De bijzondere kleur van Lake Natron in Tanzania

De bijzondere kleur van Lake Natron in Tanzania In de buurt van de grens van Kenia ligt een apart meer; een zoutmeer met een rood-oranje kleur in plaats van blauw zoals we gewend zijn. Het zit vol met mineralen, bacteriën, algen, vitaminen en zouten, dit klinkt heel mooi en dat is het ook voor de kleine Flamingo die er zijn broedgebied houdt. Heel veel andere dieren hebben het echter al met hun leven moeten bekopen, aangezien één duikvlucht in dit meer al genoeg kan zijn om te worden vereeuwigd tot een standbeeld van kalk.
Bron: NASA, STS-055 mission, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA, STS-055 mission, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lake Natron

Lake Natron heeft een diepte van nauwelijks drie meter en het oppervlakte wisselt vanwege het eb- en vloedniveau, door de verdamping van het water stijgt het zoutgehalte in het meer en micro-organismen die gek zijn op zout krijgen hierdoor een voedingsrijke levensomgeving. Cyanobacteriën zijn hier een onderdeel van en veroorzaken de kleur van het water door fotosynthese, deze kleur is echter normaal gesproken blauw en niet rood/oranje.

Evaporatie

De kleur van het meer komt onder andere ook door een verhoogde evaporatie (een proces waarbij water tot gas wordt gevormd). Het is moeilijk te onderscheiden van transpiratie, waarbij het water in de atmosfeer komt door vegetatie als het water dat door de planten wordt opgenomen in vloeibare vorm en het via de huidmondjes van de bladeren weer verlaat. Het kan ook voorkomen dat deze twee processen gelijktijdig voorkomen, hiervoor gebruiken we het gecombineerde woord; evapotranspiratie.

Omliggende natuur

De natuur om Lake Natron heen is adembenemend mooi, er zijn namelijk diverse watervallen en andere prachtige natuurverschijnselen te vinden. Er zijn tevens verschillende bergen en vulkanen te vinden die allemaal een invloed op het meer en de natuur uitoefenen.

Kilimanjaro berg

In de buurt van het Natron meer ligt de Kilimanjaro berg. De Kilimanjaro berg bestaat uit drie stratovulkanen van zestig bij tachtig kilometer. Het is te vinden in Kilimanjaro, noordoosten van Tanzania. Dit is de hoogste berg van Afrika en torent wel vijf kilometer boven alles uit. Er zijn zelfs tweehonderdenvijftig kraters bovenop deze berg te vinden. Al de vulkanische activiteiten in deze kraters hebben een invloed op het Natronmeer. Het natriumcarbonaat en de andere mineralen die de alkaliteit veroorzaken, komen namelijk ook van de heuvels en de bergen die in de buurt liggen.

Bron: Clem23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Clem23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vulkaan Ol Doinyo
In Tanzania kan je de vulkaan Ol Doinyo vinden van bijna drieduizend meter hoog; een van de meest recente uitbarstingen was op 27 maart in 2006. De lava die deze vulkaan uitstoot is niet zoals alle andere, het bevat namelijk een hoge concentratie natrium en kaliumcarbonaat en heeft een lagere temperatuur. De lava heeft een zwarte kleur, die na een tijdje grijs wordt en bij afkoeling met water wordt het zelfs wit, de gevolgen voor de natuur hiervan zie je ook terug in het Natronmeer.

Het leefgebied van de roze flamingo

De kleine flamingo houdt hier zijn broedgebied, het meer dat vol zit met algen is voor hun juist een fijne voedselvoorraad. Ieder jaar trekken de kleine flamingo's eropuit om van een noordelijk zoutwatermeer naar het zuidelijker gelegen Natronmeer te trekken. Een bedreiging voor deze flamingo's kan ontstaan in de vorm van een Indiaans bedrijf die hier graag het natriumcarbonaat uit het meer wil onttrekken, wat ze vervolgens verwerken tot onder andere het zout dat wij kennen. Hier willen ze dan ook hybride garnalen bij gebruiken om het zoutgehalte nog meer op te voeren. Deze garnalen zouden echter ook alle algen opeten, waardoor de flamingo's kunnen uitsterven, vandaar dat diverse milieuorganisaties dit proberen tegen te houden.

Verkalkte dieren

Alle andere dieren die niet zoals de flamingo's gewend zijn aan het alkalische water van het Natronmeer kunnen al snel in een soort gemummificeerde stand terechtkomen door de hoge pH-waarde in het water. Zodra de dieren contact met het water maken door er bijvoorbeeld in te duiken, heeft het een effect op de huid alsof ze verbranden, waarna ze levenloos en verhard aanspoelen. Alles wat er dan nog over is van de getroffen dieren is een macaber, grijs, verstijfd beeld.
© 2015 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…

De fosforcyclusDe fosforcyclusFosfor is een element dat essentieel is voor het leven op aarde, zonder het element fosfor zou helemaal niks op aarde in…
Ingeblikt jagen – Canned hunting - jagen voor de trofeemijn kijk opIngeblikt jagen – Canned hunting - jagen voor de trofeeMensen jagen om de vleespan thuis te vullen of om de wildstand te beheren. Er zijn ook mensen die jagen voor de lol, die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gregor Aisch, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://news.discovery.com/earth/photographer-rick-brandt-lake-natron-131003.htm
  • http://www.huffingtonpost.com/2013/10/03/calcified-animals_n_4032659.html
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20131004_00774350
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Evaporatie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro_(berg)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ol_Doinyo_Lengai
  • https://www.sierwatervogels.nl/cms/nl/20080202350/actueel/think-pink-redt-de-dwergflamingo
  • http://www.aviornis.nl/vogels/vogelsoorten/flamingo-s/kleine-flamingo-bedreigd/
  • http://www.wired.com/2014/03/strangest-magma-earth-carbonatites-oldoinyo-lengai/
  • "Lengai from Natron" by Clem23 - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lengai_from_Natron.jpg#/media/File:Lengai_from_Natron.jpg
  • "Lake Natron from space STS-55" by NASA, STS-055 mission - http://images.jsc.nasa.gov/luceneweb/caption.jsp?selections=null&textsearch=Go&keywords=natron&pageno=1&photoId=STS055-93-037. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lake_Natron_from_space_STS-55.jpg#/media/File:Lake_Natron_from_space_STS-55.jpg
  • "Tanzania regions" by Gregor Aisch - Own work. Licensed under CC0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tanzania_regions.svg#/media/File:Tanzania_regions.svg
  • Afbeelding bron 1: NASA, STS-055 mission, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Clem23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.