verschenen. De eisen die de cosmetica-industrie stelde aan het product waren minder streng dan de eisen voor voedselproducten en medische producten. Het wordt afgeraden om de drank als alternatief van zonnebrandcrème te gebruiken.

Zonnebrand pil

Een beter alternatief bieden de wetenschappers van het ‘King’s College’ in Londen. Zij hebben ontdekt dat koraal zichzelf beschermt tegen zonlicht. Voor het onderzoek werd koraal uit het ‘Great Barrier Reef’ blootgesteld aan zonlicht. Er werd opgemerkt dat de algen in het koraal een stof aanmaakte die werd overgedragen naar het koraal. Het koraal wijzigde deze stof in een middel dat bestand is tegen zonnestraling. Dieren die het koraal tot zich namen en de stof binnenkregen, bleken ook beschermd te zijn geworden tegen zonlicht. Wetenschappers zijn bezig de stof te ontwikkelen in pilvorm voor menselijke consumptie. De inname van één pil zou een aantal weken bescherming moeten bieden tegen de zon. In 2016 wordt de pil getest op mensen. Naar verwachting zal de pil rond 2020 op de markt verschijnen.
© 2015 - 2024 Saivo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Vision zonnebrandcrème voor de gevoelige huidVision zonnebrandcrème voor de gevoelige huidIeder jaar zijn er mensen die overlijden aan de gevolgen van huidkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker. On…

Leven met weinig zuurstof: walvissen en Indische ganzenLeven met weinig zuurstof: walvissen en Indische ganzenDieren die lang hun adem in moeten houden zijn hierop aangepast. Door aanpassingen kunnen ze bijvoorbeeld meer adem meen…
Triploïde oesters: wat zijn het en waarom is er kritiek op?Triploïde oesters: wat zijn het en waarom is er kritiek op?Wilde oesters zijn de afgelopen decennia veelvuldig ten prooi gevallen aan parasieten en bacteriën waardoor veel oogsten…
Bronnen en referenties
  • About, Inc., http://geography.about.com/od/lists/a/The-Worlds-10-Largest-Coral-Reefs.htm, bezocht op 22-10-2015
  • Daily Mail, http://www.dailymail.co.uk/health/article-2031826/Coral-sunscreen-pill-One-tablet-equals-weeks-protection.html, bezocht op 22-10-2015
  • Environmental News Network, http://www.enn.com/press_releases/4334, bezocht op 22-10-2015
  • Telegraph Travel, http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10842233/Drinkable-sunscreen-Dont-get-your-fingers-burned.html, bezocht op 22-10-2015
  • Telegraph Travel, http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/10836911/Could-this-be-the-first-drinkable-sunscreen.html, bezocht op 22-10-2015
  • World Wildlife Fund, http://wwf.panda.org/about_our_earth/blue_planet/coasts/coral_reefs/coral_threats/, bezocht op 22-10-2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koraalrif, bezocht op 22-10-2015
  • Afbeelding bron 1: Wusel007, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jos Dielis, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Saivo (64 artikelen)
Laatste update: 09-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.