Alternatieve geneeswijzen voor dieren

Alternatieve geneeswijzen voor dieren Er is een groeiden aandacht voor alternatieve geneeswijzen voor dieren. Dit pas in de trend dat steeds meer mensen hun huisdier beschouwen als deel van het gezin. De klassieke homeopathie gaat uit van een holistisch mensbeeld, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde. Dieren worden daarom ook steeds vaker op deze manier behandeld. Niet iedereen is daar overigens blij mee, zeker veel reguliere dierenartsen niet. Er is een toenemende aandacht voor homeopathie voor dieren. Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die uitgaat van een holistische mensvisie, in dit geval dus diervisie. In de reguliere geneeskunde wordt gelooft dat ziekte ontstaat door een gebrek aan een bepaald, of meerdere, lichaamsdelen. Wanneer dit probleem verholpen wordt verdwijnt ook de ziekte. Een ander verschil is dat de reguliere geneeskunde uitgaat van meetbaarheid. Een nieuw medicijn of een nieuwe geneesmethode moet eerst wetenschappelijk zijn onderzocht voordat er gebruik van kan worden gemaakt. Het is zelfs streng verboden om dergelijke methoden en medicijnen te gebruiken als niet vaststaat dat ze veilig en effectief zijn.

Klassieke homeopathie

De klassieke homeopathie gaat uit van de leer van Samuel Hahnemann. Deze Duitser die leefde in de tweede helft van de 18e eeuw ging uit van bepaalde natuurwetten. Hij stelde dat een stof die een ziekte of ongemak veroorzaakte ook in staat moest zijn om die ziekte te genezen. De patiënt moet daarbij als een geheel worden gezien. De patiënt zelf is ziek en niet alleen een bepaald lichaamsdeel. Er moest dus naar een middel worden gezocht dat bij het totale beeld past en daar ook wat aan doet.

Homeopathie voor dieren

In het begin werd de homeopathie vooral door mensen beoefend, maar sinds de tweede helft van de 20e eeuw is er ook meer aandacht voor het dier gekomen. Er wordt daarbij vanuit gegaan dat er in principe geen verschil is tussen de werking van het lichaam en de geest van de mens en de lichaam en geest van een dier. Er moet dus als het ware naar het gehele dier worden gekeken. Dit kan er toe leiden dat tien verschillende dieren die leidden aan dezelfde kwaal toch een totaal verschillende behandeling voorgeschreven kunnen krijgen. Dit komt omdat de kwaal op verschillende manieren kan zijn ontstaan, maar ook omdat elk dier zelf anders in elkaar zit.

Alternatieve geneeskunde voor dieren

Er zijn in het land verschillende praktijken en uitoefenaars van homeopathie die zich helemaal hebben gespecialiseerd in het verhelpen van het dierenleed. Er zijn ook baasjes die daar grof geld voor willen uittrekken. Dit pas in de trend dat mensen hun huisdier steeds meer zijn gaan zien als deel van het gezin en er dus ook veel meer geld voor over hebben om het dier zo lang mogelijk te willen laten meegaan. Als de reguliere dierenarts geen goed antwoord heeft op een probleem, of als een huisdier aan het einde van zijn of haar Latijn is, zoeken veel mensen alsnog hun weg naar de homeopathische dierenarts. De meeste mensen nemen hun hond of kat mee, maar het komt ook voor dat mensen een goudvis of konijn meenemen naar de homeopathische dierenpraktijk.

Homeopathische dierenarts

De homeopathische dierenartsen verhelpen verschillende kwalen, of proberen dat althans. Ze zijn vooral volgens eigen zeggen gespecialiseerd in chronische klachten, zoals vermoeidheid en depressie, maar ook diarree en maagklachten. Daarnaast werken ze soms samen met de reguliere dierenartsen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ondersteuning geven bij een operatie wanneer een dier gestrest is. Overigens staat niet elke dierenarts hier open voor. Er is daarin wel een groeiende trend, maar veel reguliere dierenartsen hebben niets met homeopathie en beschouwen de uitoefenaars daarvan als kwakzalvers.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Alternatieve geneeskundeWat is alternatieve geneeskunde? Werken alternatieve geneeswijzen echt? En kan het dragen van een edelsteen echt mijn ge…

Mok bij paarden: oorzaak, symptomen en behandelingMok is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Het is een algemene benaming voor huidaandoeningen op de onderbenen v…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.